Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší školy,

v úvodu bychom Vám chtěli moc poděkovat za všechny příspěvky do sbírky pro zvířecí kamarády. Máme za sebou první týden (sbírka potrvá až do konce března – tedy do Velikonoc) a náš skládek je již z velké části zaplněn. Stejně tak se nám plní i výloha rozličnými obrázky domácích mazlíčků. Poznáte, které zvířátko ke komu patří?  ????

Dnes se konalo okresní kolo Spelling Bee, kde nás reprezentovalo hned několik dětí. Vedly si opravdu skvěle, umístily se v prvních desítkách svých kategorií, a dokonce přivezly i cenný kov. Více informací se dočtete níže od Clary, která je na cestě doprovázela.

Information from The District Spelling bee
We are thrilled to share the highlights of our recent participation in the district spelling bee held at Sunny Canadian. The competition was fierce, showcasing the exceptional talent and dedication of students from five different schools. Our senior team demonstrated remarkable skill and determination, securing a well-deserved 2nd place finish, while our junior team showcased their abilities by placing in the top 10. We couldn't be prouder of how our students represented Open Gate with poise and excellence on such a competitive stage. Their hard work and commitment to honing their spelling abilities truly shone through, and we commend them for their outstanding performance.

Minulý týden jsme Vás zvali na VELIKONOČNÍ DÍLNY, které si pro děti přichystal tým družiny
v pondělí 25.3. v čase od 9:00 do 11:30. Máte-li chuť nám na stanovištích pomoci, jste srdečně vítáni. Hlásit se stále můžete prostřednictvím mailu blechova@opengate.cz. Děkujeme.

Pojďme se nyní opět podívat, co zažili naši žáci a jejich průvodci tento týden v jednotlivých třídách:

1. třída
V první třídě jsme se tento týden vrhli na čtení. Už čteme příběhy psané velkými i malými písmeny. Učíme se odpovídat na otázky k textu a k odpovědím vyhledávat důkazy. Čteme a vyprávíme si pohádky a zkoumáme, čím se liší od ostatních literárních žánrů. Také jsme poprvé navštívili školní knihovnu, kde nám paní knihovnice přečetla knížku a předvedla nám, jak si knížky půjčovat. Už se těšíme na další návštěvu za měsíc. Nezapomínáme ani na počítání, pozorování znaků jara a určování času.
Za tým první třídy Bára
This week in Grade 1, we focused on family member vocabulary, with students taking a quiz to assess their understanding. Additionally, we dedicated time to practicing our enchanting train poem for the upcoming school assembly. It was delightful to see the children enthusiastically participating and learning important language skills through these engaging activities.

2. třída
Tento týden byl pro druháky plný aktivit. S pílí a nasazením jsme se pustili do tvorby krásných pohlednic, na kterých jsme projevili nejen svou kreativitu, ale také si prakticky vyzkoušeli, jak správně napsat adresu a připravit krátký doprovodný text. Nyní s nadějí očekáváme, zda naše pohledy úspěšně dorazí k adresátům a přinesou jim radost. Vrcholem týdne byla bezpochyby přespávačka ve škole, která nám umožnila prožít nevšední večer a noc bez přítomnosti rodičů. Kromě společné přípravy večeře, během které jsme si pochutnali na toustech, jsme si užili promítání několika filmů na staré promítačce. Celý týden byl plný nových zkušeností a dovedností, které si budeme dlouho pamatovat. Těšíme na další společné zážitky.
Přejeme vám prima víkend. Druháci, Andrea a Beátka.
In Class 2 this week, we dedicated time to strengthening our phonics skills by working with syllables. The students engaged in activities to enhance their understanding of word structure and pronunciation. Additionally, we expanded our vocabulary through exciting learning experiences, culminating in the ability to role-play buying small toys in a shop. It was wonderful to see the children immerse themselves in practical language use and develop their communication skills.

3. třída
Je u konce další školní týden. Pojďme se ohlédnout, jaký byl a co vše jsme zažili. Na pondělní odpoledne si pro nás Ondra připravil prezentaci ze své cesty do Afriky. Navštívil Keňu a několik národních parků. Podělil se s námi nejen o své zážitky, ale i o fotografie a videa divokých zvířat. Zvířecí téma jsme probírali i ve středu, kdy jsme se důkladně seznámili s projektem MĚSÍC ZVÍŘECÍCH KAMARÁDŮ. Pisatelská dílna byla věnována našim mazlíčkům, které máme doma. Tento den nás potěšila milá návštěva paní ředitelka a Maruška. Čtvrteční vyučování bylo v duchu bájí a pověstí.  Nechybělo nové učivo, opakování, zpěv, tvoření a zábava.
Už se těšíme na další týden. Krásný víkend všem.
Vaši třeťáci, Katka, Ilonka a Martin
This week the class jumped into their new unit in Incredible English, as well as their new monthly theme for AK. The class began unit 5 in Incredible English on Monday. During this unit they will focus on vocabulary related to food and grammar related to describing what others like and don’t like. For their monthly theme in AK, the class will focus on plants around us, particularly herbs, trees, and agricultural plants. To help them immerse themselves into the theme, they went for a nature walk on Wednesday afternoon. During their walk, the students worked in pairs recording different things they saw during the walk.

4. třída
Jaro už pomalu ťuká na dveře, příroda se probouzí, u školní jídelny už nesměle vykukují krokusy, a tak jsme si se čtvrťáky ve třídě zanotovali starou známou písničku od dua Svěrák – Uhlíř Jaro dělá pokusy. Pokusy jsme dělali také, a to zejména v hodinách výtvarné výchovy, při které jsme míchali vodové a anilinové barvy a snažili se vypodobnit první jarní rostlinky. Po zarámování výkresů nám vznikla opravdu nádherná výtvarná díla. V hodinách literatury jsme se vrhli na herbáře a také knihu Pohádky z lékárny, ve které jsme se seznámili s některými léčivými bylinkami. Také jsme se zaměřili na jarní poezii od známých českých autorů. Ve čtvrtek jsme uvítali vzácnou návštěvu, a to bývalou třídní Terku Čtvrtečkovou, která s námi strávila dopoledne. V pátek jsme nesměli opomenout Mezinárodní den žen, a proto jsme společně utvořili nástěnku s názvem „Girl power“ a připomněli si ženy ze současnosti i minulosti, které se svým životem či dílem staly inspirací pro ostatní.
Mějte se krásně! Vaši čtvrťáci.
This week in English, students completed Unit 5 of Incredible English which was all about marine life and irregular verbs. We learned and practiced marine life related vocabulary like octopus, saltwater, freshwater, sea, surface, shallow, deep, bottom, etc. We even discussed and used the names of different fish species and their usually habitat (rivers, lakes, oceans). Furthermore, students were introduced to their new monthly theme (Plant Classifications) and we discussed the 4 major types of plants that compute the Plant Kingdom. Students then took notes and created a diagram of a typical flowering plant and included relevant terminology and expanded upon that with relevant functions (for example, roots help stabilize a plant and absorb water from the ground). Lastly, students completed a spelling quiz with Bo and a Unit 5 grammar and vocabulary quiz.

5. třída
Začalo meteorologické jaro a páťáci se pustili do objevování zákonitostí živé přírody. Třídíme rostliny na výtrusné a semenné. Poznáváme první jarní okrasné byliny na obrázcích i v přírodě. Zaseli jsme řeřichu a pečujeme o ni. Shrnuli jsme učivo za měsíc únor a napsali jsme si pidiopáčko z matematiky a českého jazyka. Inspirovali jsme se příběhy ze severských zemí o dávných strašidelných tvorech a vytvořili jsme „obludárium“ tvorů žijících na našem území. Každého tvora páťáci popsali, také si připravujeme prompty pro AI a uvidíme, zda se obrázky budou shodovat. Ve čtvrtek jsme vyrazili vlakem na výlet. Navštívili jsme Armádní muzeum, které stojí na úpatí kopce Vítkov na Žižkově. Uchvátily nás všechny expozice, nejvíce si však páťáci užili zákopy 1. světové války. V Informatice jsme se vydali na cestu kolem světa se Scottiem a naučili se blokové programování. Byla to zábava.
Těšíme se na jaro a další pozorování přírody! Páťáci, Saša a Pavel.
This week in English, we learned about Šumava National Park and the various restoration efforts that have been implemented the past few years. Students used this introductory lesson as a gateway to learn about protected plant species and the rehabilitation of different ecosystems. We completed some group work in a new style and students continued to deepen their knowledge of writing composition (Informative writing in this case). Furthermore, we took a belated spelling quiz, and students completed another unit of Incredible English which is great as we are well on our way to completing the entirety of the course book before the end of the academic year. Following that, students continued to think of and research topic(s) related to their persuasive writing unit. We will finish this writing unit by the month's end and students will produce a final "written project" to be displayed in the hallway before being taken home to share with you all.

Milí rodiče, přejeme všem krásný víkend, ať už se jej chystáte trávit jakkoli.

Vaše základka