Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé naší – Vaší školy,

třetí ročník anglického knižního veletrhu máme úspěšně za sebou. Učebna Trnky se proměnila v nádherné knihkupectví, jehož kurátorkou byla knihomolka Zoe. Studenti se o přestávkách neustále zastavovali, aby si prohlédli stovky nabízených oceněných titulů. Díky vysokému prodeji máme jako škola opět možnost rozšířit školní knihovnu o množství anglických knih. Tyto nové přírůstky, včetně krásných encyklopedií, budou pro naše žáky velkým přínosem, zejména při vyhledávání informací při přípravě oborových prezentací na konci roku. Kromě toho nové tituly beletrie podpoří hlubší lásku ke čtení u našich menších žáků. Ohromný úspěch knižního veletrhu, který vznikl díky neochvějné podpoře Vás, našich obětavých rodičů, podtrhuje Vaše odhodlání podporovat anglickou gramotnost Vašich dětí. Všem, kteří tuto fantastickou akci navštívili a přispěli k jejímu uskutečnění, patří náš velký dík, stejně jako Claře za organizaci celé akce a Zoe, která svou vášeň pro knihy dokáže předávat dál.

Ve čtvrtek proběhla v našem divadle okresní přehlídka dětských recitátorů Babický recitační slet. Na jevišti vystoupilo 44 recitátorů z devíti škol v okresu Praha-východ. Během celého dne panovala přátelská atmosféra plná inspirativních setkání. Do přehlídky se zapojila také naše knihovna, kterou mohli recitátoři během přestávek navštívit, splnit tam několik literárních úkolů a při slosování vyhrát knižní cenu. Gratulujeme všem čtyřem recitátorům z naší základní školy ke skvělým recitačním vystoupením před publikem a odbornou porotou. Velká gratulace také míří Jaroslavu Richterovi a Janu Malíři k postupu do krajského kola přehlídky. Držíme jim palce.

Pojďme se nyní opět podívat, co zažili naši žáci a jejich průvodci tento týden v jednotlivých třídách:

1. třída
V první třídě se tento týden nesl ve znamení úplně prvního assembly, které jsme měli na starosti. Pilně jsme nacvičovali, abychom své spolužáky pobavili recitací limeriků, zpíváním písniček i předvedením pohybového divadla. Nejprve jsme měli trému, ale překonali jsme ji a předvedli hvězdný výkon. Potěšila nás i vycházka za znaky jara a našimi školními koníky. Už víme, jak se jmenují naši poníci. Víte to i vy? Týden jsme zakončili hrou na velikonoční nákupy. Už se těšíme, co nám přinese příští týden.
Za tým první třídy Bára
This week in grade 1, we had our English assembly, and I am thrilled to announce that our English poem performance was a huge success! Our students animated the five verses with wonderful actions, showcasing their creativity and enthusiasm. We also finished another unit in our Incredible English Books, where our little ones have now become experts at naming foods and using the speaking structure "I've got." In addition to our exciting activities, our students had the pleasure of visiting their first English Book Fair, where they explored a wide variety of books. The highlight of the fair was meeting the Book Lady Zoe, who shared captivating stories and inspired our young readers. It's been a fantastic week of learning and growth for our young learners!

2. třída
Tento týden byl plný rozmanitých aktivit. Začali jsme tvořivým malováním jarní louky a poznáváním jarních květin. Pracovali jsme ve skupinách a posilovali naše komunikační dovednosti.  Dále jsme si prověřili své schopnosti v matematickém klokánkovi. Také jsme se zúčastnili assembly našich prvňáčků na téma Poezie. Během projektu Noc s Andersenem jsme se věnovali čtení jeho pohádek. Tyto příběhy nás inspirovaly k vlastní tvorbě a psaní.
Přejeme vám prima víkend. Druháci, Andrea a Beátka
This week in grade 2 was filled with exciting learning experiences! Our students had the opportunity to visit the English Book Fair and explore a wide array of titles. One of the favourites among our young readers was "Diary of a Wimpy Kid," sparking their love for reading. In addition to the book fair, our students dedicated time to enhancing their reading skills. They delved into information texts covering a variety of topics, working collaboratively in pairs to answer comprehension questions. This teamwork showcased their ability to support each other's learning. Furthermore, our students successfully completed Unit 5 in their Incredible English books, equipping them with the confidence to comfortably shop for things in English. It's been a week full of growth, collaboration, and achievement for our grade 2 learners!

3. třída
Je u konce krásný, slunečný týden. Práce bylo mnoho, ale vše jsme zvládli s přehledem. Jednalo se o čtenářskou dílnu, dokončení popisu Open Gate, pidiopáčko z matematiky i češtiny. Nechyběla ani zábava – tanec, zpěv, výtvarné tvoření. Ve středu nás čekalo setkání v divadle, které bylo v režii prvňáčků. Moc se jim to povedlo, děkujeme za příjemné odpoledne. Tematickým dnem nás provedl Eduard Petiška a řečtí bohové. Také jsme přivítali několik dam z projektu Lídři škol na posledních pátečních hodinách. Moc se jim u nás líbilo.
Těšíme se na další týden. Vaši třeťáci, Katka, Ilonka a Martin
The class continued with unit 5 in Incredible English, with a focus on speaking. During class they reviewed vocabulary and grammar while using a picture prompt to speak about another child’s room and their likes and dislikes. Additionally, the class continued working on their plant booklets in their AK lessons. On Friday, the class celebrated Anderson Day by reading a selection of children’s books, as well as books they bought from the book fair this week.

4. třída
Jestlipak uhádnete, které zvíře se u čtvrťáků objevovalo tento týden nejčastěji? Nebudeme Vás dlouho napínat, je to klokan. Ačkoliv tyto vačnatce z Austrálie vídáme hlavně v ZOO nebo také ve znaku známého pražského fotbalového klubu, užili jsme si jich dosytosti i u nás ve třídě, neboť k nám přiskákal klokan matematický. Nejprve jsme řešili jeho zapeklité logické úlohy nanečisto, abychom byli na pátek, kdy byl stanoven řádný termín letošního ročníku, připraveni.  Nezapomněli jsme ani na pozorování našeho velikonočního osení, které jsme zaseli minulý týden. Rostlinky se mají čile k světu a každý den je patrné, jak jim prospívá pravidelná zálivka. Pro všechny, kdo by si chtěli podobnou dekorací vyzdobit příbytek, jsme v hodinách slohu sepsali popis pracovního postupu, který si brzy budete moci přečíst na nástěnce. Na závěr bych rád pogratuloval našemu žhavému želízku v recitační soutěži k postupu do krajského kola. Janku, děkujem! Mějte se hezky a užijte si první, nyní již oficiální jarní víkend. Saša, Standa a čtvrťáci!
This week we got to visit our yearly book fair! The selection this year blew everyone's minds! There were books for everyone and by the end of Tuesday, class 4 had caught the reading bug. During English class we reviewed our knowledge of irregular verbs and the past simple tense. We are becoming superstars with this tense! During club class we continued working on our plant diversity posters! We are sure that by the end of the month our room will be filled with botany lovers. Lastly, we celebrated Anderson's day by learning about Greek mythology! We got to explore these myths and discover some of our favorite Greek legends!

5. třída
Páťáci se měli fanfárově! V pondělí jsme si užili spoustu legrace při připravování dalšího dílu Etiketky páťáků. Tentokrát to bylo na téma Školní uniformy. Páťáci si připravili komentovanou módní přehlídku, kterou doplnili interaktivním kvízem a výkladem o kladech nošení školní uniformy. Na středeční assembly sklidili zasloužený potlesk. Po celý týden jsme se zabývali naší flórou a poznávali jsme jarní byliny. Příští týden nás čeká „poznávačka“ těch nejznámějších. Víte, jak vypadá jaterník podléška, orsej jarní či koniklec obecný? Ptejte se žáků 5. třídy. Středeční dopoledne jsme prožili s knihou v ruce v naší knihovně. Čtení jsme prokládali referáty o oblíbených knihách dětí a jejich autorech. Vzájemně jsme se inspirovali a dávali si doporučení k dalším čtenářským počinům. Ve čtvrtek jsme pracovali ve smíšených skupinách a vedli jsme si skvěle. Nejprve jsme diskutovali nad různými způsoby výpočtů obsahu trojúhelníku ve čtvercové síti. Odpoledne jsme pracovali s textem a zjišťovali informace o jarní přírodě. Den jsme zakončili přípravou vlastnoručně vyrobené domácí pomazánky na čerstvém pečivu, které jsme si ozdobili námi vypěstovanou řeřichou. Byla to bašta jedna radost! A co v pátek? V pátek nebyl svátek, ale byla dřina, která nás taky baví. Víte, co znamená zkratka TCLB? Tak snad se to dozvíme od Marušky a Petry Kobrové v příštím reportu. Prima víkend přejí páťáci, Pavel a Saša:). Mějte se fanfárově!
This week in English, students continued with Unit 7 of Incredible English (Animal Rescue) and learned about a new grammar construct: "going to". We discussed how "going to" is different than saying "will go to", and students completed relevant exercises on page 66 and 67 in the Incredible English Activity Book to reinforce this new concept. Moreover, we continued to work on our monthly project and students did more specific research on which plant species are present or native to the Czech Republic and learned about the health of different plant types (trees, shrubs, herbs, crawlers, creepers). In English Club, we continued to work on our persuasive writing unit and students completed their first rough draft of what will be their final persuasive essay. The next step is to review the comments I provided on the rough draft and rewrite to include the suggestions before going onto the second and then final copy. Looking ahead, a majority of April and then May and June will be dedicated to informative writing. Students will learn about the composition of information writing and different skills like nonfiction text features, etc. before choosing a topic to research and write about. We will also begin our first novel study in April! We will focus on analyzing the text to determine any morals, themes, author's purpose, etc. Students and I will each "check out" a novel from the OG Library and dedicate time to in-class reading as well as reading at home and completing some at-home text analyses.

Milí rodiče, příští týden zahájíme naladěním se na Velikonoce, na které se již moc těšíme.
Přejeme všem krásný víkend,
Vaše základka