Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší školy,

hned v pondělí se naši studenti účastnili plavecké štafety, na kterou byli pozváni i žáci ZŠ Kunratice a Da Vinci. Naši ZŠ reprezentovalo družstvo složené ze zdatných plavců a plavkyň ze třetího, čtvrtého a pátého ročníku. A vedli si skvěle! Po 45 minutách plavání jim ke zlaté medaili chybělo jen pár metrů. Skončili na krásném druhém místě! Fandili, plavali, potkali nové kamarády, povídali si. Bylo to prima sportovní dopoledne. Určitě se znovu potkáme na dalších sportovních kláních.

S potěšením bychom Vám chtěli oznámit, že po době covidové opět připravujeme pro všechny milovníky všech žánrů literatury Noc s Andersenem. Akce se koná ve středu 29. března od 16.00 hod a končit bude čtvrteční snídaní. Vše proběhne v knihovně OG a v jejím blízkém okolí. I noc nás čeká mezi knihami!

Na co se děti mohou těšit?
- na pestrý program s podtitulem Ze života hmyzu, který se bude samozřejmě točit kolem knížek a literatury
- na společnou večeři a snídani ve školní jídelně
- na večerní předčítání příběhu před spaním
- na noční čtení ve spacáku
Na letošní Noc s Andersenem se mohou přihlásit všichni žáci ZŠ OG od 1. – 5. třídy, kteří rádi čtou a tráví čas s knihou v ruce s radostí. Počet účastníků je omezený (max. 40 žáků), proto si dobře rozmyslete, zda je tato akce určená právě pro Vaše dítě.
Budeme se na všechny moc těšit!
Přátelé knih a těch hmyzích obzvláště!
Přihlásit své dítě můžete právě ZDE.

V úterý jsme v týmu ZŠ přivítali novou kolegyni. Lisa Křípalová pochází z Velké Británie a po zbytek školního roku se ujme výuky angličtiny v naší 4. třídě. Lisa žije a učí v České republice posledních 8 let a je velmi nadšená, že se může připojit k našemu týmu. Bude úzce spolupracovat s Alexandrou Mikovou, aby společně našim žákům pomohly zvládnout tento přechod. Lisu mezi námi srdečně vítáme a věříme, že se jí u nás bude líbit.

Jak prožily tento týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme opět pootevřít dveře a nahlédnout:

1. třída
Uf, to byla fuška, ale zvládli jsme to. Týden je úspěšně za námi. V úterý jsme naším kamarádům ze základky představili masopust. Povídali jsme o jeho vzniku, historii a spojitosti s karnevalem. Zúčastnili jsme se také babického masopustního průvodu. Nechyběly ani koblihy. Ve středu se u prvňáků slavilo. Zazpívali jsme si Narozeninovou, pochutnali na dobrotách a hodně jsme se nasmáli. Samozřejmě jsme se i učili. Nakoukli jsme do tajů Abaku a podívali se na zoubek písmenu ř. V pátek jsme podpořili kamarády v soutěži Spelling Bee. A teď nás čeká zasloužený odpočinek.
Hurá, víkend.
Vaši prvňáci
What a week Class 1 had! We began the week with Class 1 being centre stage in our Masopust assembly. They showed off their amazing reading skills and ended the show with their very own choregraphed dance. The whole school was very impressed and the applause was thundering. But fear not, we also got some work done this week. We practised our extended family member vocabulary, and we can now count past 10 confidently.

2. třída
Na začátku týdne jsme se sešli v divadle, abychom podpořili prvňáky u jejich prvních veřejných prezentací a dozvěděli jsme se spoustu nových informací o svátku Masopust a jak se slaví v Čechách. Spolu se spolužáky z první a třetí třídy jsme se rozloučili s únorem v podobě masopustního průvodu podél babického rybníka v různých maskách a kostýmech. Zapěli jsme si s kamarády z babické základní školy různé písně, předvedli svůj třídní pokřik, který jsme si sami vymysleli, a hlavně jsme si pořádně zařinčeli na rozličné kuchyňské nástroje. Jako odměnu jsme dostali sladkou tečku v podobě koblih. V matematice jsme začali násobit a v češtině procvičujeme tvrdé, měkké a obojetné souhlásky. Ve čtvrtek nás navštívila Dominika z Poradenského centra s Emušákem Ferdou. Přečetli jsme si příběh o Ferdovi, jak neuměl prohrávat, a tak raději vítěze ošklivě pomluvil. Pak jsme si povídali o fair play, o tom, že nikdo nejsme dokonalí, že je normální dělat chyby, ale že se můžeme z našich chyb poučit a příště se chovat jinak nebo něco jinak udělat.  Na závěr jsme se každý pochválili za konkrétní věci, kterých si na sobě vážíme a řekli si, v čem bychom se postupně chtěli zlepšit. V pátek jsme měli Spelling Bee finále!
Za tým druhé třídy,
Bára, Nela a Hedvika.
Class 2 began the week with celebration. They participated in the local Masopust parade and showcased their singing talents. They also worked in groups to brainstorm ideas about the assembly they are hosting next month. They worked together to create some beautiful mind maps and presented them to their peers. What will the subject of the assembly be? You will have to wait to find out. But, knowing our clever 2nd graders it will be filled with some interesting and entertaining information.

3. třída
Třeťáci se tento týden museli obejít bez Standy i Raechel. Naštěstí jsou velmi přátelští a dokážou se přizpůsobit každému suplování. Během týdne toho zvládli opravdu hodně. Kromě diktátu, pětiminutovky a pidiopáčka, jsme levou zadní zvládli i nové učivo v podobě dělení se zbytkem. Poradili jsme hlavním hrdinům svých knih s jejich problémy a čtenářskou lekci si zaznamenali do svých deníků. V prvouce jsme ukončili masopustní povídání slavnostní assembly s prvňáčky a zúčastnili se masopustního průvodu na návsi v Babicích, kde jsme si my vyzpívali sladkou kobližku. Ve středu jsme se na ranní oáze dozvěděli mnoho nového o agamách a někteří díky tomu uvažují o novém domácím mazlíčkovi. Zkrátka toho bylo tolik, že ani nevíme, kam se ten týden vlastně poděl.
Společně s třeťáky vás zdraví
Terka. ????
Even in third grade we were very busy preparing for Friday's Spelling Bee. We kept our fingers crossed for all the advancers. It was a really long battle and we are very proud of everyone.

4. třída
Další týden plný akcí je za námi a my z něj máme dobrý pocit. Jsme hrdí na své spolužáky, kteří nás skvěle reprezentovali v plavecké štafetě i ve školním kole Spelling Bee. V úterý jsme i my obdivovali čtenářské dovednosti našich prvňáků na assembly, které bylo na téma Masopust. Podpořili jsme je ve vlastnoručně vyrobených škraboškách a moc jsme si jejich představení užili. Zvládli jsme si napsat měsíční opakování z matematiky a vyzkoušeli jsme si další test nanečisto v enrichmentu. Bylo to náročné, ale věříme, že nás to zase posune o kousek dál. V českém jazyce jsme určovali slovní druhy a ve větách vyhledávali základní skladební dvojici. Tvořili jsme lapbooky na téma Lucemburkové v českých zemích a četli jsme si o Karlu IV., jeho dětství a mládí. Sportovali jsme a také jsme si oblíbili hru, která rozvíjí naše hudební nadání – čtyři rohy. Spoustu legrace přejeme i Vám. Čtvrťáci, Saša, Katka, Sašenka a Beáta.
This week class 4 met a new member of Open Gate’s English Team. Lisa introduced herself to us with some memorable facts. We learned she once had a black cat and that she didn’t play rugby for her home town. To help her get to know us, we also created some facts about ourselves that she had to match to us. But this doesn’t mean we didn’t get any work done this week. With Sasenka we focused on our spelling words with some fun games, and we also finished our hiking through history in the Czech Republic project. We created a challenging trivia game for our 5th grader friends which will be presented to them next week.

5. třída
V pondělí nás navštívila Dominika z Poradenského centra. Povídali jsme si o tom, jak efektivně řešit konflikty, jak je důležité spolu mluvit, respektovat se a být připraveni i k tomu, že někdy je dobré ustoupit nebo se potkat někde uprostřed. Ve druhé části našeho setkání jsme si nasdíleli nějaké tipy a triky, které nám pomáhají, když jsme nervózní např. před písemkou. Tento týden jsme mimo jiné prožili s hudbou Antonia Vivaldiho a Petra Iljiče Čajkovského. Hodně nás to bavilo a určitě v tom budeme pokračovat.  Zvládli jsme sčítání a odčítání zlomků se stejným i různým jmenovatelem. V češtině jsme procvičovali zájmena, abychom je uměli stoprocentně. Také jsme zopakovali shodu přísudku s ppdmětem. Známe evropské státy a zhlédli jsme několik skvěle vypracovaných prezentací. Ne všichni však měli odvahu odprezentovat svoji práci. V tomto týdnu jsme měli první hodiny umění a kultury s Katkou. Rozmanitými technikami jsme vytvářeli „steré mapy“.  Byl i čas na povídání, hry a legraci. Snad nám tato atmosféra vydrží a pomůže nám při stresových situacích v dubnu.
Vaši páťáci, Marie, Katka, Beáta a Martin.
Nerves were high in 5th grade this week! The Spelling Bee was on everyone’s mind and the nervous energy finally crested on Thursday during a stunning finale in the school wide Senior Spelling Bee round. Our 5th graders supported their compatriots during the final showdown between the top spellers from 5th grade and the gymnasium. Words like surveyed, masthead, exception were spelled with ease. But alas, their can only be one winner and that honour fell to Emily in the gut-wrenching 10th round. We were all on the edge of our seats this week, but we can finally come down and enjoy all that we have learned.  It was a very exciting week indeed.

How was the Spelling Bee?

The atmosphere was tense this week in the halls of our Primary School. You could feel the energy radiating off our students in anticipation of our School Round Spelling Bee.  This year the top 5 spellers from the 5th grade and students from the gymnasium met on Thursday in the Senior School Wide Spelling Bee.  In a fierce head-to-head competition, our spelling champion-Emily R was crowned. It was a hard-fought battle but the final word of “wretched” sealed it. I think our spellers will remember its spelling for the rest of time.  All of our spellers did a tremendous job and correctly spelled multiple challenging words. To say that the jury was impressed is a true understatement!

Next up was our Junior School Wide Spelling Bee. The top 5 spellers from 2nd to 4th grade took the stage in our theatre and round after round spelled words like ordinary, paddles and impolite correctly. Our spellers were so well prepared that we exhausted our original spelling list and moved into our alternate words. Ultimately Mia A landed on top with the correct spelling of scariest. The remaining positions followed through some hard-fought rounds and our final spelling team emerged. This was one of the longest Spelling Bees in Open Gate history and all our spellers deserve recognition for their tremendous efforts. All our spellers presented themselves with maturity and grace. Well done all!

Now, our top 7 spellers in both our Junior and Senior team will represent Open Gate in our District Spelling Bee on March 10th. We have a solid team of awesome spellers, and I cannot wait to see what they can do. Keep your fingers crossed ( even though our spellers don’t need it) in our next challenge.

Milí rodiče, jaro už je za dveřmi a s ním i Velikonoce. Tým družiny chystá na pondělí 3. dubna od 13 do 15 hodin velikonoční odpoledne plné zábavných úkolů. Čeká nás pletení pomlázky, malování kraslic, výroba vajíčkové pomazánky, malování na sádrové odlitky, překážková dráha s vajíčkem na lžíci nebo velikonoční písně a koledy. Rádi uvítáme rodiče, kteří by měli chuť se připojit a pomoci nebo mají nápad na zajímavou velikonoční aktivitu. Ozvěte se na email: klepalova@opengate.cz do pátku 17. března, abychom s Vámi mohli aktivity naplánovat.
Těšíme se na Vás. Za tým družiny Beáta a Nela. 

Vaše základka

Marie Zicháčková