Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

Milí rodiče a přátelé Vaší - naší základní školy,

zdravíme Vás netradičně ve sváteční den po týdnu plném dalších dobrodružství, kteří mnozí z Vás zakončili návštěvou O2 arénou, kde se konalo tradiční Global Champions Prague Playoffs.

Příští týden ve středu se bude konat kavárna pro rodiče na téma „Informatika“. Kavárnu pro Vás připravuje Alexandra Děžinská, a opět Vás prosíme o potvrzení účasti na její email (dezinska@opengate.cz) do 20. listopadu. Děkujeme.

Jelikož je den volna, nebudeme Vás dlouho zaměstnávat čtením, ale věříme, že Vás jako vždy zajímá, jak tento týden prožily jednotlivé třídy. Pojďme tedy nahlédnout:

1. třída
Tento týden byl pro prvňáky plný zážitků. V českém jazyce jsme si vyvodili nová písmenka J a N a napsali si náš úplně první diktát, který se nám moc povedl. V matematice se učíme nové číslice 8 a 9 a začali jsme pracovat s porovnáváním „menší < větší“ alias s krokodýli. Povídáme si o vztazích mezi členy rodiny a nakreslili si svůj rodokmen. S kamarády ze druhé třídy jsme byli na výletě v šestajovické svíčkárně, kde jsme si nabarvili svíčky, míchali si koupelové soli, nakoupili jsme si dárečky a potkali jsme různá domácí zvířátka. Jelikož jsme v hodinách plávání moc šikovní, dostali jsme tento týden volno na hraní. Konec týdne jsme završili oslavou narozenin a výbornými cupcaky.
Za tým první třídy, Bára, Hedvika
What a week Class 1 had! This week we went on our first field trip. We visited a candle factory and made some great gifts for our families. We even got to visit some lovely animals. Don't worry! We also found some time for learning this week. We spoke all about our favorite toys and learned some new ones. We also sang some fun new action songs and spoke about what it means to be thankful. We really did have a very busy week and we can't wait to see what next week will bring.

2. třída
Minulý týden byl pro naše druháky plný zábavy! Učili jsme se nové věci v matematice a češtině, ale hlavně jsme si to užili. Podnikli jsme také skvělý výlet do svíčkárny v Šestajovicích. I my jsme si tam vyrobili své vlastní svíčky a koupili si malý suvenýr. Byla to zábava a děti si to moc užily. Dnes máme státní svátek a těšíme se na dlouhý víkend plný odpočinku a zábavy. Doufáme, že si ho užijeme a nabijeme baterky, protože příští týden nás čekají další vzrušující dobrodružství a nové věci k učení.
Prima dny přejí druháci a Andrea.
This week in English, we continued to deepen our knowledge of modern and traditional notions of family and how these ideas have evolved with the progression of time. Furthermore, we learned a new winter-themed song for our Morning Oasis and children completed an English language activity about Frosty the Snowman. Next week, we'll begin to create a family tree by applying our vocabulary knowledge of family.

3. třída
Celý tento týden se nesl v duchu Assembly. Zkoušeli jsme, trénovali, recitovali a zpívali. Příští týden nás čeká vystoupení, tak nám držte palce, ať vše zvládneme. V úterý jsme se přenesli do roku 1989. Byli jsme oblečení v retro modelech a výuka probíhala, jako v osmdesátých letech. Bavilo nás to, i když se Katka změnila v soudružku učitelku. Určitě zažijeme i další zajímavé dny. Historie je zábava. Všem přejeme pohodový prodloužený víkend.
This week in third grade the students focused on preparing for their unit quiz and their upcoming assembly. On Monday, the class completed a review in preparation for their quiz and organized their English portion of the assembly. On Tuesday and Wednesday during their English lessons the class continued to learn about different jobs, as they prepare for their AK project they will complete at the end of this month. Lastly, on Thursday the class took their unit 2 quiz.

4. třída
Lvíčata se tento týden pomocí stroje času přenesla až do 20. století, konkrétně do roku 1989, kdy se odehrála sametová revoluce. Společně jsme vytvořili další stránku do naší knihy. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací o osobnostech tehdejší doby, zejména o Václavu Havlovi. Věnovali jsme se také nácviku zpráviček z dob starých Slovanů a natáčet naostro budeme příští týden. V matematice jsme rýsovali kolmice, čtverec a obdélník. Přejeme všem krásný sváteční víkend.
Vaši čtvrťáci.
This week we began our unit on health. Considering flu season is here, it was a good opportunity for us to review ways to stay healthy as winter rolls in. In English lessons we learned how to give advice using modal verbs should/shouldn't. For fun students practiced giving silly remedies to their "sick" classmates. Although, hopping on one foot to relieve a headache may not help too much but made for a fun lesson!

5. třída
I když byl tento týden o něco kratší než týdny předešlé, zvládli jsme toho spoustu. Zopakovali jsme si řady vyjmenovaných slov, protože opakování je matka moudrosti. Sčítali a odčítali jsme desetinná čísla v různých matematických prostředích. Vyvodili jsme si pravidla psaní předpon –s, -z a –vz a hned jsme si to vyzkoušeli v několika cvičeních společně i samostatně. Se Sašenkou M. jsme si povídali nejen o právech dětí, ale také o jejich povinnostech. Diskuze na toto téma byly rozhodně zajímavé a názory a argumenty páťáků byly na vysoké úrovni. „Vypustili“ jsme mezi spolužáky i učitele dotazníky, abychom posbírali data na příští Etiketku páťáků. O čem bude? Nechte se překvapit. Poslední den tohoto týdne (před státním svátkem) jsme si s Pavlem připomněli události z listopadu 1989. Rozloučili jsme se krátkým kvízem, ve kterém jsme si otestovali, co jsme si zapamatovali. Přejeme prima prodloužený víkend a těšíme se na další společné objevování v příštím týdnu.
Páťáci a jejich průvodci.
This week in English, children worked together in small groups and debated 9 essential human rights to include in their "hierarchy of rights" poster which we hung up in the hallway. We have also made great progress with the first rough draft of our narrative story. Children have been peer editing and working on rewriting sentences, so they are as descriptive as possible. Furthermore, children will also prepare to act a government related skit at next week's assembly. I will make sure to record their performances and upload them to the Facebook page.

Milí rodiče, milé děti, přejeme všem krásné dny prodlouženého volna a těšíme se v pondělí na viděnou!
Vaše základka