Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší školy,

je to k neuvěření, ale je tu poslední květnový páteční pozdrav. Slunce nás láká svými paprsky ven a upozorňuje na blížící se prázdniny. Nejen to na obloze, ale i na našem dvorku, které pro nás vysekali pracovníci provozu – děkujeme. Ve třídách finalizují přípravy na oborové prezentace, píší se závěrečné testy a nacvičuje na festival BlueVan. Příští pátek se bude konat konkurz, abychom program vyladili do nejpestřejší podoby. Moc se těšíme na naše vzájemné setkání – a to 8. června od 15,30 v areálu Open Gate.

Ve středu se vybraní žáci naší základní školy společně se studenty gymnázia zúčastnili 20. ročníku plavecko – běžeckého poháru Středočeského kraje, který se konal v areálu městského sportoviště v Čelákovicích. Základní školu reprezentoval tým složený z devíti studentů třetí, čtvrté a páté třídy. Soutěžili v kategoriích chlapci a dívky, dále rozděleni dle věku. Účastníci nejprve uplavali 50 m úsek a poté byli Gundersenovou metodou (podle změřeného času) pouštěni do běžecké části závodu. Naši žáci si vedli skvěle jak v plavecké, tak i v běžecké části. Dva naši zástupci dokonce získali i krásné umístění a odvezli si ze závodu bronzovou medaili. Příští týden tak budou naši základní školu reprezentovat v krajském kole duatlonu, které se koná opět v Čelákovicích. Moc gratulujeme!
Naše účast ale rozhodně není jen honbou za vítězstvím. Žáci mají v tomto závodě šanci si skutečně sáhnout na dno a poznat svoje limity. Bojují nejen se soupeři, ale i se sebou samými, překonávají nervozitu, úzkost z možného neúspěchu, prožívají radost z toho, že to dotáhli do konce. A nadto všechno je tu obrovská soudržnost a skvělá parta. Prožívají tu něco, co v lavicích nezažijí. Byl to opravdu nevšední zážitek a my moc držíme palce všem závodníkům do dalšího kola.

PET Exams
The day finally came for our 5th graders put their English knowledge to the test. On Wednesday, 13 brave students sat the Preliminary English Test (PET for short) and showcased their reading, writing, listening, and speaking skills.  The test began with the reading portion. When asked how it was all said that it was easier than they thought (and that they were well prepared after completing a novel study this year). Next came writing where our students creative juices flowed into crafting short compositions. The most challenging part was keeping their writing to the tight word limit. The listening portion was challenging but all persevered. After a well-deserved lunch, our students sat the speaking test in pairs. They all breathed a sigh of relief when it was over and the smiles on their faces showed me that they did their very best. Now the hard part begins-waiting 4 weeks for the results!

Vás ale jistě zajímá, jak si uplynulý týden užili žáci jednotlivých tříd, pojďme tedy opět pootevřít dveře a nahlédnout:

1. třída
Týden uplynul rychle jako voda, ale byl plný zajímavých aktivit a úkolů. Hned v pondělí jsme se věnovali procvičování slovních úloh. Prvňáci se snažili využívat různé strategie při jejich řešení. Byli jsme mile překvapeni, jak se nám podařilo v této oblasti zlepšit. Během týdne jsme pokračovali ve čtení knihy "Kouzelná třída v ZOO". Díky příznivému počasí jsme si mohli užívat čtení venku na školní zahradě. Děti byly nadšené. Nezapomněli jsme ani na sportovní aktivity. Využili jsme krásného počasí a trénovali venku. Jedním z vrcholů bylo opakování běžecké abecedy. Nejdůležitější součástí našeho týdne byla příprava na oborovou prezentaci. Žáci se pilně připravovali, shromažďovali potřebné informace a zdokonalovali své dovednosti v prezentování. Věříme, že výsledek bude fantastický. A nakonec jsme pokračovali v nácviku písní pro Blue Van.
Krásné dny vám přejí prvňáci
Its been a busy week putting the final touches on our end of year presentations! We begin presenting next week and I cannot wait to hear all that Class 1 knows about their topics. We also found some time for a little quiz on body parts. All of Class 1 did amazingly well both reading and writing words from our 5th unit. Finally, we discovered that some body part words have irregular plurals like feet and teeth. We learned a lot this week and we are looking towards a well-deserved rest.

2. třída
Hlavní náplní pro naše druháky tento týden bylo dodělávání prezentací a příprava na prezentování v příštím týdnu. Dohledávali jsme potřebné informace a sepisovali si klíčová slova. Už se nám to blíží a jsme plni vzrušení. Během oáz si povídáme o důležitých vynálezech v lidské historii…už víme, že lidé v minulosti ne vždy měli vlastní koupelny a museli si zajít do lázní. Víte, jaké byly první hračky a po kom se jmenuje medvídek Teddy? Dozvěděli jsme se také o prvních dalekohledech a kdo to byl Isaac Newton. Napsali jsme si pětiminutovku z matematiky a v češtině opakujeme podstatná jména a učíme se, jak poznat slovesa. Zpíváme, tančíme a zkoušíme si představení na Blue Van.
Za tým druhé třídy,
Bára, Nela, Hedvika
This was a busy week for Class 2. They had their summative English test testing all they have learned so far. They were a little nervous but, in the end, there was no need to be. All of Class 2 did amazingly well and are experts in talking, reading and writing about animals, toys and foods. Well done Class 2! But it wasn’t all about tests this week.  We also found some time to practise using our magic e in our spelling and practised our reading. To cap off the week we put the final touches on our presentations and are ready to begin presenting next week.

3. třída
Se třeťáky jsme tento týden vyrazili na společný výlet do pražské ZOO. Pondělí bylo nejhezčím dnem celého týdne a předčasně nám nabídlo ochutnávku léta. K cestování jsme využili služeb městské hromadné dopravy a cestovali jsme hned třemi dopravními prostředky – vlakem, metrem a autobusem. Těšili jsme se hlavně na úplně nový pavilon goril, který určitě musíte také navštívit. Zpáteční cesta se neobešla bez drobných peripetií, ale všichni jsme v pořádku dorazili zpět do školy bohatší o zajímavé zážitky. Koncem týdne jsme si napsali závěrečné testíky z českého jazyka a matematiky, tak nám držte palce, ať dopadnou co nejlépe.
Přejeme všem krásný slunečný víkend! Zoologici ze 3.A.
We started the week off right by having a class trip to the Prague Zoo! It was such a beautiful, sunny day and all the animals were very active outside. It was a blast being outside of the school and learning new, fun facts on all the animals there! The rest of the week was less eventful but still fun! We finished unit 7 on sports and reviewed our grammar with some games. In preparation for our presentations, starting next week, we took some extra to work on our presentations. Everyone has worked very hard to prepare their topics and we are confident that everyone’s presentations will be amazing!

4. třída
Se čtvrťáky jsme se v historii dostali až do 16. století. Seznámili jsme se s dalším panovnickým rodem – Habsburky a podívali jsme se na dvůr Rudolfa II.. Po vzoru renesančních umělců jsme tvořili a vzdělávali se v architektuře, hudbě i malířství. Uchvátily nás obrazy italského malíře Giuseppe Arcimbolda, který nás inspiroval k tvorbě „zelenino-ovocných“ portrétů. Napsali jsme si další pravidelný diktát a procvičili jsme se v rozboru souvětí. Společně jsme řešili matematická prostředí a rýsovali jsme osově souměrné útvary. V oblasti ČaS jsme vyrazili do nejbližšího okolí školy a ve světě mikrokosmu jsme hledali bezobratlé živočichy, kvetoucí byliny a dřeviny. Své objevy jsme fotili a vybírali ty nejzdařilejší. V pátek jsme si s Petrou Kobrovou napsali další test z enrichmentu, tentokrát z českého jazyka, a netrpělivě čekáme na výsledky.  Finišujeme na našich oborových prezentacích a všichni se těšíme na skvělé výkony, zajímavé informace a spousty obrázků a fotografií.
Za modrý tým Saša a čtvrťáci.
We have had a successful week in the 4th Grade. Some of our class participated in a biathlon with the grammar school, and one of our pupils came in 3rd place and will participate in another competition next week! Well done to all our classmates that took part! We took a quiz about animal facts this week, as well. We even made up our own questions and had our very own class quiz. We spent some time working on comparative adjectives with the help of Incredible English on Monday, and there were a lot of games to help us revise and prepare for our spelling test next week as well. On Friday, we spent some time perfecting our End of Year presentations.

5. třída
Zase nám tento týden utekl jako voda. V pondělí jsme opakovali desetinná čísla a koncovky přídavných jmen. Na tělocviku jsme byli venku a hráli vybíjenou. Napsali jsme si krátký testík z českého jazyka. Následující den měla Emily prezentaci závěrečné oborové práce na téma Himaláje. Velmi se jí závěrečná práce povedla. V pátek nám odprezentovala svoji práci Ela, která si vybrala naše hlavní město Prahu a také to zvládla skvěle. Už se těšíme na další. Během středy většina z nás měla PET zkoušky. Ve čtvrtek dokončovali své práce, trénovali na Blue Van, malovali a navštívili jsme IT učebnu, abychom vyplnili test pro Českou školní inspekci, v pátek nás čekal ještě jeden. Ve třídě nám vládla příjemná atmosféra. Tak zase v pondělí.
Krásný a pohodový víkend všem.
What a crazy week for our 5th graders! On Wednesday 13 of us took the Cambridge PET test! Everyone spent many hours preparing for this test and finally completed the test! The rest of the week was spent working on a rescue animal adoption poster in our Incredible English books. We worked on how to make informational but eye-catching posters in English. In literature class we finally got to watch The One and Only Ivan, we compared the story in the movie to that in the book. Lastly, we began presentations this week and WOW our 5th graders are research masters! Their presentations were so interesting and we cant wait to see more next week!

Ve čtvrtek nás čeká celodenní projekt, ve kterém nebude nouze o sportovní i kreativní aktivity. Společně s dětmi tak oslavíme JEJICH DEN. ????Moc děkujeme kolegyním a kolegům z družiny, kteří se opět zhostili role organizátorů a věříme, že si užijeme překrásný den.

Krásný a slunečný víkend přeje opět Vaše základka.