Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé Vaší - naší základní školy,

zdravíme Vás na konci týdne, kdy se konalo hned několik významných událostí. Po prázdninách se všichni vrátili odpočinutí a plní energie, a také připravení k další nepleše. ????

Hned v úterý nastal ten velmi očekávaný svátek. Místo našich pravidelných usměvavých žáků nás přivítali upíři, zombie a čarodějnice. Všude, kam jste se otočili, jste mohli vidět dýně, netopýry a pavouky lezoucí po zdech! Co se to stalo s naší školou? Já vím, musel to být Halloween!
Letos nás naši žáci svými halloweenskými kostýmy opravdu zaujali. Vzrušení z toho, že byli všichni v maskách, dodalo celému dni ještě strašidelnější nádech. Od rána probíhaly různorodé halloweenské aktivity, které pokračovaly hlasováním o nejoblíbenější halloweenské dveře. Všechny třídy daly proniknout své kreativitě a díky týmové spolupráci vznikly opravdu děsivé výtvory. Při slavnostním vyhlášení si pak naši prvňáci odnesli cenu od spolužáků za nejhalloweenštější dveře a naši druháci zvítězili ve volbě učitelů. Naši třeťáci získali cenu za nejstrašidelnější dveře a čtvrťáci za originalitu. Naši páťáci prokázali při navrhování a realizaci dveří vynikající týmovou spolupráci, tak si odnesli cenu za týmovou práci. Celkově všichni odvedli úžasnou práci při vytváření skutečně strašidelné atmosféry ve škole. Halloweenské lucerny jsou velmi důležitou součástí halloweenské tradice a každá třída si vytvořila svou vlastní, kterou vystavila v přední hale. Vrcholem dne bylo pro naše žáky koledování. Tato oblíbená tradice spočívá v tom, že studenti chodí od dveří ke dveřím a prosí o sladkosti zvoláním "Trick or Treat". Den jsme zakončili přehlídkou kostýmů a taneční zábavou v divadle. Byl to fantastický způsob, jak zakončit den plný zábavy. Všichni se těšíme, co nám Halloween přinese příští rok.
Clara

Jsme moc rádi, že jsme měli opět možnost setkat se během letošní drakiády. Tak se konala hned ve středu po vyučování. Tentokrát nám vítr tolik nepřál, přesto to nikdo nevzdal. Společně se nám podařilo dostat draky vzhůru do oblak. Mamince Jarouška děkujeme za výborné medvídky. Další příležitost ke společnému setkání bud 13. prosince, kdy budeme pod taktovkou družiny připravovat nepečené vánoční cukroví a už teď se na Vás moc těšíme, za družinu zdraví Beáta.

Má se za to, že před Megalodonem v bazénu není úniku. Ve čtvrtek měli plavci ze třetí a čtvrté třídy celou vyučovací hodinu na to, aby splnili všechny úkoly a pokusili se uprchnout. Skvělá týmová spolupráce i pomoc inspektorů – neplavců se vyplatila a obrovský žralok nám nikoho nesežral. Byla to netradiční hodina plavání a my jsme si ji moc užili!

Dnes se již tradičně na naší – Vaší škole konalo krajské kolo logické olympiády. V Kategorii A (3.-5. ročník ZŠ) se do soutěže zapojilo 17243 řešitelů, z toho 2330 v našem kraji. Naši žáci Max a Vojta se probojovali do krajského semifinále, a skončili na krásném 24. a 31. místě! Moc gratulujeme!

Jak prožily týden ve znamení těchto výjimečných svátků a událostí jednotlivé třídy? Pojďme opět nahlédnout:

1. třída
Prvňáčkům konečně nastal slavný týden, kdy si většina přečetla své první věty. To, co přečteme, dokážeme i napsat. Jsme na sebe právem hrdí. V matematice si užíváme nejen počítání do deseti, ale hlavně geometrii v prostoru – stříhání deček podle osové souměrnosti a stavby z krychlí. Velké vzrušení přinesla oslava Halloweenu v maskách a velmi nás potěšilo vítězství o nejlepší dveře z pohledu spolužáků. V tomto týdnu jsme také dokončili naši Knihu o stromu a ve výtvarce jsme si vyrobili své stromečky z listí. Třeťáci nám přišli anglicky vyprávět o planetách a páťáci nám namalovali puzzle, které si s námi s chutí zahráli. K narozeninám jsme popřáli dokonce dvěma oslavencům. Byl to týden plný akce, a my už se těšíme na další.
Za tým první třídy
Bára, Hedvika
This week Class 1 enjoyed the Halloween festivities with gusto! We had a wonderful time celebrating the spirit of Halloween in our costumes. Furthermore, the 1st graders can be very proud of their student choice award for their Halloween door! Their hard work creating spooky ghosts, beautiful bats and perfect pumpkins really paid off. But Halloween wasn’t the only thing we did this week. We also began our family project which we will continue exploring through the month of November. We were also very lucky to have the 3rd grade come visit us and tell us all about what they learned during their Solar System Project. Our 1st graders did a wonderful job listening to all the facts the 3rd graders learned and had some insightful questions for our presenters. We had a truly fun filled week after our Fall Break and I know that we can’t wait to see what next week will bring.

2. třída
Za námi je opravdu úchvatný týden plný nových vědomostí a zážitků ve škole! Ponořili jsme se do světa českého jazyka a prozkoumávali jsme nadřazená a podřazená slova, což bylo nejen poučné, ale i nesmírně zábavné. V matematice jsme se vrhli na násobilku a teď už můžeme hrdě říct, že násobení třemi nám jde skvěle. Také jsme se společně ponořili do četby zajímavého textu, nad kterým jsme si potom vyměňovali své myšlenky a postřehy, abychom si byli naprosto jistí, že jsme pochopili každý jeho detail. A aby toho nebylo málo, začali jsme si psát i čtenářský deník, kam si budeme pečlivě zapisovat všechny knihy, které přečteme. Celý tento týden byl jakoby očarovaný duchem Halloweenu. Průvod v maskách byl plný smíchu a radosti, a my jsme si užili spoustu legrace. Teď, plní energie a dobré nálady, se těšíme na víkend a posíláme vám přání krásných dnů plných pohody a zábavy.
What a spooky week our 2nd graders had! We celebrated Halloween in style by wearing costumes and carving a pumpkin. We even found some time to go trick or treating! But Halloween is not all we did this week. We began the week by writing all about our Fall Break in our writing journals. We used our 5 senses to describe the things we saw, heard, ate, and felt. We created some wonderful sentences and are seeing amazing progress in our writing. We also worked with our short e words and practised using our prepositions of place in our speaking. We had a very busy week indeed.
This week in English, we began our November theme: Family. We talked about modern and traditional notions of life and how things have progressed since the dawn of the industrial revolution. Things like electricity, smart phones, motor vehicles, etc. Following on from that, we put "modernity" and "traditionalism" into familial context by talking about biological families and blended families. Students and I discussed terminology like aunt, uncle, cousin, grandma, grandpa, etc. Furthermore, I modeled a short "family tree" and students reproduced their own work and described their family unit.

3. třída
Máme za sebou halloweenský týden. Užili jsme si plno zábavy a tvoření. Dozvěděli jsme se o zvycích, které se slaví v různých zemích na přelomu měsíců října a listopadu. I přes zábavu jsme se naučili mnoho nového. Osvojujeme si písemné sčítání a odčítání, pracujeme se čtvercovou sítí a řešíme šipkové grafy. Docela nám to jde. V českém jazyce se věnujeme vyjmenovaným slovům po Z, B a L. A to především jejich významům, abychom přesně rozuměli, co tato slova označují a znamenají. Začali jsme pracovat se slovními druhy. Musíme mít jistotu v jejich určování. Zatím se nám daří s jistotou určit podstatná jména, přídavná jména a slovesa. Poznáme i číslovky a citoslovce. Už víme, že se u podstatných jmen určuje rod. Trošku si pleteme jejich pojmenování, ale vše dopilujeme. Také jsme již v přípravách na Assembly. Snad to pro nás všechny bude zábava.
Upon returning from the holiday, the students had a fun-filled week at school! On Monday, the poet Paul Delaney visited the class. While visiting, he spoke about the joys of writing poetry and shared a few tips with the students. On Tuesday, the students celebrated Halloween while participating in trick-or-treating, costume parade and dance party. On Wednesday, the class had the opportunity to speak to the 1st grade class and share some interesting facts they learned about the planets in our solar system.

4. třída
Téma tohoto týdne bylo v celé škole jasně dané. Konec října vždy patří svátku Halloween a nejinak tomu bylo i u čtvrťáků. V úterý jsme se mohli ve třídě setkat s děsivými i roztomilými maskami. Zavítali k nám kostlivci, zombíci, čarodějnice, jeden upír, psychopat a další živá i neživá havěť. Došlo také na halloweenskou únikovou hru s názvem Čelisti, která se odehrávala ve školním bazénu pod vedením zkušené plavčice Saši. Ve čtvrtek jsme ale zvážněli a na Svátek zemřelých jsme zavzpomínali na všechny blízké, kteří s námi již nejsou. Nezapomněli jsme ani na další pověsti nejstarších Slovanů. Tentokrát jsme si četli, jak to bylo se založením Prahy, v pověsti O dívčí válce jsme zjistili, jaké je to, když se ženy opravdu rozzlobí, a nakonec jsme fandili statečnému Šemíkovi v legendě O Horymírovi. V matematice jsme násobili dvojciferným činitelem, a to jak indicky, tak klasicky a aplikovali jsme písemné násobení a dělení ve slovních úlohách. 
Všem přejeme krásný dušičkový víkend! Standa, Saša a čtvrťáci
Wow this week was filled with so many activities in class 4! On Monday we welcomed poet, Paul Delaney, into our classroom. With Mr. Delaney, we created our very own versions of his poem, In Trouble. He was so impressed by our creativity that we decided to write them nicely and display them for everyone to see outside our classroom! On Tuesday we celebrated HALLOWEEN!!!! Everyone looked amazing in their costumes, and had so much fun carving pumpkin, trick or treating, and solving Halloween puzzles. The rest of the week, while not as crazy, was fun as we explored story concepts in our writing class in preparation for our first novel study!

5. třída
V páté třídě nebyl poslední říjnový týden jen o Halloweenu, Dušičkách a podzimní přírodě, ale probíralo se téma přátelství ze všech možných úhlů pohledu. Četli jsme si zajímavé texty a citáty o přátelství. Zamýšleli jsme se nad tím, jaký by měl mít kamarád vlastnosti. V kvízu jsme otestovali to, jací jsme kamarádi my sami. Na závěrečnou reflexi jsme využili metodu RWCT s názvem Diamant a vznikla spousta krásných prací. S velikou radostí jsme navštívili naše svěřence v 1. třídě a předali jim puzzle, které jsme pro ně vyrobili. Hezky jsme si popovídali a nové pomůcky hned společně vyzkoušeli. Ve čtvrtek jsme si nanečisto vyřešili Bobříka informatiky se skvělými výsledky. Věřím, že budeme úspěšní i příští týden, tentokrát naostro. V pátek jsme si v informatice vysvětlili, co je to řetězový dopis a proč ho (ne)posílat dál. Společně jsme vyzkoušeli Chatbot nejen z teorie, ale dali jsme mu i spoustu osobních otázek. Hodně jsme se pobavili u generování obrázků.
Přejeme krásný podzimní víkend, páťáci, Pavel a Saša????
This week in English, students completed their first Unit Test and reviewed their grades individually with me. I am happy to report that all the children performed exceptionally well. I will be uploading the grades to I-zamky shortly. Furthermore, we started our new monthly theme: Principles of Democracy. I introduced the concept via an inquiry-based lesson regarding the status or Rights and Responsivities. We then discussed the similarities and differences between these two topics and how our role in society is reflected in how we conduct ourselves. We will continue to deepen our knowledge or government and the differences between different states, countries, etc.

Halloween Summary For OG

October 31st marked a very scary day here at the Primary School. Instead of our regular smiling students we were greeted by vampires, zombies and witches. Everywhere you turned you could see pumpkins, bats and spiders crawling the walls! What happened to our school! I know, it must have been Halloween.
This year our students truly impressed in their Halloween costumes. The excitement of seeing one another dressed up set an eerie tone for the day. Our Halloween activities continued with students voting for their favourite Halloween Door. All classes used their creativity and team work to create some truly spooktacular creations. The 1st graders walked away with the student choice award and the 2nd graders won the teacher choice category. Our 3rd graders secured the scariest door, and our 4th graders earned the originality award. Our 5th graders showed some excellent teamwork when designing and executing their door so walked away with the teamwork prize. Overall, everyone did an amazing job in creating a truly harrowing atmosphere in the school. Halloween jack-o lanterns are a very important part of the Halloween tradition, and each class created their own to display in the front hall. The highlight of the day for our students was trick-or treating. This beloved tradition involves student going door to door asking for candy by exclaiming “Trick or Treat”. We ended the day with a costume parade and a dance party in the theatre. It was a fantastic way to end a day filled with fun. We are all looking forward to what Halloween will bring next year.
Clara

Milí rodiče, nezapomeňte, že v pondělí 6. listopadu (opět od 17ti hodin) se koná další kavárna pro Vás na téma „Systém hodnocení na ZŠ Open Gate“. Hlásit se můžete do neděle 5. listopadu Marii Zicháčkové (zichackova@opengate.cz).


Přejeme Vám krásný podzimní víkend.
Vaše základka