Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší základní školy,

v plné síle jsme se vrátili po jarních prázdninách – plni zážitků, energie a touhy po sdílení dobrodružství, která jsme zažili.
V tomto týdnu proběhla třídní kola Spelling Bee. Jedná se o oblíbenou soutěž (nejen) v anglicky mluvících zemí, ve které soutěžící dostávají za úkol vyhláskovat (někdy velmi zapeklitá) anglická slovíčka. Anglickou abecedu znají i děti v první třídě. Naučit se všechna anglická písmenka jako básničku není zase tak obtížné. Přidáme-li nějakou melodii, je to vlastně hračka. Potom ale dojde na lámání chleba, když například máme někomu vyhláskovat svoje jméno, nebo když nám někdo hláskuje to své, a my ho musíme správně napsat. Je až s podivem, že hláskování dělá problémy i velice pokročilým studentům. Člověk rychle zapomene to, co nepoužívá. Cílem této soutěže je nejen vzdělávat – podporovat děti ve zdokonalování pravopisu, ale také pomáhat rozšiřovat jejich slovní zásobu a tím i jejich znalosti anglického jazyka. Spelling Bee vznikla již v 19. století a my jsme rádi, že i na naší – Vaší škole je již tradicí.
Všem postupujícím do školního kola gratulujeme a těšíme se na finále, které proběhne již příští pátek v našem divadle.

Jak prožily tento týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme opět pootevřít dveře a nahlédnout:

1. třída
My prvňáci jsme se vrátili do školy odpočatí po jarních prázdninách a hned jsme se vrhli do poznávání dalších tajů jazyka českého a matematiky. Projeli jsme se Hejného autobusy, vrátili neposedy do rovnic a procvičili jsme sčítání a odčítání do dvaceti bez přechodu přes desítku.
V úterý jsme napsali dopisy našim novým kamarádům z Příbrami, ve kterých jsme se představili. Doufáme, že se brzy dočkáme odpovědí.
Krásný víkend přejí Vaši prvňáci.
Class 1 had a very busy week! They began the week by sharing all their spring break adventures with Raechel. Next, they learned some new vocabulary words for the extended members of their family.  They had a wonderful time-sharing beautiful hand drawn family portraits with one another. We even managed to add another English letter to our repertoire! Ask our first graders what a pumpkin, penguin, pencil, and pineapple have in common. Can you guess our letter of the week? Still not sure? Ask a 1st grader-they know!

2. třída
Tento týden se pro druhou třídu line v duchu Masopustu. Učíme se lidové tradice, říkáme si pranostiky a připravili jsme si tři masopustní písničky. Dokonce máme i vlastní pokřik! Těšíme se na příští úterý, až se v maskách potkáme s dětmi z mukařovské školky a školy. Na tuto událost jsme si ve čtvrtek vyrobili barevné klobouky. V matematice jsme začali násobit a v češtině procvičujeme měkké a tvrdé souhlásky.
Za tým 2. třídy Bára, Nela, Hedvika
This week Class 2 got right back to learning after a well-deserved week off. We opened the week by writing all about our spring break. We drew some beautiful pictures to accompany our written work and we practised our speaking by sharing our experiences. This week was also the week of our Classroom Spelling Bee! I am proud to say that all of our 2nd graders participated and did a marvellous job. We will send our top 5 spellers to the School Spelling Bee happening next week. Finally, we prepared ourselves for our Masopust assembly by creating some eye-catching hats to wear. It was a busy bust week in Class 2 but we can’t wait to see what is coming our way next week.

3. třída
Třeťáci se na začátku tohoto týdne na chvíli rozloučili se Standou, popřáli mu brzké uzdravení a pustili se do práce. V pondělí se ponořili do záludností vyjmenovaných slov po P a vytvořili masopustní škrabošky. V úterní oáze si ještě něco málo o Masopustu přečetli a zopakovali z minulých let. Během tělocviku protáhli svá těla na nejrůznějším nářadí a den zakončili hrou s vyjmenovanými slovy. Středeční odpoledne jsme nabrousili své rýsovací tužky a vytasili pravítka a krásně se poprali s rozličnými úsečkami. Nerozhodilo nás ani pidiopáčko, které všichni skvěle zvládli. Procvičili jsme si násobilku indickým způsobem a pomalu ale jistě v ní získáváme jistotu. Během týdne nás navštívil i Hurvínek a zopakoval si s námi pádové otázky. Teď už každý ví, že podle Hurvínka je šestý pád „O kom? O čom?“ a tak máme o čem dál přemýšlet.
Společně s třeťáky Vás zdraví Terka.
This week was full of ups and downs. We sadly said see you later to our amazing Czech teacher Standa for a month while he recovers but we were more than excited to have our lovely Tereza back! We also welcomed our new class pets Mama Mia and Tuk Tuk, a pair of koalas looking to have some fun adventure with us! Being a young koala Tuk Tuk hasn’t had many adventures so every weekend he will be heading home with one of us for a fun filled adventure. The following week Tuk Tuk will return to tell us all about what he has done. During English class, we began learning about animals,  along with difference between mammals and reptiles. Although the most intense part of the week was Friday when we had our class spelling bee. Everyone tried their best to make it to the top 5 but after countless rounds, our top spellers are Vaja, Amelia, Ela, Honza, and Emma. We are so excited to cheer them on next week in the school competition!

4. třída
Heslem týdne bylo: „Ve zdravém těle – zdravý duch.“ Společně jsme hledali všechny způsoby, kterými můžeme podpořit své vlastní zdraví. V úterý nás navštívila Dominika z Poradenského centra. Povídali jsme si o důležitosti péče nejen o naše tělo, ale i o duši. Učili jsme se pracovat s našimi nechtěnými myšlenkami, zvládnout napětí, trému a strach, že něco nezvládneme. A ukázali jsme si triky, jak se třeba i během dne rychle uvolnit a „hodit se do pohody“.
Nejvíce nás bavila příprava zdravé dopolední svačiny. Na jídelníčku nechyběly vitamíny, důležité minerály, vláknina a mléčné výrobky. Námi připravené pokrmy byly nejen zdravé, ale také lahodily oku. O dobroty jsme se rozdělili se spolužáky z ostatních tříd. V historii stále poznáváme středověk. V tomto týdnu jsme si četli a povídali o Elišce Přemyslovně a Janu Lucemburském. Vyzkoušeli jsme si práci středověkých kronikářů a písařů a výtvarně jsme ztvárňovali iniciály. Moc se nám povedly! Připravujeme se na měsíční opakování z českého jazyka a matematiky, ale čas zbyl i na oslavu Světového dne mateřského jazyka a Masopustního úterý. Pátek byl pro nás dnem loučení. Bye Eric, we will miss you so much.
Krásný víkend přejí i čtvrťáci, Saša, Katka a Beátka.

This week we had our Classroom round of the annual Spelling Bee Competition. The students have prepared hard for quite some time in anticipation for the event. The competition lasted 6 rounds with lots of spellers up to the task. In the end, we wound up with 5 who move on to the School Spelling Bee: Mia, Jon, Sofia Maria, Vojta and Adéla. These spellers will compete with the 2nd and 3rd graders next Friday to see who will continue on to the District round at Summit Canadian school. Congratulations to all and best of luck next week!

5. třída
Tento týden vládla ve třídě příjemná nálada. Naučili jsme se sčítat a odčítat desetinná čísla. Zopakovali jsme si druhy zájmen, ale stále v jejich určování máme nedostatky. Navštívili jsme knihovnu, kde jsme samostatně vyhledávali zadané žánry. Byla to příprava na týdenní úkol, příprava na referát o evropských státech. Ve čtvrtek jsme se ponořili do práce a většina z nás pracovala s úžasným nasazením. Katka se už moc těší na závěrečnou prezentaci. Dále jsme obohatili náš literární přehled o žánr sci-fi. Povídali jsme si o Karlu Čapkovi, Julesi Vernem a o Alanu Edgarovi Poe. Ve filmových ukázkách jsme si uvědomili, jak knihy Juleuse Verna byly nadčasové.
This week we had our Classroom round of the annual Spelling Bee Competition. The students have prepared hard for quite some time in anticipation for the event. The competition got hard very quickly with some tricky words in Round 1 knocking out many students. But in the end, we wound up with 5 who move on to the School Spelling Bee: Eli, Arinka, Emiliya, David and Emma. These spellers will compete with the Prima and Sekunda students of the Gymnázium next Thursday to see who will continue on to the District round at Sunny Canadian school. Congratulations to all and best of luck next week!
During English we dove deep into our project on Czech history. We learned about finding appropriate references while researching our historical events. Next week we hope to begin the creative portion of this project by beginning to create our stop motion movie! During Literature, we incorporated speaking into our lesson through popcorn reading. After each chapter we connected the content of the book to our own reality. Lastly, this has been an emotional week since we will be saying goodbye to our beloved Eric. We are wishing him and his family all the best on their new adventure in the US!

Milí rodiče, v úterý nás čeká další společná assembly v divadle školy – tentokrát pod taktovkou naších prvňáků a jejich průvodců. Hlavním tématem bude MASOPUST. Ať už Vás během víkendu čeká cokoli, ať není pustý zážitků.

Vaše základka

Marie Zicháčková