Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší školy,

máme za sebou slunečný týden, který jsme zahájili společnou oslavou svátku svatého Patrika. Hned v úterý jsme se potkali v divadle školy, assembly byla tentokrát pod taktovkou našich druháků a jejich dospělých průvodců. Jak jsme avizovali, březen je plný rozličných svátků a naši druháci se věnovali hned několika z nich. Děti se zaujetím poslouchaly jejich vyprávění, tipovaly výsledky pokusů s vodou. Pogratulovali jsme našim úspěšným reprezentantům Spelling Bee a březnovým oslavencům.
Ve středu zaplavila chodby a třídy naší základky vlna čerstvé energie. Přivítali jsme u nás opět asi padesát budoucích prvňáčků, kteří si přišli vyzkoušet naši školu „nanečisto“. Společně s dospělými průvodci strávili odpoledne plné různých aktivit. Četli si pohádku, stavěli věže z kostek, kreslili a povídali si. Užili si spoustu legrace a věříme, že se u nás holkám i klukům líbilo. Ani jejich rodiče nepřišli zkrátka. V divadle si mohli dát kávu a popovídat si o tom, jak dětem jejich první školní krůčky co nejvíce usnadnit. Posléze se vypravili na prohlídku naším krásným areálem v doprovodu studentů gymnázia. Děkujeme.

Nyní už ale pojďme opět pootevřít dveře jednotlivých tříd:

1. třída
Čas letí jako voda a za dalším týdnem pomalu zavřeme vrátka. Pojďme se poohlédnou, co všechno jsme v něm zažili. Byl doslova prošpikovaný zajímavostmi. V pondělí jsme do školy nakráčeli nezvykle barevně, a to v zelené barvě. Slavili jsme totiž Den svatého Patrika. V úterý jsme dali vyniknout slavnostní uniformě a barevným ponožkám. Připomněli jsme si den Downova syndromu, zároveň jsme se sešli v divadle školy a druháci nám krásnou assembly připomenuli důležitost vody pro život. Společně s nimi jsme tak oslavili Světový den vody. Středa patřila sportu a odpolední vycházce. Nezapomněli jsme ani číst, psát, počítat, kreslit…
Čeká nás krásný víkend, protože první jarní den nám nadělil krásné počasí.
Prima víkendové dny přejí prvňáci.
What a busy week we had! This week Class 1 practised their speaking in English class. It is amazing how much everyone has learned. We practised asking and answering questions and speaking in full sentences. We also attended our MO assembly this week and learned all about water from our 2nd grade friends. We had a wonderful time seeing their experiments and we learned a lot about how to save water at school.

2. třída
Druháci tento hektický týden zvládli na jedničku! V pondělí jsme se, oděni do zelené od hlavy až po paty, od kamarádů ze čtvrté třídy dozvěděli o svátku sv. Patrika. Také jsme ladili a dodělávali poslední drobnosti na úterní assembly, která se zcela vydařila. Pro ostatní třídy základní školy jsme si připravili nástup na skladbu „Vltava“ a poté jsme odprezentovali předpřipravená videa s pokusy s vodou, do kterých jsme zahrnuli i otázky. Assembly jsme završili jarní písní „Jaro dělá pokusy“ od pánů Svěráka a Uhlíře. Ve středu jsme se na celé odpoledne vydali do lesa a pro prvňáky jsme připravili bojové úkoly a jako odměnu za jejich splnění jsme na konec v lese zakopali poklad. Zároveň stíháme neustálé procvičování měkkých a tvrdých slabik a početních operací.
Za tým druhé třídy Bára, Nela, Hedvika
Class 2 had an amazing week! They were the stars of the school during their MO Assembly. They shared their amazing water experiments and some amazing tips on how we can all save water at school. We also got in a lot of learning this week. We “opened’ our own shops and practised selling and buying various things to one another. We practised asking and answering questions and we came up with some interesting things to offer to our buyers. We had a very busy week and we are all looking forward to a well deserved rest.

3. třída
Tento týden byl doslova nabitý akcemi, a to společně s krásným jarním počasím vedlo k tomu, že utekl ani nevíme jak. V pondělí jsme se i my od čtvrťáků dozvěděli mnoho nových informací o Dni sv. Patrika. Během hodiny českého jazyka, jsme si o něm napsali diktát a nechali jsme se inspirovat i pro hodinu výtvarné výchovy. Zároveň jsme si připomněli, že začíná jaro a co se v přírodě kolem nás mění. Úterní ráno jsme věnovali lidem s Downovým syndromem, jako připomínku měli na sobě mnozí z nás dvě různě barevné ponožky. Během odpolední assembly, kterou pro nás tentokrát nachystali druháci, jsme si užili spoustu legrace. Hádali jsme, jak dopadnou jejich pokusy s vodou a společně jsme si zazpívali i jarní písničku. Díky skvělému počasí jsme si také užili středeční odpoledne v lese a byli jsme tak plni sil na čtvrtek a pátek. Tento týden se loučíme s Terkou Čtvrtečkovou a vrací se nám náš třídní Standa! Už se nám po něm stýskalo a těšíme se, že si s ním užijeme zbylé tři měsíce školního roku.
Třeťáci a Terka.
We had an amazing, crazy week! On Monday we celebrated Saint Patricks Day by learning all about the traditions from 4th graders and then did some finger painting to create our own pot of gold! On Wednesday we aced our Unit 4 test and then spent the afternoon in the woods. We found an army of frogs in a creek. One of the frogs was pregnant and we got to watch her lay her eggs! Nearby we build houses for our frog friends and had fun running around in such nice weather! On Friday we were so excited to finally get our one and only Standa back! Although we are extremely happy to see him well, we are so sad to see our dear Tereza go!

4. třída
První jarní týden byl pestrý i ve čtvrté třídě. Začali jsme zeleným pondělím, v úterý jsme podpořili lidi s Downovým syndromem barevnými ponožkami a ve slavnostních uniformách jsme společně s druháky oslavili Světový den vody. Jaro nás inspirovalo k výtvarným i hudebním činnostem. V českým jazyce jsme se po celý týden věnovali popisu uměleckých děl a ilustrací. Procvičujeme vzory podstatných jmen všech rodů a zvládáme pravopis koncovek většiny z nich. V matematice se věnujeme hlavně slovním úlohám a geometrii. Děláme pokroky a naše rýsování je přesné a čisté. Z historie už víme, že když je nejhůře, můžeme na svou obranu použít cokoliv – třeba i zemědělské nářadí. Věříme ale, že na rozdíl od husitů, my zbraně potřebovat nebudeme. I tento týden jsme slavili narozeniny našeho spolužáka a užívali jsme si legrace při různých hrách. Poctivě se staráme o naše rostliny, které už vykukují z hlíny. Třešničkou na dortu byla středeční výprava do přírody, kterou pro nás naplánovala Sašenka.
Těšíme se na další prima jarní dny ve škole.
Saša, Sašenka, Katka a Beáta a všichni úžasní čtvrťáci.
Our wonderful Class 4 students showed of their skills in presentation about Saint Patrick and Saint Patrick’s Day celebrations around the world, which they prepared for their peers from 2nd and 3rd grade. They did a great job! We also revised some vocabulary and grammar in our Incredible English book and wrote our regular Spelling Test. At the end of the week we learned more about French people and delicious French cuisine and played some games to have a little fun.

5. třída
Tento týden nám utekl velmi rychle. Hned první den jsme se téměř všichni setkali v zelených barvách a slavili tak společně s ostatními Den sv. Patrika. V úterý jsme měli ponožkový den na podporu dětí a lidí s Downovým syndromem. Na oáze jsme se tomuto tématu věnovali více a podívali jsme se na dokument o čtyřletém Damiánkovi, který se s tímto syndromem narodil. Vyslechli jsme si vyprávění jeho rodičů o přijetí pro všechny složité situace. V půlce týdne se nám skvěle vydařilo počasí, sluníčko krásně svítilo a my jsme celé odpoledne byli v přírodě. Dozvěděli jsme se výsledky matematické soutěže klokan. Nejúspěšnější žák z naší třídy dosáhl 116 bodů ze 120. Veliká gratulace! V matematice jsme trénovali úhly a slovní úlohy. Na čtenářské dílně jsme pracovali na krátké prezentaci o knize, kterou čteme. Psali jsme diktát, kde jsme se zaměřili na shodu přísudku s podmětem a koncovky podstatných jmen. Dělali jsme různé kvízy na téma zvířata. Art byl tento týden kratší o jednu hodinu, ale povedlo se nám dokončit stínování geometrických těles.
Přejeme krásný všem jarní víkend,
Vaši páťáci, Marie, Katka, Beáta a Martin.
We started the week off by working with our first-grade buddies! We taught them about Saint Patrick’s Day, specifically about luck! In our pairs we talked about what it means and who/what we are lucky to have in our lives. It was so much fun helping our youngest peers and they were so happy to get to hang out with us! This week we also started our unit on food! While the grammar seemed boring, we spiced it up by learning the grammar through different Kahoot! games! We will also be preparing for our Master Chef cooking show in the next few weeks as a new grammar project. Lastly we continued to work hard on our stop motion movies, hopefully by next week we will have some awesome movies to show off at school!

Milí rodiče, milé děti, jaro je tu, a proto vás prosíme, abyste si během týdne odvezli z našeho dočasného vozového parku sáňky, lopaty, snowboardy i boby, děkujeme! Nezapomeňte, že o víkendu dojde ke změně času na letní – ikdyž budeme spát o hodinu méně, odměnou nám budou delší dny, alespoň co se světla týče!

Vaše základka

Marie Zicháčková