Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

Vážení rodiče a přátelé Vaší - naší školy,

hned v úvodu bychom Vás rádi pozvali na pohodový turnaj v petanque, který se bude konat v pondělí 6.5.2024 od 16.30 na školním hřišti v areálu OG. Malé občerstvení bude zajištěno, tak si přijďte společně s dětmi užít pohyb na čerstvém vzduchu. Přihlásit se můžete na tomto odkaze, děkujeme.

Rugby
Despite the chilly weather this Wednesday, our students' spirits shone bright as they headed to the Babic Rugby Pitch to participate in a school wide rugby tournament. Displaying the skills they've been honing in their physical education classes throughout the year, the students were organized into mixed-grade teams for some thrilling rugby matches. Each match lasted 4 minutes, filled with exhilarating plays and friendly competition. It was truly heartwarming to see our students fully immersed in the games, enjoying the fresh air and showcasing their teamwork and sportsmanship. We thank our Rugby trainers for organizing such a great event which will surely become a much-loved annual tradition.

Nyní se opět pojďme podívat, co zažili naši žáci a jejich průvodci tento týden v jednotlivých třídách:

1. třída
V tomto týdnu jsme si v první třídě užili pravé aprílové počasí. Věnovali jsme se našim domácím mazlíčkům. Nakreslili jsme si obrázky, četli příběhy a psali, co naše zvířátka potřebují. Spoustu pohybu jsme si užili na sportovním dni na rugbyovém hřišti. Na besedě v knihovně nám paní spisovatelka Michaela Fišarová vyprávěla o své práci a předvedla své knihy, ze kterých jsme si poslechli ukázku. V pátek jsme navštívili koncert skupiny Accordo v Babicích, kde jsme vyslechli známé i neznámé písně a krásně jsme si zazpívali. Už se těšíme na další týden plný dobrodružství.
Za tým první třídy Bára
This week in Grade 1 was full of exciting activities! We focused on improving our speaking skills by practicing phrases like "Where's my… It's here/It isn't here." The students took a summative test, and I am thrilled to report that everyone did exceptionally well - great job, everyone! We had a fantastic day outdoors participating in a school-wide rugby tournament, enjoying the fresh air and playing together. Additionally, we introduced a new English letter sound to the class - the letter 'c'.

2. třída
Týden druháků byl plný nových poznání a dobrodružství. V pondělí jsme se věnovali běžné výuce, zatímco v úterý jsme se vydali do Říčan na Jureček a prozkoumávali život žab a dalších živočichů, což navazovalo na naše měsíční téma – Živočichové kolem nás. Ve středu jsme se zapojili do rugby turnaje a posílili týmového ducha. Čtvrteční program zahrnoval besedu s paní spisovatelkou Michaelou Fišarovou ve školní knihovně, která nás inspirovala ke čtení a tvořivosti. Týden jsme zakončili vystoupením hudební skupiny Trio Accordo.
Krásný víkend
Druháci, Andrea a Beátka
This week in 2nd grade was filled with fun and learning! We expanded our vocabulary by learning new words related to food in the school cafeteria. Students practiced using the phrase "Do you like…" to express their food preferences and engage in conversations. The highlight of the week was definitely the school-wide rugby tournament where our students had a blast participating and showcasing their teamwork skills. In addition, we had a delightful afternoon playing board games with our 1st-grade friends, fostering friendships and social skills.

3. třída
Můj týden :-)

Tento týden jsme měli hodně napilno. Pondělní návštěva knihovny a čtenářská dílna nám zpříjemnily den. V úterý byl testík z češtiny, tělocvik a opakování na test z matematiky. Celou středu jsme věnovali rugby. Zápasy probíhaly dopoledne i odpoledne na hřišti v Babicích. Čtvrteční celodenní výlet se nám také vydařil. V Geoparku pro nás připravili program ROSTLINY POD MIKROSKOPEM. Koukali jsme se do binokulární lupy a do mikroskopu. Počasí se vydařilo a ušli jsme skoro 9 kilometrů. Bylo to fajn.
Krásný víkend všem.
Klárka – studentka smaragdové třídy
On Monday and Tuesday, the class continued to learn more about ecosystems to prepare for their ecosystems project. On Wednesday, the students participated in the primary school rugby competition. On Thursday, they went to Říčany to learn more about plants and the environment around them. During their excursion, the students were able to use microscopes to further investigate parts of plants and other materials.

4. třída
Aprílové počasí si s námi tento týden opravdu pohrálo. Z kraje týdne jsme využili letních teplot a uspořádali jsme si odpolední čtenářskou dílnu na školní zahradě. V projektu „Lvíčata a stroj času“ jsme se ocitli na Pražském hradě v období panování králů z polského rodu Jagellonců. Virtuálně jsme navštívili Vladislavský sál a také věž Daliborku, která se jmenuje podle prvního vězně Dalibora z Kozojed, jehož prý (jak praví pověst) nouze naučila housti. Literatuře jsme se věnovali i v ranních oázách a představili si některé z knížek, které napsala spisovatelka Michaela Fišarová, se kterou jsme se ve čtvrtek sešli na besedě ve školní knihovně. Konkrétně se jednalo o knížky Kanálníčci a Ela v zemi trollů.  V hodinách českého jazyka a matematiky jsme opakovali učivo na čtvrtletní testík. Abychom také trénovali tělo a nejenom ducha, tak jsme se ve středu vydali na celodenní turnaj v touch rugby, které pro nás uspořádali Buldoci z Babic. Z dalších aktivit bychom mohli ještě jmenovat kvalifikaci na atletické závody, potápění v bazénu, Den křečků, ale více už se nám do pátečního dopisu bohužel nevejde.
Mějte se krásně, Vaši čtvrťáci!
This week was filled with some amazing activities. On Wednesday we participated with other classes in a school-wide rugby tournament. Our 4th graders came out to win as they helped organize other younger players and showed amazing sportsmanship! During English classes we worked with our new book Tales of a 4th Grade Nothing. Students used their prediction skills to anticipate what they would read and then completed follow up questions to test their comprehension skills. They also investigated literary themes like setting to start off their lapbook project. During English club, everyone did individual research on different animals. They were able to put their IT skills to use as they researched on kid-friendly websites such as NatGeo Kids, Kiddle, and World Wide Wildlife.

5. třída
I navzdory tomu, že byli páťáci v tomto týdnu z důvodu probíhajících školních kol přijímacích zkoušek v oslabení, týden proběhl hladce a bez potíží. Zopakovali jsme si probrané učivo a potrénovali pravopis. Četli jsme pověst a v textu určovali kategorie přídavných jmen. Výtvarně jsme ztvárnili T. G. Masaryka a koláž doplnili informacemi z jeho života. V úterý odpoledne proběhl poslední enrichment zaměřený na jednotnou přijímací zkoušku a Petra Kobrová se s páťáky rozloučila stylově – pozvala celou partu svědomitých studentů do místní kavárny na zmrzlinu. Kobra to s dětmi prostě umí! Středeční den si všichni naši žáci užili na babickém hřišti s našimi skvělými rugbisty. V duchu hesla „Ve zdravém těle zdravý duch!“ se celý den běhalo, skákalo, házelo i chytalo. Páťáci prokázali, že jsou velcí bojovníci, ale také se opět osvědčili jako báječní a zodpovědní průvodci našich nejmladších spolužáků. Prvňáky ruku v ruce doprovodili na hřiště i zpět a dělali jim společnost. Prima byl i konec týdne. Po poutavé a zajímavé besedě se spisovatelkou M. Fišarovou jsme si ještě představili španělského malíře, sochaře a představitele kubismu – Pabla Ruize Picassa a po jeho vzoru jsme vytvářeli portréty z kartonu. Příští týden nás čekají „cermatovské“ testy, držte nám palce.
Klidný víkend přejí páťáci, Pavel a Saša :-).
This week in English, students continued their novel study on The One And Only Ivan. We read chorally and independently before completing a relevant worksheet with discussion-based comprehension questions and written responses. This textual analysis will serve children well as they continue their educational journey. Moreover, we took an examination in English which covered various grammart topics, themes, vocabulary, and emergent concepts taught from the Incredible English course book. Furthermore, students enjoyed a rugby-filled day on Wednesday and served as leaders in their mixed groups to the younger members of OG. Regarding English Club, our theme for April is endangered animals so expect students to finish the month with the creation of a poster about a particular animal. Students will practice and refine their online researching skills as well as reading comprehension (finding facts, key information), and writing composition (information writing). This relates directly to our final writing unit (nonfiction writing). Regarding spelling words, we're moving on to longer multi-syllable words and I will teach students different strategies to aid in accurate spelling. These words are grade-level appropriate and emergent language for students to not only learn how to spell but implement in their own writing.

Milí rodiče, příští týden čekají naše nejstarší žáky přijímací zkoušky na gymnázium. Držíme všem moc palce, aby se nenechali zdolat stresem, zúročili své snažení a proběhli cílovou rovinkou s grácií a úsměvem. Jak kdysi řekl Aristoteles „Štěstí závisí na nás.“ Milí páťáci, je to na vás, ale my vám všem moc držíme palce!

Přejeme Vám krásný slunečný víkend!

Vaše základka