Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé Vaší - naší základní školy,

počasí už se opravdu stává podzimním, dny začínají být chladnější a budou ještě více. Přesto se v rámci přestávek (a také v rámci vyučování) snažíme záměrně chodit s dětmi ven. Provětrání, nadýchání čerstvého vzduchu je pro psychohygienu dítěte a pro efektivitu dalších aktivit dne velmi důležité. V souvislosti s tím bychom Vás rádi poprosili, abyste počítali s teplejším oblečením (případně pevnější obuví) pro Vaše – naše děti.

Minulý týden skončilo nominační kolo Logické olympiády (kategorie A). Rádi bychom poděkovali všem zúčastněným a poblahopřáli Maxovi ze čtvrté a Vojtovi z pátek třídy k postupu do krajského kola, které se uskuteční 3. 11. u nás ve škole. Budeme vám držet palce!

Vzhledem k většímu zájmu o kavárnu pro rodiče, která bude zaměřena na Enrichment a přijímací řízení OG, jsme se rozhodli ji přesunout do učebny Seifert, která se nachází v chodbě vedoucí k mostu na gymnázium. Kavárna se bude konat v úterý 17. října od 17,00 hodin. Přihlásit se stále můžete mailem Marii Zicháčkové (zichackova@opengate.cz) do neděle 15. října. Kavárna je primárné určena rodičům žáků vyšších tříd, ale vítáni jsou všichni rodiče, které koncept přípravy a přijímacího řízení zajímá.

Příští týden u nás proběhne již 23. ročník Plavecko – běžeckého poháru, a to ve čtvrtek 19. října. Jelikož očekáváme zhruba 70 návštěvníků, počítejte ráno, prosíme, s vyšší fluktuací aut v areálu OG. Děkujeme.

Vás už ale jistě zajímá, jak si tento týden děti užily v jednotlivých třídách. Pojďme opět nahlédnout:

1. třída
S prvňáčky jsme si užili spoustu zábavy. Vyprávěli jsme si, odkud pochází svátek Halloween, kdo to byl Jack O’ Lantern a vyrobili jsme si barevné papírové dýně. V matematice jsme začali nové prostředí „dětský park“, porovnáváme délky prostřednictvím skládání vláčků z dřevěných kostiček a dopočítáváme do 10. Začali jsme s duhovými písmenky „A“ a „E“ a společně jsme přišli na mnoho slovíček začínajících právě těmito písmeny. Do školy jsme si přinesli různé opadané podzimní plody a listy a řešili, podle čeho je můžeme třídit. Blíže jsme se seznámili s kamarády ze třetí třídy a měli jsme oslavu jak svátku, tak i narozenin. Nezapomeňte hrát na roboty i doma!
Za tým první třídy Bára a Hedvika
What a busy week Class 1 had. This week we started to get into the Halloween spirit. We practised our Five Little Pumpkins chant and read another spooky tale-There was an Old Lady Who Swallowed a Bat! Can you imagine that! A Lady that swallowed a bat? We also practised using I’ve got in our speaking and reviewed our colours. On Friday we sent off Frankie and Tina on their new weekend adventures.

2. třída
Náš týden byl skvělý mix dobrodružství a vzdělání. Vyrazili jsme na pěší túru do Říčan, kde jsme se nechali unášet krásou přírody a nasávali čerstvý vzduch. Návštěva Geoparku byla pro děti opravdovým zážitkem. Zkusili jsme rýžování granátů a získali nové poznatky o horninách a nerostech. Jeskyně, kterou jsme se prošli, byla skutečně kouzelná. Děti byly fascinovány jejími tajemstvími a stvořily si vlastní malé poklady z nalezených kamínků. Dále jsme četli poutavé příběhy, řešili zábavné úkoly, cvičili, vytvářeli krásné kresby, a dokonce se nám podařilo společně si zazpívat. Celý tento týden byl pro nás všechny skvělým dobrodružstvím. Děti byly úžasné a společně jsme si vytvořili vzpomínky, které nám zůstanou.
Prima dny vám přejí druháci.
What a week for Class 2. They wrote their first spelling test and did some great work. We also introduced our first title in our Reading Club. Our stories tie in perfectly to this spooky month-they are all about Halloween! We also found some time to practise our writing and are now all pros at using he’s and she’s. On Friday we sent off Cookie and Ellie on another weekend adventure and we are all looking forward to hearing about what they did on Monday.
This week in English, students learned about changes in living nature as the seasons change from summer to autumn and from autumn to winter. We learned about trees that lose their leaves and why it's important to the other plants and animals living nearby. Furthermore, we learned about how animals behave in winter and which animals hibernate or adapt and what that means and looks like. Lastly, we learned a bit about Halloween traditions and students created some Halloween decorations and even a spooky bookmark to use as they embark on their reading journeys.

3. třída
V tomto týdnu jsme se věnovali Sluneční soustavě. Hodně nás to pohltilo. Píšeme vlastní texty o našich vysněných planetách a planetkách a vytváříme modely opravdových planet. Oslavili jsme narozeniny a svátek Sárinky. Ve třídě nám přibylo další zvířátko, housenka Martináče Pajasanového. Budeme netrpělivě čekat, až se promění ve velkého nočního krasavce. Na oáze s námi byla černá kočička Valinky jménem Titik - Černoch. Hodně se jí u nás líbilo.  Na závěr týdne jsme se dozvěděli něco o pátku třináctého a o pověrách spojených s černou kočkou i tímto obávaným pátkem. Během čtvrtečního odpoledne jsme se setkali s prvňáčky. Máme v plánu s nimi pravidelně spolupracovat a pomáhat jim.
Tak se mějte krásně a přejeme pohodový víkend.
K + I + M
The students of grade three continued with their space explorations this week. They learned about the outer planets during AK and in UaK they worked in pairs to paint styrofoam balls and create a replica of our solar system. Additionally, they wrapped up unit 1 of Incredible English.

4. třída
Lvíčata se tento týden opět vydala do terénu do muzea v Říčanech, kde si vyzkoušela, jak se žilo v pravěku nejstarším lovcům a sběračům. Interaktivní přednáška nabízela mnoho možností, děti si například postavily obydlí, vyrobily si misku z keramické hlíny, učily se mlít obilí po způsobu pravěkých tlup a také pomocí nejrůznějších nástrojů rozdělat oheň, což se většině tlup nakonec povedlo. Ve zbytku týdne jsme pilně nacvičovali naše představení na MO Assembly. V českém jazyce a literatuře jsme probírali učivo o slovesech, u kterých nám přibyla nová mluvnická kategorie, konkrétně slovesný způsob. Zabývali jsme se také četbou pověstí o nejstarších dějinách Slovanů, a proto už například víme, že Bivoj neměl kazy, ale Kazi a že Krok není jednotka krokování v Hejného matematice. Když už jsme u matematiky, v té jsme také pokročili a hodně jsme pilovali písemné dělení jednociferným dělitelem. Přejeme všem krásný víkend! Lvíčata ze 4.A
We started the week off right, with a unit quiz! Getting that out of our way, we were able to focus all our attention on our Morning Oasis Assembly. We worked on our Halloween play, Ghostly Rap during our English club. We found out that we have some amazing actors/ actresses and…..beatboxers in our class! During Art, we worked on making our sets for our play as creepy as possible. We are so excited for the premier of our play next week!

5. třída
Magické číslo 10. 10. nám přineslo štěstí v dalším týdnu na OG. Prověřili jsme své dovednosti samostatně i ve skupinách. Opakovali jsme probrané učivo a osvojili si učivo nové. Napsali jsme životabáseň a připravovali jsme se na další etiketku páťáků, kterou představíme spolužákům na společné Assembly již příští týden. První letošní rugby s Davidem jsme zvládli bez úrazů a dali jsme si pořádně „do těla“. Ve čtvrtek jsme vytvářeli abstraktní umění, které bude sloužit prvňákům jako didaktická pomůcka, snad se jim bude líbit. Na konci týdne jsme se seznámili s robůtkem Emilem, který nás letos provede informatikou a ukáže nám některé algoritmy. Prima víkend přejí páťáci s Pavlem a Sašou.
This week in English, we continued on with Unit 2 of Incredible English and used emergent vocabulary with prepositions of place to speak about what and where various kitchen items are in relation to one another. Moreover, we deepened our knowledge in regard to narrative writing and focused on the relationship between setting and genre and using adjectives and other descriptive words so readers can use their imagination to visualize these story components. We also began work on our Halloween Door and students voted on their favorite design to emulate on a larger scale so we will work on that and have it up before the end of next week. We have our first English test (Units 1 and 2) on the first Wednesday in November. Overall, children are making great progress as they expand upon their knowledge of the English language and specific reading and writing skills!

Milí rodiče, podzim je zde, a my s dětmi ve školní družině uspořádáme drakiádu, na kterou Vás srdečně zveme. Drakiáda se bude konat ve středu 1. listopadu od 15:30 do cca 17:00 hodin. V tento den, prosíme, nezapomeňte dětem s sebou do školy přibalit létajícího draka. Setkání všech příznivců draků bude u hlavního vchodu základní školy OG. Teplý čaj a káva budou zajištěny. Drobné občerstvení od rodičů je vítáno. Těšíme se na Vás, kolektiv družiny.

A teď už Vám všem přejeme krásný a zážitků plný víkend!

Vaše základka