Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé naší – Vaší školy,

opět Vás moc zdravíme ze základní školy Open Gate v čase, kdy se ohlížíme za druhým pololetím školního roku 2022/2023. Učitelé již napsali svá hodnocení, která jsou v ZŠ Open Gate specifická a mnozí si zajisté umíte představit, že jejich příprava, aby byla pro Vás i pro děti vypovídající a přínosná, zabere velké množství času. Cílem je mimo jiné popsat úroveň vzdělávacích výsledků, přístup žáka ke vzdělávání a doporučení pro jeho další rozvoj. Učení je celoživotní proces a my jsme přesvědčeni, že Vaše – naše děti mají dobře nastartováno. ????

Jak jsme Vás již informovali, naše tradiční akce Run and Help se blíží! Letos podporujeme Dominika (11 let), který se narodil bez části levé ruky, ale i tak se nevzdává, sportuje a žije aktivním životem. Nicméně protéza by mu pomohla – třeba jezdit na kole: příběh Dominika naleznete zde. Akce se koná v úterý 27. června. Společně vyběhneme ve 13:30 od koně před budovou gymnázia.
Na výběr bude z několika tras. Účastníci nemusí běžet nejdelší trasu do lesa, mohou se třeba projít okolo kampusu. Důležité je podpořit společnou iniciativu a připomenout si, že jsou mezi námi lidé, co potřebují naši pomoc. Zároveň je tato akce i oslavou pohybu a připomínkou toho, jak máme život ulehčený my, co žijeme bez fyzického hendikepu. Můžete se připojit i Vy a běžet společně s námi. U Markéty v sekretariátu školy máme umístěnou kasičku, kam je možné až do konce školního roku kdykoliv přispět libovolnou částkou.

Teď už se ale pojďme podívat, co se dělo za zdmi jednotlivých tříd…

1. třída
Týden opět uplynul jako voda a my jsme společně dokončili poslední stránky ve školních sešitech. Můžeme si být jistí, že jsme probrali všechno učivo a připravili se na další část naší školní cesty. Také jsme se začali připravovat na školu v přírodě. Už se těšíme na společné dobrodružství!
Rozdělili jsme si pokoje a povídali si o bezpečnosti. Rozebrali jsme si základní pravidla, která bychom měli dodržovat během pobytu v přírodě.
Věnovali jsme se také četbě, počítání a povídali jsme si i o nadcházejících prázdninách. Nemůžeme se dočkat příštího týdne plného dobrodružství. Těšíme se, že společně prozkoumáme přírodu a strávíme čas mimo školní třídu. Určitě se nám společně povede skvěle a vrátíme se zpět se spoustou zážitků a příběhů.
Prima dny vám přejí prvňáci
The sunny weather has finally arrived and we soaked up every minute of it this week! We spent time in our outdoor classroom practising our reading skills and we finished the last bit of work we needed to do in our workbooks. We are busy planning our School in Nature Trip and we have already decided how we will divide our rooms. We are excited (and maybe a little nervous) for our adventure next week. We know that we are going with an excellent class of friends, and we cannot wait!

2. třída
S druháky jsme se hned v pondělí na ranní oáze seznámili se zvířecím kamarádem, agamou Agátou. Dozvěděli jsme se o ní různé informace, a mohli jsme si ji i pochovat. V neděli je Den Otců, a tak pro tatínky píšeme přáníčka. Vyrábíme si náš vysněný pokoj a na něm se učíme tvar krychle. Mít za okny moře nebo koberec jak rozkvetlou louku? Proč ne. Dopisujeme pracovní sešity z matematiky a češtiny. Opakujeme si parkety, slovní úlohy s mincemi, tvrdé a měkké souhlásky a slova souznačná a protikladná. Ve středu odpoledne jsme se vydali do lesa za žábami. Víme, že sahat na ně můžeme pouze mokrýma rukama. Ve čtvrtek jsme si napsali srovnávací test z matematiky a češtiny a pokračovali na našich krychlových pokojích. Už se nám blíží odjezd na školu v přírodě a my se nemůžeme dočkat.
Za tým druhé třídy,
Bára, Nela, Hedvika
This week Class 2 reflected on all the events, trips and learning we did this year. We created a beautiful memory quilt highlighting our favourites. Our patchwork of memories is an excellent reminder of how much we did this year! We also found the time to write some letters to 2 little visitors that will be visiting the Czech Republic for the first time. We brainstormed ideas on what our new friends should see and do and we created some excellent recommendations. We had a great week and we can’t wait to head out to School in Nature on Monday!

3. třída
Prázdniny už jsou za dveřmi a všichni to cítí v kostech. Ne, že bychom úplně zvolnili, ale po závěrečných testících i náročných týdnech oborových prezentací, jsme si ve výuce užili více herních aktivit než obvykle. Hodně času jsme také věnovali čtení společné knihy Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu a konečně jsme dozvěděli, kdo nakonec Wonkovu čokoládovnu zdědil a jak někdy dopadají zlobivé děti.   
Společně se třeťáky jsme tento týden také začali plánovat událost, která vypukne již příští týden – ano, samozřejmě školu v přírodě. Už se netrpělivě těšíme na společná dobrodružství, která v Krkonoších jistě zažijeme. Tak v pondělí na shledanou!
Mějte se krásně a sláva, nazdar výletu! 
Summative test is complete! Our 3rd grades have officially completed their final test for the school year! To celebrate the occasion, we took our freedom to do some fun experiments! We learned about pressure and chemical reactions on Thursday with a classic: mentos and Coke. As a class we learned about the scientific method, making hypothesis, and of course how to conduct the experiment. On Friday we go a little more involved as we tried building the tallest tower using spaghetti and marshmallows. We had to really put our heads together to make sure we balanced the weight of our marshmallows with the fragility of the spaghetti noodles!

4. třída
V tomto týdnu jsme se se čtvrťáky rozloučili s historií naší země. Jako poslední jsme se seznámili s významnou panovnicí Marií Terezií a jejím synem Josefem II. Společně jsme navštívili 18. století a vysvětlili si pojem Osvícenství. Poznali jsme několik z mnoha reforem, které Habsburkové zavedli. Abychom na ně nezapomněli, zvěčnili jsme jejich obrazy ve skutečné velikosti, a ještě naposledy před letními prázdninami jsme si vyzdobili chodbu před třídou. Věříme, že z nás bude mít Český lev velikou radost a tajně doufáme, že nás ještě navštíví. Slavnostně jsme uzavřeli prezentace letošních závěrečných oborových prací a rozdali si osvědčení. Všichni jsme udělali od loňského roku pokrok a posunuli jsme se o krok dál. Hodně nám pomohlo i vrstevnické hodnocení a zpětná vazba našich spolužáků i učitelů. Celý týden byl náročný, protože kromě závěrečného testu z českého jazyka nás čekaly „srovnávačky“ a ještě páteční enrichmentový test z matematiky. Uf, bylo toho hodně, ale máme to! Co nás nezabije, to nás posílí. To je heslo, které nás bude provázet i celou školou v přírodě, na kterou už se teď všichni moc těšíme.
Saša, Sašenka a čtvrťáci.
What an exciting and action-packed week we’ve had in 4th Grade. This week the 4th graders wrote their last End of Unit Test as well as their last Spelling Test. Hurray! We played some fun vocabulary and grammar games and wrote a letter to an imaginary friend from the celebrity world as a part of our weekly writing challenge. We had a serious debate about whether reading a book is more fun than playing a video game. And guess what? The book won, big time! We’ve been debating too about whether Czech made goods are better than the Chinese variants and we’ve been playing games to practice giving directions, where we blindfold one of our group and guide them through an obstacle course. It was a huge challenge but great fun! At the end of the week we played an escape game, which wasn’t easy, but together we solved all the puzzles.

5. třída
Poslední týden před školou v přírodě jsme si zase užili. Napsali jsme si srovnávací testy a jsme zvědaví, jak v nich dopadneme.
Chodbu před třídou nám už zdobí naše umělecká díla, která jsou velmi vydařená. Přijďte se podívat, jaké kreativce v páté třídě máme. Na tělocviku jsme hráli přehazovanou, snažili jsme se o správnou týmovou hru. Několik hodin jsme si povídali o nemocech, úrazech a první pomoci, tak snad se nám vše vyhne. Už se těšíme na školu v přírodě. Počasí nám má přát, tak v pondělí ahoj u autobusu.
Vaši páťáci, Marie, Katka, Beáta a Martin.
WE DID IT!  This week was full of stress as we prepared and took our summative test in English AND our Literature test! To prepare, we had a fun time reviewing using some tablet games from Boom Learning. We also got to review Ivan using our favorite game Kahoot!. When not reviewing, we discussed our excitement for school in nature. As a class we came up for a few suggestions for what to do such as: night hikes, smore’s roasting, and just chilling. We are all looking forward to next week’s adventure together!

Příští týden stráví celá základní škola na školách v přírodě. Jedna skupina se vydá do hotelu poblíž Máchova jezera, zatímco druhá pro svůj pobyt zvolila prostředí hor nedaleko pramene Labe. Jak je patrno z jednotlivých příspěvků, všichni se těší. Milé děti, milí dospěláci – užijte si předposlední týden školy, jak se patří!

A Vám – milí rodiče, přejeme krásný celý týden!

Vaše základka.