Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

Milí rodiče a přátelé Vaší - naší základní školy,

konec prvního pololetí se blíží, ve třídách mají napilno, děti píší pololetní opakování a učitelé jejich vysvědčení. Leden je tedy u nás měsícem per, tužek, propisek a klávesnic. ???? Jak jste byli informování Markétou Lepičovou, od února je možné provést změny v odpoledních kroužcích dětí – stačí Markétu kontaktovat, máme kroužky s volnou kapacitou a je tedy možné děti do těchto kroužků donahlásit.

Příští čtvrtek se bude konat Den otevřených dveří, počítejte, prosím, s tím, že v odpoledních hodinách bude vyšší frekvence lidí i aut v celém areálu.

Jak prožily tento týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme opět pootevřít dveře a nahlédnout:

1. třída
Prvňáci zvládli první mrazivý týden ve škole. A že to bylo nějakého převlékání. Všichni jsou již samostatní a potřebují minimálně pomoci – můžeme být hrdí! Tento týden jsme se věnovali novým písmenům R, Ř, a Š. Baví nás psaním vyjadřovat své myšlenky a zážitky.  V matematice jsme napsali první pololetní test a mohu potvrdit, že se všem dětem vydařil. Na hodinách plavání jsme se zaměřili na techniku splývání. Týmového ducha jsme rozvíjeli hraním společenských her.
Za tým první třídy
Bára a Hedvika
This week in class, we focused on the importance of healthy foods for our bodies. We actively participated in collecting and recording data using Carroll diagrams and were able to discuss our food preferences , all in English! We delved into some captivating stories this week with “Jack Frost” being particularly fitting given our frigid weather. Through lots of speaking practise, everyone gained confidence as we prepare for our first ever test next week. I know all of our first graders will excel, given the dedication and hard work they put into their work.

2. třída
Rádi bychom vás informovali o nedávných aktivitách druháčků v uplynulém týdnu. V pondělí a úterý jsme se věnovali pidiopáčku z matematiky a češtiny. Byla to skvělá příležitost pro děti, aby ukázaly své znalosti a dovednosti v těchto předmětech.
Během týdne jsme měli zajímavé diskuse o lidském těle. Děti se dozvěděly mnoho nových informací, a tento námět nás inspiroval i v hodinách výtvarné výchovy, kde jsme vytvářeli různé projekty.
Probrali jsme také důležité téma zdravé a nezdravé stravy. To vedlo k mnoha zajímavým rozhovorům a diskuzím o významu stravy v životě člověka.
Už se všichni těšíme na nadcházející víkend.
Druháci, Andrea, Beátka
This week was all about reviewing the things we have learned up to Christmas break. We played vocabulary games and practised our writing in preparation for our test next week. We also embraced an exciting challenge that demonstrated our understanding of how vowels can make their long sounds, Everyone worked diligently and showed great enthusiasm in mastering the material. I am confident that all of our hard work this week will yield excellent results in our upcoming assessment.
This week in English, children began to learn about the human body! We spent the first AK lesson talking about relevant vocabulary, first in Czech and then in English. Children then traced an outline of a classmate onto a large piece of paper. We labelled said outline with the Czech-English terminology. Furthermore, we then cut and glued printed drawings of the different skeletal portions of the human body in English. Moreover, we have continued to deepen our reading comprehension skills by reading together in class and discussing things like plot, setting, character, and main idea.

3. třída
Máme za sebou druhý školní týden nového roku. Pracovali jsme pilně a naše příprava na pololetní testy se vyplatila. Všichni žáci zaslouží pochvalu za skvělé výsledky. Nové učivo jsme si osvojili v matematice a v pondělí jsme putovali s třemi králi. Ve skupinkách jsme připravovali prezentaci na toto téma. Některé skupiny již stihly odprezentovat. Zpívání a tvoření nám zpříjemňovalo naše intenzivní studium. Užijte si všichni zasloužený  odpočinku plný víkend.
Vaši třeťáci
In third grade this week, the focus in the English lessons was preparing for the end of semester test. On Monday, the class reviewed grammar and vocabulary from unit 1 of Incredible English. On Wednesday and Friday, the class reviewed the grammar and vocabulary from units 2 and 3. Additionally, the class also began their AK project for this month. During January, the class will learn about the skeletal, muscular, circulatory, nervous, and respiratory systems in the human body. If your child would like to study for the English exam during the weekend, the grammar and vocabulary from each unit can be found in the weekly plan from this past week.

4. třída
Říká se, že opakování je matka moudrosti, a proto jsme se se čtvrťáky před pololetními testíky pustili do učiva, které jsme probírali v uplynulých měsících. Poctivě jsme prosvištěli jak matematiku, tak gramatiku, stejně tak jako učivo z historie od pravěku až k přemyslovským králům. Nezahálely ani naše rýsovací potřeby a ke slovu se dostala mikrotužka, pravítko s ryskou i kružítko. Ve chvilkách volna po testících jsme si pouštěli krátké animované pražské legendy, ilustrovali jsme vlastní knihy a některé děti se samy pustily do psaní novin. A v závěru týdne jsme si četli z knihy o staré Praze s názvem „Áďa spadla do kanálu.“ Přejeme všem krásný mrazivý víkend! Standa, Saša a čtvrťáci
During English, this week we dedicated time to review and prepare for our upcoming summative test. In club class, we began an exciting monthly project centered around illness prevention. In pairs, we will be researching a specific disease and creating a visually appealing brochure to educate others about it. We discussed how some illnesses can be quite scary when we hear them mentioned but it is because we don’t know much about them. Hopefully, this project will help us to understand them more and reduce fear if we ever must encounter them. 

5. třída
Páťáci strávili společně nejen další lednový týden, ale měli možnost užít si i společný víkend. S Ondrou Bílým a jeho týmem vyrazili v rámci BIX akcí na Karlštejnsko a prozkoumali některé lomy, štoly i šachty. Zdolali nejeden strmý kopec, brodili se blátem a počítali zimující netopýry a vrápence. Dozvěděli se spoustu informací z oblasti biologie, geologie či paleontologie, ale hlavně si to náramně užili a posílili pozitivní vztahy ve třídě. Hned v pondělí naskočili do běžného školního režimu a podávali výkony ve všech oblastech výuky včetně enrichmentu. Prstem po mapě jsme navštívili více než 45 evropských zemí a pojmenovali jejich hlavní města. Na některé státy se podíváme blíže v podobě miniprezentací a referátů. V úterý jsme se ponořili do světa hudby a rozdělili si desítky skladeb do hudebních žánrů. Překvapivě páťáky zaujal vedle rocku a popu i metal (obzvlášť ten hard a dead!). 10. leden patřil ohroženým kytovcům (Mezinárodní den lachtanů, tuleňů a velryb), o kterých jsme dlouze diskutovali. I páťáky trápí znečišťování moří a oceánů, lov tuleňů a velryb, obrovské množství plastů, které jsou všude kolem nás. Společně chceme chránit přírodu, neplýtvat! Vytvořili jsme krásná přáníčka a symbolicky blahopřáli velrybám, tuleňům i lachtanům k jejich dni a popřáli jim lepší zítřky. V pátek nás v Informatice navštívili robůtci „Vexíci 123“, které jsme se učili ovládat. Robotika nás moc bavila a už teď se těšíme na další lekce.
Prima mrazivý víkend přejí i páťáci, Pavel a Saša.
This week in English, we began our unit on Biology and focused on the form and function of the human body. Students worked together in small groups to trace an outline of one of their classmates and label as many of the external and internal parts in English. Following on from that, students worked together to describe the function of individual internal organs like lungs, liver, heart, etc. In order to further their knowledge and apply what they already know in Czech to the English language. I’m so happy to be back with students and I’m excited for the New Year and all that it will bring! We will soon begin a new writing unit (persuasive writing) and learn about writing book reports and will put that into practice come February.

Milí rodiče, jak zaznělo v mnoha rozličných verzích napříč třídami, mějte krásný a zážitky naplněný víkend a v pondělí se těšíme na viděnou!
Vaše základka