Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

Milí rodiče a přátelé Vaší - naší základní školy,

tento týden byl ve znamení příprav. Ze všech tříd se linou známé melodie vánočních koled v různých jazycích, dětem září očka nadšením a všichni se už moc těšíme na slavnostní vyvrcholení příprav příští týden. Stranou však nezůstává ani učení, opakování, objevování a procvičování látky. Učitelská profese je zajisté jednou z těch nejnáročnějších. Odměnou – tou největší – je dětský smích, a o něj u nás ve škole rozhodně nemáme nouzi!

Jak prožily tento týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme opět tradičně otevřít dveře a nahlédnout!

1. třída
Tento týden byl pro prvňáčky hlavně v duchu nacvičování básniček a koled na vánoční besídku. Každé ráno si zapalujeme adventní svícen a zpíváme vánoční písně. Baví nás každodenní plnění úkolů z adventního kalendáře. V matematice procvičujeme stavby z krychlí, sčítání a odčítání do desíti, krokování a parketování podlah. Naučili jsme se i novou hru na horolezce.  Během češtiny jsme seznámili s novými písmenky D a B a už umíme samostatně přečíst celý text. Povídáme si o vánočních zvycích a tradicích v našich rodinách. Při hře na pastýře a ovečky se zamýšlíme nad konáním dobrých skutků. Těšíme se na Vás v pondělí na besídce!
Za tým první třídy,
Bára a Hedvika
Class 1 has been very busy this week. We are putting the finishing touches on our Christmas show. We created some wonderful costumes and props and have rehearsed and rehearsed. We are feeling confident and cannot wait to show off our hard work at the Christmas Show.

2. třída
Ahoj, hlásí se vaši astronauti z třídy druháčků!  Posíláme pozdrav z naší školní stanice, kde jsme prožili úžasný týden. Naší první misí byla příprava na pondělní besídku. Připravovali jsme se jako skuteční astronauti před startem rakety. Každý z nás přispěl svým úsilím a týmovým duchem, abychom naši misi úspěšně splnili.
Pak jsme společně objevovali tajemství tvrdých souhlásek. Byla to jako cesta skrz atmosféru, ale díky týmovému úsilí a odvaze jsme všechny výzvy překonali.
Největší dobrodružství přišlo, když jsme se proměnili ve spisovatele. Samostatně jsme tvořili příběh o červu Bonifácovi v jablíčku.
Nyní, s přiblížením víkendu, se naše posádka chystá na zasloužený odpočinek. Už se nemůžeme dočkat, až vám na pondělní besídce předvedeme výsledky naší práce.
Prima víkend
Druháci, Andrea, Beátka
Class 2 have been busy little elves this week ???? This week we have been very busy rehearsing for our Christmas play. Everyone knows their part and our costumes and props have been completed. We are so eager to share what we have been working on for the Christmas show with all of you.
This week in English, children and I talked a lot about the incumbent Christmas holiday. We learned about specific vocabulary like present, Christmas tree, Christmas lights, yule log, bells, candles, etc. We used this emergent vocabulary in a Bingo style game in which students were able to cooperate in small groups to complete the activity. Furthermore, we wrote some sentences about where we’ll spend the Christmas holiday and even the foods we’ll eat!

3. třída
Předposlední předvánoční týden je za námi. Poctivě jsme i my nacvičovali na pondělní besídku. Snad se nám vše povede, jak má. Martin nám pomáhal, když byla Katka nemocná. Naučili jsme se indické násobení a baví nás to. Přišly nám fotografie pejsků z útulku, který chceme podpořit letošní vánoční charitou. Všem přejeme klidný adventní čas a pohodový víkend.
Vaši třeťáci
This week the class wrapped up unit 3 in Incredible English and continued preparations for their Christmas performance next week. On Monday and Wednesday the class reviewed the grammar and vocabulary from unit 3 using skill-focused activities and games. On Thursday, the class took their unit quiz. Additionally, the class had a final assessment of identifying changes in a character when reading on Friday.

4. třída
Ježíšek přijede už za deset dní, a tak se vánoční shon projevil i v naší třídě. Tento týden jsme byli nuceni upozadit učivo na úkor přípravy Vánoční besídky. Každý den se ze třídy i zrcadlového sálu ozývaly zpěvy, byly k vidění nejroztodivnější taneční kreace i kostýmy a ladily se poslední detaily. Vzhledem k velkým absencím jsme museli některé role alternovat, ale doufáme, že se příští týden sejdeme v plné síle i se všemi marody! Asi můžeme prozradit, že tématem letošního představení se pro naši třídu stala „Pohádka“. Více si však už necháme pro sebe a budeme Vás napínat až do pondělního večera, kdy vše uvidíte na vlastní oči. Bude opravdu na co se těšit.
Krásný advent i třetí adventní neděli přejí Standa, Saša a všichni čtvrťáci.
This week was all about the hustle and bustle of our Christmas Show! We spent a lot of time preparing Christmas play: some of us were rehearsing lines while others prepared the sets. Everyone is a little nervous but very excited to perform next Monday! During our English classes we continued reading A Boy Called Christmas. In small groups we read about one villainous character leading us to discuss characteristics of characters in the story. After our discussions we then wrote a short character analysis about them including how the character looked, behaved, and even made some predictions about their fate in the book!

5. třída
Vánoce se blíží a v 5. třídě vypukla ta pravá předvánoční atmosféra. Vše se točí kolem Ježíška či Santa Clause, tradičních pokrmů a zvyků. Společně jsme navštívili celkem 24 zemí po celém světě a dozvěděli jsme se informace o oslavě Vánoc v jiných krajích. V ranních oázách čteme Vánoční bestiář (aneb adventní katalog zimních příšer) a společně se bojíme????. V matematice řešíme složitější úlohy se zlomky a desetinnými čísly a chystáme se na dělení dvojciferným dělitelem. Tvořili jsme sloupcové grafy na základě námi vytvořených dotazníků. Dozvěděli jsme se nejoblíbenější pokrmy dětí, barvy, sporty, předměty a třeba i digitální přístroje či automobily. Ve čtvrtečním odpoledním bloku jsme vytvářeli kulisy, které využijeme při našem výstupu během vánoční show. Jsme trochu nervózní, ale těšíme se! Na besídku, na cestu do Mukařovského kostela, na Secret Santu, na Vánoce. Nezapomeňte zapálit v neděli třetí svíčku na adventním věnci. My už jsme si ji společně zapálili dnes.
Překrásnou stříbrnou neděli přeje Pavel, Saša a naši páťáci!
This week in English, we continued to furiously prepare for the upcoming Christmas show, and I’m pleased to announce that children are hilarious and seem extremely invested in putting on a great show! Moreover, we continued to work on the final copy of our narrative story and students also worked on including some relevant illustrations. We also completed the fourth unit of Incredible English and students will have a summative test in January before the end of the first semester. I’m really pleased with the atmosphere we’ve created in the classroom and the relationship that is continuing to develop between us all. Children are all working hard and being pushed to apply their newly acquired knowledge and skills to further their own interests and creative pursuits.

Družina
Ve středu odpoledne to ve školní družině vonělo perníčky a těstem připraveným na výrobu sladkých kuliček, které si děti mohly naplnit oříšky a rozinkami.  Děti se do výroby pustily s nadšením a nezbyl ani drobeček. Děkujeme rodičům za pomoc. Vyrobené cukroví bude možné si zakoupit během vánoční besídky. 
Za družinu OG Beáta a Hedvika

Milí rodiče, přejeme Vám krásný a klidný víkend a moc se těšíme na viděnou v pondělí na základkovské Vánoční Revue!

Vaše základka