Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé naší – Vaší školy,

tento týden je ve znamení různorodých témat – začaly nám naplno oborové prezentace. Ze všech tříd zní potlesk a chodby základní školy postupně zaplňují kartony různých barev a velikostí, kde se můžete dočíst zajímavé informace z rozličných oblastí. Mimo jiné máme možnost se za tímto účelem potkat s Vámi – rodiči a zažívat společně s Vámi úspěchy všech dětí. 

I příští týden nebude o vzájemná setkání nouze. Kromě pokračujících prezentací Vás ještě jednou srdečně zveme na tradiční festival BlueVan, který se bude konat již příští čtvrtek 8. června. Tato událost je vždy po okraj naplněna kulturními zážitky, které přinesou vystoupení jednotlivých žáků z celé školy. I tentokrát budou doplněny spoustou zajímavých aktivit. Program doplní i několik dobročinných sbírek a široký výběr občerstvení v přilehlých stáncích. Oficiální začátek je v 16,00 hodin. Tentokrát na něj plynule naváže rockový festival v divadle školy, kde vystoupí hned několik kapel složených z řad studentů i učitelů. Určitě je nač se těšit!

Na Mezinárodní den dětí si tým školní družiny za vydatné podpory učitelů připravil pro děti den plný sportovních aktivit. Dopoledne bylo pro děti připraveno deset stanovišť. Po splnění všech sportovních disciplín na děti čekalo osvěžující překvapení, a to bublle tea. Po obědě si děti užily sport dle své volby. Na výběr byl například moderní tanec, přehazovaná, plavání a fotbal. Děti si svůj den opravdu užily a my s nimi.

Naši žáčci ZŠ se v tomto týdnu zúčastnili klavírní soutěže Větrnická notička, na které zastupovali Open Gate, a dopadli více než úspěšně. Obdrželi několik čestných uznání a ve finále získal jeden z klavíristů v kategorii "Mladší instrumentalisté ZŠ" dokonce i cenný stříbrný kov! Gratulujeme!

Vás ale jistě zajímá, jak si uplynulý týden užili žáci jednotlivých tříd, pojďme pootevřít dveře a nahlédnout:

1. třída
Týden byl plný aktivit, které nám všem přinesly krásné zážitky. Pondělní odpoledne patřilo sportu. Naši patroni, páťáci, pro nás připravili hodinu tělocviku. Vyzkoušeli jsme si přeskok přes švihadlo, opičí dráhu a mnoho dalších aktivit. Samozřejmě, že jsme se snažili překonat osobní rekordy. Ve čtvrtek jsme slavili. Byl Den dětí. Společně jsme vytvořili příjemnou atmosféru, plnou zábavy, sportu a smíchu. Oborové prezentace byly skutečným ohňostrojem talentu. Prvňáci se na ně skvěle připravili a předvedli své dovednosti s naprostou brilancí. Prezentace překročily naše očekávání a byli jsme ohromeni hloubkou znalostí, které naši prezentující kamarádi vložili do prezentování. Rádi bychom také poděkovali rodičům za jejich podporu a povzbuzení během příprav.
Pak jsme četli, psali a počítali. Byl to prostě skvělý týden.
Prima dny vám přejí prvňáci
What a week Class 1 has had! We started presentations this week and I am truly blown away by the work Class 1 has put into their presentations. This week we heard all about the Titanic, strawberries, gold, cheetahs, cacti, cars, French foods and planet Earth. I learned so many new and interesting facts from our first graders. We also took some time to celebrate Children’s Day with a plethora of outdoor activities. Our first graders did an amazing job collecting stamps from various stations. All their hard work was rewarded with a well-deserved bubble tea and ice cream treat.

2. třída
Hlavní náplní tohoto týdne bylo pro druhou třídu prezentování oborových prezentací. Už jsme si řekli, kde se vzal kostkový cukr a kdo nám přivedl na svět Lego. Víme, kdo se proletěl prvním letadlem a díku komu máme možnost dívat se na televizi. Uvědomili jsme si, že pro nás dnes každodenní věci jako jsou zip a internet na světě také vždycky nebyly a jejich vynález byl velkou událostí v historii. Dozvěděli jsme se, kdo vynalezl radium, kdo přišel na moderní žárovku a co je to střídavý proud. Napsali jsme závěrečný test z češtiny. Aby nebylo málo zábavy, užili jsme si Den dětí s pestrým programem. Zahráli jsme si například fotbal, badminton nebo petang. Zatančili jsme si moderní tanec a malovali na stará prostěradla úplně jako Manet.
Za tým druhé třídy,
Bára, Nela, Hedvika
Presentations! Presentation! Presentations! Our second graders wowed with their wonderful presentations this week. With our theme of inventions and inventors our second graders have gotten incredibly creative in not only presenting their work but also providing various experiments for us to observe. Did you know a sugar cub will not burn unless rubbed by ash? Or have you seen a plasma globe in action? Well, we all have. I cannot wait to see what next week’s presentations will bring!

3. třída
Stejně jako v ostatních třídách i ve třetí třídě odstartovaly dlouho očekávané oborové prezentace. A bylo se opravdu na co koukat! Dozvěděli jsme s mnoho novinek o Egyptě, dobývání Měsíce, rybaření, potápění, odcestovali jsme do Říma, důkladně jsme poznali křečky a také mumii zvanou Ötzi. Společně jsme detailně rozebrali jednotlivé výkony a už se nemůžeme dočkat dalších jistě neméně zajímavých prezentací.
Hezký víkend Vám přejí třeťáci. 
Our 3rd graders worked hard this week as we began our presentations. Not only were the presenters well prepared but out listeners were attentive. They had some amazing questions and comments after each presentation. During English, we started Unit 8, the last unit before doing our summative test! We can't believe how quickly the end of the school year is coming!

4. třída
Je to k neuvěření, ale vstupujeme do posledního desátého měsíce školního roku 2022-2023. A jako každý rok patří začátek června prezentacím závěrečných oborových prací. Čtvrťáci odprezentovali prvních osm prezentací s jistotou a obrovským nasazením. Nechyběly kvízy, ochutnávky, videa a další zajímavosti. Důležitou součástí prezentací je i zpětná vazba a vrstevnické hodnocení spolužáků, které probíhá po každé prezentaci. I v této oblasti udělali čtvrťáci veliký pokrok a posunuli se zase o kousek dál. I když už pomalu vstupujeme do finále školního roku, stále probíhá výuka. V matematice jsme třídili, pojmenovávali a porovnávali různá tělesa a převáděli jsme jednotky délky, času i hmotnosti. V českém jazyce pracujeme se základní skladební dvojicí a určujeme shodu přísudku s podmětem. Moc jsme si užili sportovní čtvrteční den a společně tak oslavili Den dětí. Trénujeme společnou píseň a tanec na Blue Van festival a těšíme se do hor na školu v přírodě.
Krásný víkend Vám i přejí čtvrťáci a za celý tým dospěláků Saša.
This week has been very busy for us. We have begun to present our work to the class. The presentations have been very interesting and full of great facts so far. On Thursday was Children’s Day, so we got to have a day of fun and play sports with our friends from school and look after some young children from a local kindergarten that came for a visit. Our fortnightly spelling test was on Wednesday, which we took outside in the sunshine. We had our class debate on Tuesday, where we argued whether Ronaldo or Messi was the best player. This was a great learning experience because a lot of us wanted to defend Messi, but we had the opportunity to gain a new point of view while talking about Ronaldo instead. It was certainly an information-packed week for us!

5. třída
Tento týden byl celý v akčním duchu. V pondělí jsme pro naše prvňáčky připravili sportovní odpoledne. Naši malí kamarádi byli nadšeni a my jsme z toho měli velkou radost. V úterý jsme probírali učivo, které jsme měli v závěrečném pátečním testu. Středa byla věnována prezentacím. Vojta si pro nás připravil skvělou prezentaci o Napoleonovi, nezapomněl ani přinést pro své spolužáky Napoleonův oblíbený dezert. Mňam… Terezce se prezentace také moc povedla, byla o internetu a pěkně zpracovaná. Čtvrtek byl bombastický. Přálo nám počasí a pořádně jsme si užili Dětský den. Čekalo na nás mnoho aktivit – badminton, fotbalové disciplíny, akční malba, trefa na lahev tužkou, překážková dráha, vodní hrádky, chůze na chůdách…Odpoledne jsme sportovali, hráli přehazovanou, ping pong, fotbal a užívali si bazén, tanec a pétanque. Byl to moc fajn den. V pátek následovala další prezentace Zuzky, také velmi vydařená práce. Celý týden se nám prostě vydařil.
Tak krásný slunečný víkend všem i od nás z páté třídy. 
Class 5 continued with final presentations! We have been so amazed with the in-depth research everyone has completed and are learning new things every day! During English we wrapped up our Unit on animals and spent some time relaxing with English games in between the chaos of final presentations. In literature lesson we finished The One and Only Ivan movie and discussed the differences between the book and the movie.

Milí rodiče, milé děti, i letos se připojíme k projektu Run and Help. Tradiční běh se bude konat 27. června v areálu Open Gate. Jeho výtěžek bude tentokrát věnován Domčovi. Tento jedenáctiletý chlapec měl smůlu, že se narodil bez části levé ruky. Navzdory svému handicapu ale nadšeně sportuje, hraje fotbal, chvíli dokonce zkoušel i basketbal. Úplně nejvíc Domču baví jezdit na kole. Potřeboval by však speciální sportovní protézu, aby mohl pořádně chytit řídítka a nebolela ho při jízdě záda.  Společně s Domčou z výtěžku charitativních běhů pomůžeme získat sportovní protézy také dalším mladým lidem s podobným handicapem.
Patronkou Run and Help 2023 je tenisová šampionka a moderátorka Andrea Sestini Hlaváčková, kterou jsme společně s Dominikem i týmem Konta bariér pozvali, aby běželi společně s námi.
U Markéty Lepičové se opět nachází kasička, do které je možné až do konce školního roku přispět libovolnou částkou a opět nám pomoci pomáhat – děkujeme.

Krásný víkend Vám opět přeje Vaše základka.