Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší školy,

a je to za námi! Další BlueVan, navštívený sluncem, nám přinesl především spousty milých setkání s Vámi – rodiči. V rámci celého odpoledne nám předvedli žáci naší – Vaší základní školy, studenti gymnázia a i mnozí pracovníci školy, kolik talentu se za branami Open Gate nachází. :-) Duo moderátorek Emilka s Nelou nás věcně a mile provázelo našimi pásmy. Naši prvňáci s grácií zahájili celý festival Mravenčí ukolébavkou. U piana se i na parketu se prostřídala rozličná čísla jednotlivců i dvojic či skupin napříč ročníky. Naši druháci si pro všechny připravili kromě písně i taneční vystoupení. První blok byl zakončen společným tancem čtvrté třídy. Další část byla věnována vystoupením studentů gymnázia. I zde je nutno zmínit, že tím, že velká část z nich jsou našimi absolventy, je pro nás milé vidět, jak se vyvíjí jejich talenty. :-)

Druhou část základní školy zahájili trio páťáček, které nám předvedly tanec a la Michael Jakson. Třetáci společně se Standou nám zapěli o Káče a jejím ptáčeti a tetě Sylvě. Detektivní příběh o sesterské lásce si pro nás připravily opět holky z pětky. I celá druhá část byla plna zpěvu, hry na klavír a tanečních kreací. Závěr druhé části pak patřil skupině The OG Kings, která si pro nás připravila song svých rivalů Queen a v tu chvíli bylo jasné, kdo je šampión. ????

Zpět na začátek… A je to za námi! Další BlueVan, navštívený sluncem, nám přinesl především spousty milých setkání s Vámi – rodiči.

Děkujeme všem dětem za jejich krásná vystoupení! Děkujeme všem rodičům, že si našli čas a navštívili nás v tak hojném počtu. Děkujeme všem dodavatelům za přípravu lahodných pokrmů a nápojů! Děkujeme Michalovi, studentům a všem, co se podíleli na přípravě i realizaci akce! Děkujeme slunci, že si našlo též čas a přišlo se nejen podívat, ale přes mraky na nás vykukovalo celé odpoledne až do večera! Těšíme se za rok na viděnou, slyšenou a potkanou!

Co se dělo za zdmi jednotlivých tříd? Pojďme opět pootevřít dveře a nahlédnout:

1. třída
Tento týden byl jako neuvěřitelná exploze různorodých aktivit, prezentací, setkání, a především skvělé nálady. Užili jsme si spoustu prezentací na různá témata a nebojácně jsme reprezentovali první třídu během prezentací napříč základkou. Navíc jsme společně vystoupili na festivalu Blue Van. Aby toho nebylo málo, slavili jsme také narozeniny. Nezapomněli jsme ani na učení, psaní, opakování hodin, cvičení a plavání. Tento týden byl prostě úžasný a nezapomenutelný.
Prima dny vám přejí prvňáci.
This week Class 1 finished presenting their End of Year Presentations. We learned about so many new topics. From ballet to chocolate, to oak trees and the Czech Republic we all learned some new and interesting facts to share with our family and friends. I must congratulate all our first graders for presenting their work in front of their classmates. It is no easy feat but all managed beautifully. Job well done Class 1!

2. třída
S druháky jsme hned na začátku týdne vyrazili na výlet do Vodního domu v Hulicích, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informacích o vodě, například jak je možné filtrovat vodu pomocí různých předmětů v přírodě. Už víme, v jakých skupenstvích se voda vyskytuje, a jak funguje koloběh vody. Vyrábíme si náš vysněný pokojíček, na kterém si ukazujeme tvar krychle. Odprezentovali jsme si poslední prezentace a jsme o spoustu nových poznatků moudřejší. Zjistili jsme, že silonky a kontaktní čočky vymyslel ten samý vynálezce a že Leonardo da Vinci nechodil do školy i přes to, že vymyslel spousty vynálezů. Ukázali jsme si různé druhy mikroskopů a pověděli si o důležitosti Penicilinu. Kde se vzal papír a kdo vynalezl knihtisk? Všemi těmito znalostmi se už můžeme pochlubit. Prázdniny se nám blíží, už se jich nemůžeme dočkat. Proto jsme během vystoupení na BlueVanu předvedli píseň „Prázdniny u babičky“ a zatančili mazurku. Úsilí při zkoušení zpěvu a tance se vyplatilo a my můžeme být hrdí, že se nám naše představení povedlo.
Za tým druhé třídy Bára, Nela, Hedvika.
Presentations continued this week and I was so impressed by what our 2nd graders came up with. We learned so much about everyday inventions that we don’t give a second though to. Did you know that the first soft contact lenses were first made by a Merkur playset? Or that paper was first invented in China? These are only some of the fascinating facts we learned this week. All of our 2nd graders did an amazing job presenting their work and I know they are all looking forward to a well-deserved rest this weekend.

3. třída
I ve třetí třídě se opět naplno rozjely oborové prezentace a stejně jako minulý týden jsme se ani na chvilku nenudili. Jedna nápaditá prezentace střídala druhou a všichni jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí, o kterých jsme doposud neměli tušení. Bylo skvělé pozorovat, jak si děti dávají zpětnou vazbu a samy jsou schopny objektivně zhodnotit předvedené výkony svých kolegů. V pátek jsme pak v rámci festivalu prezentací DOKIN 2023 měli možnost zhlédnout i nejlepší oborové prezentace spolužáků z ostatních tříd. A ve čtvrtek jsme si stejně jako všichni ostatní užili zahradní slavnost BlueVan. Přejeme všem krásný pohodový víkend. Třeťáci.
Presentations for everyone! This week we wrapped up our yearly presentations and WOW! We are so impressed by our students research skills. Since we spent so much time together with Standa and Raechel together, we took some time in Oaza to read a classic, Charlie and the Chocolate Factory. Everyone had so much fun listening to Standa and Raechel go back and forth between Czech and English as we read. During English, we wrapped up Unit 8 and began review for our summative test! On Thursday, many of us preformed in the end of the year, Blue Van festival! We have such talented students and in between performances we got to hang out and eat some delicious food.

4. třída
Jdeme už do samého finále a odstřiháváme metr do konce školního roku 2022/2023. Úspěšně jsme zakončili dva týdny prezentací závěrečných oborových prací a jsme plni nových informací, tipů a praktických ukázek. Letos byla úroveň výkonů všech čtvrťáků opravdu vysoká a vůbec nebylo jednoduché vybrat pouze čtyři žáky, kteří by své dovednosti představili v ostatních třídách. Divokou kartu nakonec získali Nikolai Danyliv (VYNÁLEZY, KTERÉ ZMĚNILY SVĚT), Mia Antonová (DIVY SVĚTA), Jon Dudík (HISTORIE FOTBALOVÝCH SOUTĚŽÍ) a Adélka Hrabinová (T. G. Masaryk). Tito žáci nás skvěle reprezentovali na letošní akci s názvem DoKin, ke které se vracíme po kratší odmlce. Na oplátku jsme i my zhlédli výstupy spolužáků z ostatních tříd a náležitě jsme si to užili. A jelikož jsou čtvrťáci šikovní, zvládli jsme si v tomto týdnu zopakovat učivo matematiky a napsat si závěrečný test. Třída dosáhla průměru 84%, což vůbec není špatný výsledek. Třešničkou na dortu byl i pro nás letošní festiválek BlueVan, do kterého se s nadšením a plni energie zapojili téměř všichni čtvrťáci. Zpívali, tančili, cvičili, dováděli a bavili svým představením rodiče, spolužáky a učitele.
Přejeme vám všem překrásný víkend.
Saša, Sašenka a čtvrťáci.

5. třída
I tento týden byl plný zajímavých prezentací. Všechny naše práce se velmi podařily, i když prezentovat v tomto horku bylo občas náročné. Také jsme pilně trénovali na BlueVan, abychom ve čtvrtek nezklamali. Samozřejmě, že jsme nezklamali. Vše se povedlo podle našich představ a čtvrteční odpoledne jsme si výtečně užili. Naše vystoupení sklidila velký potlesk a obdiv všech návštěvníků. V pátek jsme i my vyslali do ostatních tříd spolužáky, aby ukázali, jak vypadají prezentace v nejvyšším ročníku naší základní školy. ????
Tak hurá do finále školního roku a v pondělí ahoj.
Vaši páťáci.
Oh goodness we were jammed packed with presentations all week! We learned all sorts of new things from sustainable energy to spookiest places in the world. Everyone gave some amazing feedback and were so excited when we finally could all relax after presenting. In between presentations we took time to review the grammar from this semester with some English games in preparation for our summative test next week. On Thursday afternoon, many of us displayed our talents at the Blue Van festival and WOW do we have some amazing performers!

Milí rodiče, milé děti, oborové prezentace jsou tímto pro letošní rok za námi a my už se moc těšíme na témata, která nás čekají v příštím školním roce.

Krásný a slunečný víkend přeje opět Vaše základka.