Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé Vaší – naší základní školy,

prázdniny skončily a všichni jsme ještě plni zážitků z cest a letních radovánek. Doufáme, že jste si během prázdnin odpočinuli, užili si sluníčka a načerpali novou sílu. Přesto však věříme, že jsme všichni netrpělivě očekávali začátek školního roku.

Naše nejmenší – prvňáčky – jsme slavnostně společně s páťáky přivítali na schodišti u hlavního vchodu. Páťáci následně prvňáčky doprovodili do jejich třídy, kde se seznámili a vrhli se na učení. První den byl plný vzrušení a očekávání všeho nového. Přejeme vám, milí prvňáčci i rodiče, aby se vám ve škole líbilo a abyste v ní nalezli prostředí plné důvěry a přátelské atmosféry.                   

Prvňáčci měli po celý týden zkrácenou výuku, přesto se však stihli seznámit spolu navzájem, s pravidly i areálem celé školy. Vyšší ročníky se kromě seznamování s novými tvářemi vrhly na opakování toho, co již umí a přiměly tak po odpočinku své hlavy opět k akci.

V pondělí nás čekají třídní schůzky pro rodiče 2. – 5. tříd. V tento den bude prodloužena družina do 18ti hodin. Na třídních schůzkách se mimo jiné seznámíte s organizací prvního pololetí, systémem hodnocení i zněním školního řádu, který je ve všech třídách k dispozici k nahlédnutí.

Vás už ale jistě zajímá, jak proběhl první školní týden v jednotlivých třídách. Pojďme tedy nahlédnout:

1. třída
Prvňáci úspěšně zvládli první týden školní docházky. Seznámili jsme se všemi našimi dospělými průvodci i spolužáky. Zvládli jsme orientaci ve škole, v jídelně i na hřišti. Spousta pravidel nás nezahltila, dokonce jsme vymysleli některá vlastní do naší třídy. Bavily nás přestávky, povídání a hraní s novými kamarády. Ve škole se nám moc líbí a už se moc těšíme na příští týden.
Za tým první třídy
Bára a Hedvika
What a week our new first graders had! We learned some new names and we sung our very first English song together. We read some new English stories together and learned what dinosaurs would do if they ever came to school!

2. třída
Kouzelná planeta – téma naší třídy zní jako skvělý začátek školního roku! Slibuje mnoho nových, fascinujících dobrodružství a objevů ve světě matematiky a češtiny. Do opakování dovedností z minulého roku jsme se již pustili.
Hodně štěstí nám všem při putování směrem ke hvězdám. Zároveň si hodláme užít každý okamžik ve škole. Máme před sebou spoustu vzrušujících a zajímavých chvil!
Prima dny vám přejí druháci
It was a wonderful 1st week of school for our now second graders.  We shared our summer adventures, created some “wow” pictures and spoke about our “Classroom family”.
This week in English, children and I dedicated time towards getting to know each other better by creating short informational "about me" profiles that we shared with the class. Moreover, we began our review of this month's theme, the place where we live by talking about urban, suburban, and rural areas of the Czech Republic and how they are different or similar. This was a good opportunity for children to expand upon their vocabulary as it pertains to cities, towns, and villages.

3. třída
Vážení rodiče, do školního roku jsme vstoupili skvěle. Celý týden jsme si užili. Seznamovali jsme se, povídali o prázdninách, řešili jsme školní pravidla a pravidla naší smaragdové třídy. Formou her jsme začali opakovat vše, co jsme se naučili v minulém školním roce. Hodně jsme zpívali a tvořili, naučili jsme se nové písničky a hráli jsme hry na rytmus pomocí netradičních předmětů. Dozvěděli jsme se, jaký máme roční projekt, a že budeme cestovat a objevovat kouzla živé a neživé přírody. Ve třídě jsme si udělali hnízdečka, sedíme po čtyřech, abychom mohli spolupracovat a navzájem si pomáhat. Mluvili jsme o pomoci ostatním a dobrých skutcích. Hodně jsme si hráli s naší Agátou, která je moc fajn. Anetka oslavila osmé narozeniny, a tak nám přinesla obrovský meloun a sezamové sušenky…Mňam… Celý týden jsme měli krásné počasí, tak jsme si ještě užívali sluníčka. Myslíme, že nový školní roku bude fajn.
Tak zase v pondělí.
Vaši třeťáci, Katka, Ilonka a Martin.
The students had a busy first week during which they shared about themselves and learned about their new teacher. Additionally, they participated in challenges which required them to collaborate with their peers to help set the right tone for the new year.

4. třída
Tak jsme se konečně dočkali! Nový školní rok je tu a všichni čtvrťáci dorazili do školy s modrými kravatami a v plné polní. Po slavnostním přivítání ve třídě jsme společně sdíleli naše prázdninové zážitky. Nechyběla ani ukázka nejrůznějších suvenýrů a fotografií. Hned zkraje týdne jsme si také vyzvedli hromadu učebnic i pracovních sešitů a opatrně jsme začali sondovat, kolik nám toho zůstalo v hlavách po sladkém dvouměsíčním nicnedělání. Kromě zopakování třídních pravidel jsme si také pověděli o ročním projektu, který nás letos čeká. Protože se budeme často toulat na procházce českou historií, pojmenovali jsme naši skupinu po hrdém českém lvu - LVÍČATA.
Takže Lvíčata, hodně štěstí a úspěchů na společné cestě za poznáním!
Standa
This week was a world wind of excitement! Coming back from summer was tough but we were all excited to see each other. During English we peeked into the past tense that we will be working with this year as we reflected on our holiday.  Everyone was so excited to share their memories with one another! During Art, we learned about crests, their importance and then created our very own. We are definitely in for a great year!

5. třída
Pravou nohou do posledního školního roku na naší „základce“ vykročili průvodci světem z páté třídy. Velkým zážitkem pro nás bylo setkání s prvňáky, kterým jsme připraveni stát po boku v počátcích jejich cesty za věděním. Těšíme se, až je poznáme blíže a věříme, že z nás budou skvělí kamarádi. Přivítali jsme mezi sebou dva nové spolužáky a už jsme stačili společně oslavit svátek i narozeniny. Celý týden byl ve znamení prázdninových zážitků i nových školních povinností. O letních dobrodružstvích jsme si povídali, psali jsme o nich a vytvořili jsme fotokoláž. Naplno jsme si užívali krásného počasí a spoustu času strávili venku. S Pavlem jsme sportovali a samozřejmě hráli fotbal, na který se těšili nejen kluci, ale i některé holky. Zvykáme si na nový režim, společně tvoříme pravidla třídy, poznáváme se. Rozhodně jsme si ale první školní týden užili!
Páťáci, Pavel a Saša????
This week in English, fifth graders and I took time out to get to know each other better and to share our interests and hobbies with the class. Following on from that, we completed a few assessments to be used by myself to assess and track students' progress throughout the 2023-2024 academic year. We completed assessments pertaining to spelling, reading, writing, and listening. We will review it all on an individual basis during the parent-teacher conferences next week.

Milí rodiče, přijměte pozvání na první kavárnu pro rodiče, která se bude konat ve středu 2O. září od 17ti hodin, a to na téma „GENETICKÁ METODA ČTENÍ A COMENIA SCRIPT“. Kavárna je určena především rodičům našich prvňáčků, ale pokud byste se i Vy – rodiče starších žáků – chtěli dozvědět více o tom, jak u nás učíme číst a psát, jste srdečně vítáni. Přihlásit se můžete mailem Báře Beharové (beharova@opengate.cz) do neděle 17. září. Budeme se těšit na naše shledání nad kávou, písmeny i čtením.

Nyní už přejeme všem krásný víkend a těšíme se na viděnou v pondělí v 17 hodin na třídních schůzkách!

Vaše základka