Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé Vaší naší základní školy,

zdravíme Vás na konci týdne před podzimními prázdninami. Děkujeme za hojnou účast na úterní kavárně, věříme, že se nám podařilo Vás důkladněji seznámit s propracovaným systémem přípravy k jednotným přijímacím zkouškám i s jejím průběhem u nás ve škole. Již nyní se můžete těšit na další kavárny, které se uskuteční v listopadu. První z nich bude v pondělí 6. listopadu (opět od 17ti hodin) na téma „Systém hodnocení na ZŠ Open Gate“. Hlásit se můžete do neděle 5. listopadu Marii Zicháčkové (zichackova@opengate.cz).

Ve čtvrtek se vybraní žáci naší základní školy společně se studenty gymnázia zúčastnili 23. ročníku plavecko – běžeckého poháru Středočeského kraje, který se tentokrát konal v areálu naší školy. Základní školu reprezentoval tým složený z deseti žáků čtvrté a páté třídy. Soutěžili v kategoriích chlapci a dívky, dále rozděleni dle věku. Účastníci nejprve uplavali 50 m úsek a poté byli Gundersenovou metodou (podle změřeného času) pouštěni do běžecké části závodu na 500 m. Naši žáci si vedli skvěle jak v plavecké, tak i v běžecké části. Tři naši zástupci dokonce získali i krásné umístění a odvezli si ze závodu bronzovou, stříbrnou a zlatou medaili. Na jaře tak budou naši základní školu reprezentovat v krajském kole duatlonu, které se bude konat v Praze. Moc gratulujeme!
Byl to opravdu skvělý zážitek i zkušenost a my moc držíme palce všem závodníkům do krajského kola.

Nyní pojďme opět nahlédnout do jednotlivých tříd:

1. třída
Tento týden byl pro prvňáčky plný akcí. Svou pozornost jsme upřeli na přípravy na Halloween. Navrhovali jsme své strašidelné dveře, které jsme hned v pondělí začali vyrábět. Celým týdnem nás provázely strašidelné příběhy. Moc jsme si užili assembly na téma Neživá příroda, které si připravili čtvrťáci. Ve čtvrtek jsme se vydali do babické školy, kde jsme si zazpívali s divadélkem Romaneto. Stihli jsme i pozorovat, porovnávat a třídit podzimní listy. V matematice nás moc bavilo prostředí dětského parku, krokování a geometrie prostřednictvím vyrábění deček z papíru. Už umíme všechny samohlásky, dlouhé i krátké, které jsme si procvičovali modelováním. A teď už se těšíme na podzimní prázdniny.
Za tým první třídy,
Bára a Hedvika
This week Class 1 completed their Halloween door for our school wide door decorating contest. Everyone did an amazing job creating pumpkins, ghosts and bats . We can't wait for the door voting to begin. We know we have created something amazing and can't wait to show it off to the whole school on Tuesday, October 31st. This week we also practised using our school things vocabulary to describe our pencil cases to one another. We had great fun trying to guess who the polka dot scissors belonged to! We are all looking forward to a fun and restful Fall Break.

2. třída
Máme za sebou několik skvělých dnů, během nichž jsme se vzdělávali a společně tvořili. Naše třída byla plná nadšení při přípravě výzdoby na Halloween. Společně jsme vytvořili děsivě nádhernou atmosféru, která nás všechny nadchla. Tyto aktivity nám mimo jiné umožnily uplatnit kreativní dovednosti a spolupracovat jako tým. Matematické prostředí „vizitky“ nám pomohlo lépe pochopit matematické vztahy ve sčítání a odčítání a zlepšit naše dovednosti v oblasti matematiky. Zopakování synonym a antonym bylo skvělým tréninkem pro jazykové schopnosti. Jedním z vrcholů našeho týdne byla školní assembly v podání čtvrťáků. Návštěva divadla byla dalším nezapomenutelným zážitkem, který nám otevřel oči a rozšířil naše kulturní obzory. Máme za sebou krásný a tvořivý týden a můžeme se těšit na zasloužené prázdniny. Bude to pro nás čas odpočinku a nabrání nové energie pro nadcházející výzvy. 
Přejeme vám všem krásné a bezpečné prázdniny!
This week Class 2 prepared for Halloween by designing a Halloween costume for their teacher.  Everyone flexed their creative muscle and brought forth many creative ideas! Ideas ranged from  zombies, to black cats, to witches and even a slice of pizza! The Halloween theme continued with Class 2 designing and constructing their Halloween Door for the school wide door decorating contest. They worked hard, painting, cutting and gluing to create a true masterpiece. We also snuck in a bit of learning this week by learning some new furniture vocabulary words. We all worked very hard this week and are now looking forward to getting some rest during our Fall Break.
This week in English, students learned about changes in living and nonliving nature between the autumn and winter seasons. We had a class wide discussion about the different ways in which plants and animals change their behavior and anatomy to survive the harsh winter conditions. Furthermore, I assisted children with their Halloween door decorations, and we prepared some spooky Halloween decorations that students displayed outside of the classroom. Lastly, we read a nice winter story about a hibernating hedgehog and students worked in small groups to put the story in the proper sequence with only visual aids, as well as answering comprehension questions about the text to ensure everyone understands the text and accompanying science-related concepts. Enjoy the autumn holiday!

3. třída
Týden jsme začali oslavou Péťových narozenin. Ve středu nás navštívila paní ředitelka s Maruškou. Připravujeme výzdobu na Halloween a podařilo se nám dokončit planety Sluneční soustavy.  Koncem týdne nás ve třídě bylo velmi málo. Snad se po prázdninách sejdeme ve větším počtu. Všem přejeme i my pohodové prázdniny, Vaši třeťáci.
The third-grade class had a busy week this week. First, they had a quiz reviewing the grammar and vocabulary from unit 1 of Incredible English. Additionally, they worked hard to finish their door for the Halloween contest and created classroom decorations for the Halloween celebration we will have when we return from the fall break.

4. třída
Tento týden se hlavní událostí pro čtvrťáky stalo vystoupení na Morning Oasis Assembly. Pro své spolužáky jsme si připravili představení o neživé přírodě, konkrétně o geologii a mineralogii. Moderátoři celého odpoledne nás provedli anketou s názvem Šutr 2023. Ze všech nerostů a hornin, které se v hlavní soutěži objevily, se po dramatickém průběhu do finále probojovaly zlato a sůl kamenná. Nakonec i díky hlasování diváků s velkým náskokem zvítězila sůl a potvrdila tím známé rčení tradované již z dob Boženy Němcové, že sůl je nad zlato. Kromě toho jsme se opět začetli do pověstí a tentokrát jsme se dozvěděli, jak to bylo s Libuší a Přemyslem a také se založením Prahy. V matematice jsme opět získávali jistotu v písemném dělení jednociferným dělitelem a také jsme hledali zákonitosti a vztahy při počítání v tabulkách. Kromě toho všeho nás hned pětice žáků z naší třídy reprezentovala v oblastním kole swimrunu, neboli soutěže kombinující plavání a běh. Všem gratulujeme ke skvělým výkonům. Nyní už všichni netrpělivě vyhlížíme podzimní prázdniny a po nich už se těšíme na Halloween! Krásné volno všem přejí Vaši čtvrťáci. 
This week was a BIG week for us! On Wednesday we had our Oasis assembly. This meant the days leading up to it was filled with nerves as we practiced and prepared our Halloween skit. With everyone’s help and cooperation we were able to finish our skit, Ghostly Rap just in time! We were so excited by all the positive feedback we have received from everyone! After all excitement we finished out the week preparing our Halloween door for the Halloween celebration after Fall break!

5. třída
Babí léto vystřídal podzim. Společně sledujeme změny v přírodě a připravujeme se na listopadové akce. V historii jsme se vrátili zpět do 18. století a začali jsme studovat život na českém venkově. V matematice jsme se pustili do objevování závislostí mezi čísly přirozenými a desetinnými. Už víme, kdy je můžeme používat v běžném životě a jak je správně zapsat. V pravopise jsme se vrhli do opakování a procvičování koncovek podstatných jmen a skloňování podle jejich vzorů. Narazili jsme na spoustu výjimek, se kterými nám poradí Slovník českého pravopisu, se kterým v hodinách aktivně pracujeme. Ve čtvrtek jsme soutěžili ve „vědomostně – dovednostní – pohybové bojovce“, kterou jsme z důvodu nepříznivého počasí (a oslabených spolužáků) přesunuli do vnitřních prostor školy. I tak jsme si to užili a páťáci se mohou po prázdninách těšit na slavnostní vyhodnocení a předání diplomů. V Informatice jsme si připomenuli několik základních funkcí v MS Teams a navštívili Datovou Lhotu. Těšíme se na další učení a objevování. Přejeme NEJ podzimní prázdniny a těšíme se na Halloween!
Páťáci, Pavel a Saša
This week in English, students worked furiously to complete their Halloween door decoration. We assigned various roles to the students to ensure that everyone had an opportunity to contribute to the (hopefully) winning design. Children also discussed some societal-adjacent concepts following our Morning Oasis. This will lead us to our November theme, which is Principles of Democracy. We're going to learn about the rights of children and how within the context of the US, how each state has its own set of rights and laws. Additionally, students completed their second AK project about a rock and or mineral. Students created mock advertisements and used persuasive language and nonfiction text features. Furthermore, we deepened our knowledge of the fiction narrative writing process by working to create general story ideas and then deepen those plans with details and problems which help push the plot forward. We will continue to develop these skills until students produce their final works and then we'll move onto persuasive writing. Have a fun and relaxing autumn holiday!

Hned v úterý po prázdninách nás čeká vyvrcholení halloweenských příprav. Pod taktovkou anglické sekce bude odpoledne věnované různorodým aktivitám, při kterých se blíže s tímto svátkem seznámí a zažijí zajisté spoustu zábavy! V tento den děti nemusí přijít v uniformách – mohou popustit uzdu své fantazii a kreativitě a přijít v maskách či kostýmech. Těšíme se!

Krásné dny volna přejeme, a už teď se těšíme na vyprávění zážitků, které děti během prázdnin nasbírají!

Vaše základka