Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

Milí rodiče a přátelé Vaší - naší základní školy,

poslední týden byl pro nás všechny opět plný zajímavých událostí a aktivit, které bychom s Vámi rádi sdíleli. Počasí nás sice udrželo ve střehu, některé dny to opravdu vypadalo, že se všechny cesty a cestičky změnily v jedno obří venkovní kluziště, ale dnešní slunečný den nám dodal energii a radost.

Rádi bychom poděkovali všem dětem, které se zúčastnily našeho Dne otevřených dveří. Veškeré dotazy na základní školu odpovídaly s grácií a úsměvem a návštěvníci si pochvalovali jejich vystupování a kultivovaný projev, to nás moc těší.

Příští týden budou mít žáci 3. – 5. třídy preventivní programy, které se týkají on – line prostředí. Jsme si vědomi významu digitální gramotnosti a kybernetické bezpečnosti pro dnešní generaci, chceme tak zajistit, aby naši žáci byli dobře – nebo alespoň lépe vybaveni kritickým pohledem na digitální svět.

Jak prožily tento týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme opět pootevřít dveře a nahlédnout:

1. třída
V tomto týdnu jsme v první třídě opakovali vše, co jsme se dosud naučili. Pilně jsme pracovali na dalším rozvíjení čtení. Povídali jsme si, co pro nás znamená náš domov a napsali o něm několik vět. V rámci tématu „Moje tělo“ jsme se naučili hru Kuba říká, při které jsme si procvičili části lidského těla. Na dílnu čtení jsme si přinesli oblíbenou knihu a představili ji svým spolužákům. V matematice jsme se soustředili na parketování podlah a geometrii s dřívky.
Za tým první třídy Bára a Hedvika.
This week we wrote our first ever summative test! Some of us were a little nervous but in the end we all did an amazing job. We also received our new English workbook this week. We explored all that awaits us in the upcoming semester and were pleasantly surprised to see some familiar characters like Titch, Fred and Flo. We also found some time to work on our human body posters. We learned that, in English, we have different words for our fingers and toes! All in all it was a very exciting week and we are looking forward to the weekend.

2. třída
Tady vaši malí astronauti z druhé třídy.  V týdnu jsme přistáli na planetě Znalostí. Přiblížilo se nám období vysvědčení, a tak jsme intenzivně opakovali. V úterý jsme měli neobvyklé setkání s Janou z říčanského muzea, která nás zasvětila do tajemství vzniku papíru. Každý z nás si vyrobil vlastní kousek recyklovaného papíru – jako opravdoví průzkumníci! Náš vesmírný výzkum pokračoval studiem lidského těla a přípravě prezentací. Vedle toho jsme se věnovali kreslení, cvičení, plavání a zpívání, což nám dodávalo energii pro další objevné cesty. Také jsme se naučili, co jsou to slovesa a jak je najít ve větě. S hrdostí můžeme říct, že ani násobilka čísla 5 nám již nedělá žádný problém!
Prima víkend, druháci, Andrea a Beátka.
This week Class 2 showed us what they know! They started the week writing their summative test and did an excellent job showcasing their English skills. Class 2 has shown such great progress in both their reading and speaking skills this semester. They should all be very proud of their efforts. We closed out the week exploring alternate spellings for the long a sound and preparing for our next spelling test.
This week in English, students learned new vocabulary about the human body. We focused on the role the lungs have in cleaning blood and providing blood with oxygen that travels to the brain and keeps us alive. Students even learned how to measure their pulse via two fingers pressed to their neck! We took different pulse measurements and compared the results. For example, pulse when sitting down and “resting” is less than if we do 10 jumping jacks or 5 minutes of jogging, just two examples. We again talked about how the heart beats faster when we are physically active and how we also breathe faster when we’re experiencing physical activity. It was great for children to learn about this science topic in English as this content-based approach provides kids with a wide breath of vocabulary and deepens their knowledge and use of English.

3. třída
Máme za sebou všechny pololetní testy. Pracovali jsme naplno a výsledky jsou skvělé. Mimo studia jsme rytmizovali s kelímky na hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Třešničkou na dortu byl čtvrteční výlet do Národní galerie. Byla to pro nás výzva, ale vše jsme zvládli. Cestu vlakem, metrem i pohyb po kluzkých ulicích. V Národní galerii pro nás připravili program Nad hladinou, pod hladinou. Experimentovali jsme s vodou a barvami, prohlédli si expozice a chvilku strávili v kavárně. Už se těšíme na další společné akce a výlety. Krásný víkend přejí třeťáci.
The class took their semester English exam on Monday this week. I was excited when I saw their results, all of them have made strides in their English this term. During their AK lessons, the students continued to work in groups learning about the different parts and functions of the different body systems. On Thursday, the class went on a field trip and were able to experiment with watercolors and learned about different examples of the painting technique.

4. třída
Další lednový týden jsme se čtvrťáky malinko zvolnili. Pololetní testy jsme úspěšně zvládli, a tak už jsme pouze ladili některé drobnosti, které bylo potřeba ještě procvičit. Zaměřili jsme se hlavně na slovní druhy, vzory a skloňování podstatných jmen rodu středního a psaní koncovek. Procvičovali jsme také psaní vyjmenovaných slov a slov k nim příbuzných. V matematice jsme se hodně věnovali geometrii a rovinným útvarům, zejména čtyřúhelníkům. Nyní už bychom měli od sebe bezpečně odlišit čtverec, obdélník, kosočtverec, kosodélník, lichoběžník a deltoid. Víte, jak deltoid vypadá? Pokud ne, zkuste se zeptat některého ze čtvrťáků. Společně jsme také dokončili plakát o přemyslovských králích a vrhli jsme se na panovnickou dynastii Lucemburků. Přejeme všem krásný víkend! Čtvrťáci
We began this week with something most scary: summative testing. Of course, our class didn’t have anything to worry about because we had prepared all semester for this moment! During club class we continued our health journey with the research of our various illnesses. After researching, students worked together to set up the lay out of their brochures. We plan on sharing our work with the 3rd class, so we want to make sure the information is eye catching and accessible for our fellow students!

5. třída
Hned v pondělí si páťáci „odskočili“ na naše gymnázium a strávili tam celé dopoledne. Objevovali krásy českého jazyka i záludnosti světa čísel v matematice. Zúčastnili se výuky anglického jazyka a v učebně přírodních věd se podívali pod mikroskop. Ano, naši kolegové z gymnázia pro nás připravili Den gympláka! Zážitků bylo plno, nadšení velké. „Očitého svědectví“ jsme využili při seznamování s novým slohovým útvarem a páťáci napsali skvělé reportáže. I tento týden jsme zvládli nějaký ten testík. V úterý jsme si užili legraci při hudebním kvízu a snažili se poznat některé světové interprety popu a rocku. Navštívili jsme knihovnu, četli jsme ve třídě i na chodbách, potichu i nahlas, společně i sami. Pustili jsme se do tvorby bludiště pro naše robotické pomůcky „Vexíky“, které si užijí naši kamarádi prvňáci. Snad se jim bude líbit. Na konci týdne déšť a ledovku vystřídal čerstvý sníh, takže páteční přestávky byly zábava! Klidný víkend přejí páťáci, Pavel a Saša????
This week in English, we started our new writing unit: persuasive writing. Students learned about the form of a persuasive essay and how this concept functions in our lives on a regular basis. We learned about terminology related to opinions and students learned many new words (transition words) that they will employ in this new writing unit. Furthermore, children completed their summative test on Tuesday. I’m very pleased with the overall growth and progress of fifth graders! We are learning all about human anatomy and students will soon begin their monthly AK project by working in small groups and focusing on a different stage of life. This is great as children can learn vocabulary in English unrelated to AJ or Incredible English. It’s important for children to learn vocabulary cross-disciplinary (science, math, history, art). This helps to deepen their overall knowledge and use of English going forward.

Milí rodiče, na závěr bychom Vám všem chtěli popřát krásný a odpočinkový víkend. Ať jej strávíte v klidu a radosti s Vašimi blízkými.

Vaše základka