Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší školy,

ve čtvrtek se žáci naší školy zúčastnili okresního kola fotbalového turnaje McDonald´s Cup, který se konal na městském fotbalovém stadionu v Čelákovicích. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: mladší žáci 1. - 3. třída a starší žáci 4.- 5 třída. Turnaje se účastnilo 26 škol. Naši žáci podali v obou kategoriích výborné výkony. Bohužel se jim nepovedlo postoupit ze skupin. Z turnaje si odnesli diplom, suvenýr a pochvalu pořadatele. Získali cenné zkušenosti, užili si skvělý den plný fotbalu a už teď se těší na turnaj v příštím roce. Budeme poctivě trénovat! Všem žákům děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy. Fotbalu zdar!

Vás ale jistě zajímá, jak si uplynulý týden užili žáci jednotlivých tříd, pojďme tedy nahlédnout:

1. třída
Týden byl plný zážitků. Intenzivně jsme se věnovali učení a zdokonalovali jsme své matematické a jazykové dovednosti. V češtině jsme se plně ponořili do světa slov a čtení, což nám pomohlo posunout se v oblasti slovní zásoby a gramatiky. Během plavání jsme si užili spoustu vodních radovánek a zlepšili své plavecké schopnosti. Náš tým první třídy rovněž spustil přípravy na oborové prezentace, což je skvělá příležitost rozvíjet prezentační dovednosti a spolupráci v týmu. Celkově jsme si užili velmi úspěšný týden, plný nových zkušeností a spousty zábavy. Jsme nadšení z pokroku, kterého jsme dosáhli a těšíme se na další týdny naplněné učením a zážitky. V pátek se za námi opět zastavila Dominika z Poradenského centra s Emušákem Ferdou. Tentokrát jsme si četli příběh o Ferdovi, o jeho přátelství s Matějem a o zradě, které se na Matějovi kvůli hloupému vtípku dopustil, aniž by si to uvědomil. Trápilo ho pak svědomí a styděl se. A i když se pak Matějovi omluvil, musel mu dát čas, aby si získal znovu jeho důvěru. Také jsme se z příběhu poučili, že psát vtipné komentáře k fotkám na účet někoho jiného, kterého tím zesměšníme, není hezké a my to rozhodně dělat nebudeme.
Krásné víkendové dny
Prvňáci
Class 1 continued with their parent consultations this week. I was amazing to hear all of their insights into their learning! They were all incredibly good at communicating what they feel confident in and the areas they need to work on. They also came up with some amazing suggestions on how they can improve! We also found some time to introduce a new letter sound into our repertoire and we even practised our reading skills this week in our reading groups. It was a busy week, and we are all looking forward to our long weekend!

2. třída
Po prodlouženém víkendu se druháci na školní režim znovu naladili za pomoci opakování měkkých a tvrdých souhlásek a běhacího diktátu. Jako každé první úterý v měsíci jsme zavítali do knihovny, abychom přečtené knihy vyměnili za nové. Navštívil nás vzácný host, a to samotný vynálezce. Dozvěděli jsme se, jak funguje celý proces od nápadu až po jeho realizaci. Zároveň jsme zahájili práce na našich oborových prezentací, napsali jsme si myšlenkové mapy a vytvořili umělecká pozadí pro samotné prezentace. Stále opakujeme násobilku a dostali jsme se k nové učebnici matematiky. Napsali si pětiminutovku jako „lovci perel“. Pár z našich spolužáků se zúčastnilo McDonald’s Cup zápasu a my všichni na dálku fandili. Týden jsme zakončili povídáním si o emocích a jejich zvládání.
Za tým druhé třídy,
Bára, Nela, Hedvika
This week Class 2 focused on their end of year presentations. They all picked either an invention or inventor to research. To help them understand what an inventor does we brought one in to answer questions. Class 2 did a great job brainstorming the steps an inventor has to take when making a new invention. One of our classmates even explained what a patent was to us! Our guest inventor showed us his designs and explained how a 3D printer helps him in the inventing process. We also found some time to practise our spelling and do a little reading. Another busy week is behind us and we are looking forward to our long weekend.

3. třída
Od prvního květnového týdne jsme kvůli svátku práce odečetli pondělí, a tak nám na práci školní zbyly pouze čtyři dny. Ty jsme využili hlavně k tvorbě oborových prezentací, ve kterých si každý ze třeťáků vytvořil zdobený nadpis. Celá třída se nám pomalu plní nejrůznějšími encyklopediemi, ve kterých vyhledáváme a třídíme nejdůležitější informace. V matematice jsme se zabývali prostředími výstaviště a parkety a v českém jazyce jsme opět poznávali slovní druhy a upevňovali učivo o vyjmenovaných slovech. Hlavní událostí týdne byla, zejména pro pánské osazenstvo třídy, účast na okresním kole McDonald´s Cupu v Čelákovicích. Ačkoliv jsme jako tým neudělali velkou díru do světa, všichni si reprezentaci školy i slunečné počasí náležitě užili.
Krásný prodloužený víkend přejí třeťáci a Standa. 
This week we started the English portion of our final projects. Students used our English Encyclopedias to look up information on their topics. Next, they took their research and created mind maps about the most interesting facts they discovered. During our art lesson we took advantage of the beautiful weather to do some free drawing outside. Students found something outside to use as their “muse” and sketched them. Next week we hope to finish these masterpieces using different art mediums to color them in.

4. třída
Ve zkráceném týdnu jsme se věnovali živočišné říši. Připomněli jsme si rozdělení živočichů na obratlovce a bezobratlé. Vyhledávali jsme informace o savcích, ptácích, rybách, obojživelnících i plazech. Samostatně jsme si připravovali krátké referáty na vybraná zvířata. Zjišťovali jsme jejich výskyt, způsob rozmnožování, jakou potravu přijímají a další informace. V příštím týdnu budeme svá zjištění prezentovat spolužákům. Ve středu jsme si napsali čtvrtletní pidiopáčko z matematiky a v pátek krátký diktát, kde nechyběla slova sýček, sýkora či sysel. Pustili jsme se do další výtvarné techniky a jako téma jsme si vybrali opět živočichy. Brzy si budete moci prohlédnout před naší třídou nové výtvory! Ve čtvrtek jsme využily toho, že jsme v oslabení (naši kluci nás reprezentovali na McDonalds Cupu) a prožily prima „holčičí den“. Zahrály jsme si přehazovanou, zazpívaly si a četly jsme si příběh o sourozenecké rivalitě mezi hříbaty. Celý týden nás provázelo příjemné počasí a práce nám šla od ruky.
Krásný víkend přeje Saša a čtvrťáci.
Our 4th graders had yet another week filled with action! We started off with the Incredible English End of Unit Test. The students were well prepared and their hard work paid off. We played a pictionary game related to the animals and made a pretend trip to the ZOO. This was a fun way to learn new vocabulary and grammar and practice our speaking and listening skills. On Thursday our boys joined the OG football team to compete in Mc Donald 's Cup. They did great!Kudos to all who took part! We are looking forward to the next week!

5. třída
Tento první květnový týden jsme měli hodně sluníčka, a tak se nám do učení moc nechtělo. Částečně jsme pracovali na knize a celý čtvrtek jsme se věnovali závěrečné oborové práci. Snažíme se pracovat naplno, ale když je venku tak krásně, láká nás to ven. Poslední dny v týdnu jsme malovali na plátna, která bychom chtěli zanechat na naší základní škole jako stopu, že jsme tu byli a že jsme tu studovali. Aby tu zkrátka na nás zůstala vzpomínka nejen v srdcích pedagogů, ale aby tu zůstaly i naše osobité malby. Už se těšíme na prodloužený víkend, tak ahoj v úterý. 
Vaši páťáci.
This week we wrapped up our Master Chef presentations! Everything tasted delicious and we were all amazed by everyone’s culinary talents. During literature, we expected a quiz but to our surprise, we got to review the book with a fun trivia game! In anticipation for the PET coming up, we continued working on our speaking skills using a random prompt generator. Additionally, we worked on some reading skills including scanning information quickly.

Milí rodiče, čeká nás další prodloužený víkend a my Vám všem přejeme, ať si jej náležitě užijete. V úterý se opět těšíme na viděnou ve škole!
Vaše základka