Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ - tentokrát netradičně o dění na školách v přírodě

Milí rodiče a přátelé školy,

základní škola na celý týden utichla a její čilý ruch se přesunul hned na tři různá místa. Všechny třídy se vydaly na školy v přírodě a užívaly si sportování, objevování a her.

Příští týden v areálu přivítáme hosty – hned v pondělí přijedou desítky ukrajinských dětí z okolních škol, aby si s námi užily den plný sportování, kreativních dílen a zábavy. V úterý pak již tradičně vyběhneme do areálu a blízkého okolí v rámci Run and Help. Na akci přivítáme i Dášu a zástupkyně z Konta bariéry, které sbírku pro Dášu pořádají.

Ve čtvrtek zakončíme školní rok na tradiční assembly v divadle školy, kde se oficiálně rozloučíme s našimi páťáky.

A jak si užily školy v přírodě jednotlivé třídy?

1. třída + 2. třída
V pondělí jsme se vydali na školu v přírodě. Po prvotních obtížích při odjezdu jsme se dostali do malebného penzionu Maják. Vyrazili jsme na průzkum okolí a ještě před prudkým deštěm jsme si užili místní hřiště. Večer jsme se seznámili s pravidly a tématem školy v přírodě. Žofka a její parta nás provázely celým týdnem. Nezapomněli jsme ani na skřítky Jizerských hor a postavili jsme jim v lese domečky. Víte co je to hon za pokladem? Luštění patnácti složitých úkolů! Odměnou za úspěšné splnění nám bylo nalezení ohromného pokladu, který jsme si spravedlivě rozdělili. Ve středu jsme se vydali na velkou výpravu na nejvyšší horu v okolí – rozhlednu Černá Studnice. Vzhledem k tomu, že jsme byli v kraji korálkářů, jsme na všech cestách nacházeli korálky. Přestože nejsme všichni zkušení turisté, podařilo se nám zdolat i tuto výzvu. Odpoledne jsme si zahráli na módní návrháře a vytvořili si vlastní trička. Den jsme zakončili opékáním buřtů a zpěvem písní. Ve čtvrtek Bára zůstala s marody na Majáku a my jsme vyrazili k pramenu Nisy. Zjistili jsme, že je hraniční řekou mezi Polskem a Německem. Výhled z rozhledny Nisanka stál za překonání strachu z výšek. Po tomto výkonu nás čekal odpočinek ve formě sportovního odpoledne a výtvarných dílniček. Jako překvapení po večeři na nás v jídelně čekalo překvapení ve formě zmrzlinového poháru a překrásných diplomů.
Čím jiným završit školu v přírodě než party. Už se těšíme na příště!

What a wonderful week Class 1 and 2 had in the countryside! We arrived at Pension Majak and immediately made it our home. Our wonderful hosts, the Papouskovi, welcomed us with smiles and made all of our bellies full with wonderful meals and snacks. We unpacked our bags and explored our surroundings. Funny how we found the perfect park to play! We got the only rainstorm of our entire trip out of the way and settled into a comfortable sleep anticipating our adventures-and what adventures we had! We used our English skills to become minibeast explorers and combed the yard to find different critters crawling around. We identified our finds using magnifying glasses a decision key and completed some scientific drawings. We even did an insect I Spy to confirm our findings. We weren’t only scientists during our week away- we were also athletes. We completed in four new disciplines: ball fishing, tennis ball mini golf, a star run, and the ping pong bounce. We all become experts in these new sports and excelled in our athleticism.  On Thursday we celebrated our time at School in Nature and received our certificates to confirm a job well done. We marked the occasion with a dance party where we heard hits from long ago. The YMCA was a requested favorite!  The week flew by and we were all sad to leave the mountains and head home. The closer we got to Babice the more excited we became to see our families. It was an amazing week away and we have many new memories with our classmates. We can’t wait till the next one.

3. třída + 4. třída
Jak to vypadá, když se vydají na společný výlet zvěromágové a časodějové? Kouzla se začnou dít! Cestou nás provázely kapky deště a ještě chvíli po našem příjezdu svlažovaly zemi, navečer se však mračna roztáhla a od té doby se na nás usmívalo po celou dobu našeho pobytu slunce. Hned první den jsme se rozdělili do tří týmů a snažili se zjistit, kdo je tajemný Eda, který nám zanechával zprávy. Luštili jsme jeho zprávy, tvořili si totemy, pokřiky a názvy a seznámili se s vybíjenou, kterou jsme následně hráli v každé volné chvíli.
V úterý jsme se po ranním rozcvičení s Ericem vydali na výlet do nedaleké Lomnice. Tam jsme se načerpali potřebné zásoby cukrů a vydali se zpět na Vyhlídku. Tento název není náhodně vybraný. Náš hotel se opravdu nacházel na vrcholu kopce. Výhodou bylo, že na každý výlet se šlo z kopce… no, ale když se chodí z kopce, kam se musí při návratu jít? Ano, do kopce! My jsme to ale hravě zvládli. Po vydatném obědě nás čekaly teambuldingové aktivity – běhali jsme štafetově a přenášeli vodu, míček, předávali si tričko z těla na tělo a užili si spoustu zábavy. Po večeři jsme si zahráli Brännball. Jedná se o pálkovací hru, která pochází ze Švédska. Je trochu podobná softballu či baseballu. Je však mnohem dynamičtější a opravdu nás bavila.
Ve středu dopoledne jsme se trošku učili, ale i tvořili. Rozdělili jsme se do skupin a tvořili jsme teleshopping. I obyčejné věci mohou mít neskutečné možnosti využití. Znáte odpuzovač kamarádů ve formě spreje nevábné vůně? Že Vás nikdy nenapadlo využít k nocování kufr, když nemáte, kam hlavu složit? I na takové senzační nápady týmy přišly! Odpoledne jsme opět sportovali a získávali tak potřebné suroviny na vaření. Večer jsme měli vytouženou noční hru a šli spát až pozdě v noci.
Ve čtvrtek dopoledne jsme hráli opět různé hry – šifrovací i lehce sportovní. A pokusili se vystavět co nejvyšší věž z klacků a provázků. Odpoledne nás  čekala výprava na závěrečný souboj s tlupou Moa a společnými silami se nám podařilo vysvobodit Edu. Za odměnu nás čekalo Diskotrisko a slavnostní odměňování všech účastníků.
Uteklo to jako voda a i my jsme si celou školu v přírodě moc užili! Naposledy jsme se rozhlédli z vyhlídky u naší Vyhlídky a vyrazili domů.
Přejeme vám všem krásný víkend, my asi do pondělí nepřestaneme vyprávět všechna dobrodružství!
Zvěromágové, časodějové, Marie, Martin, Eric, Saša a Sašenka. :-)

This week Classes 3 and 4 had a fun-filled week at School in Nature. We were graciously hosted by the lovely Hotel Vyhlidka above Lomnice nad Popelkou. Throughout the week the kids engaged in activities such as hiking, map-making, problem-solving, writing chants and slogans, disco dancing, scary night walks, climbing towers, battling the Moa to rescue their dear friend, Eda, as well as many other free- time sports activities. The kids were sufficiently drained of energy at the end of each day as the program was jam-packed with fun and adventure. The area was at the top of the hill, so we had great views all around of the beautiful Český Ráj forests. We even had a lookout tower attached to our hotel, so the kids were able to venture to the top multiple times for a great vantage point of the expanse. The kids returned on Friday with dirty clothes and worn out legs, but also with smiles on their faces and many memories to take with them into the summer. School in Nature truly is one of the highlights of the year, and this year proved no different!

5. třída
S páťáky jsme na školu v přírodě vyrazili do nepříliš vzdálené destinace, a to na Monínec, který je spíše známý středisko zimních sportů. Mohli jsme se však přesvědčit, že to zde žije i v letní sezóně. Během týdne jsme v srdci regionu zvaném Toulava měli naplánovány hlavně sportovní aktivity spojené s poznáváním okolní přírody. Stihli jsme navštívit bizoní farmu, starou poštovnu ze Sněžky, zrelaxovat se v hotelovém wellness centru a místním bazénu, zalézt si v lanovém centru, střílet z luku, na sjezdovce si zajezdit na vodní skluzavce a také jsme vyzkoušeli tubing nebo kuličkovou dráhu. V neposlední řadě jsme si zahráli turnaj v přehazované a absolvovali jsme bitvu s vodními balónky a turnaj v pokeru. Mnohokrát jsme byli nuceni vyšlapat místní sjezdovku a vypořádat se i se všudypřítomnými včelami, které nám, vetřelcům z Babic, dávaly najevo, kdo je tady pánem. V závěru týdne nastoupil DJ Fluky se svojí discoshow, při které nechyběly světové hity ani světelná show. Všichni páťáci si poslední společný výlet náležitě užili, a od teď už všichni ví, kam jít, když je někdo pošle do Prčic. Všechny Vás zdravíme a těšíme se na sdílení společných zážitků!

We had an entertainment overload during school in nature this week. On Tuesday afternoon, we put our statistics and probability knowledge into practice as we had an enjoyable game of poker in the glorious afternoon sun. I didn’t fair too well but the team of Standa and Tobik cleaned up with some well-played hands. It was just for fun though, not for money!
In the evening, we sat outside and enjoyed a wonderful comedy show. The first half featured the students performing eight different comedy improv games and the audience enjoyed it immensely. Then after a year of promising the class, I performed some stand-up comedy for them, all about the difficulties I have had learning the Czech language, and how two thousand years ago, Father Czech and his friend Honza decided to create the most difficult language ever! There were plenty of laughs and it was an excellent evening!
Wednesday was sports activities day with the rope park up in the trees, archery, tubing and an amazing and incredibly fast water slide to entertain us. And then it was time to get our disco feet ready because after dinner, the tunes were blaring and the dance floor was rocking! The class houses had dance offs to see which girl and boy was the best dancer. Sofie won for the girls and Adam for the boys. And for the karaoke competition, Kaja and Viki won with an outstanding performance of Brutal by Olivia Rodrigo!
Unfortunately I was only able to attend school in nature for two days as I had prior commitments, but I can’t think of two better days to have had with such a great class, I will remember it fondly for a long time to come! (Luke)

Milí rodiče,
teď už nás opravdu čeká cílová rovinka a poslední čtyři dny školního roku! I ty budou nabité aktivitami různého druhu, a pokud budete chtít společně s námi vyběhnout v rámci Run and Help, jste v úterý srdečně zváni.

Přejeme všem krásný poslední červnový víkend!

Vaše základka