Pravidelný předprázdninový pozdrav z Vaší - naší základní školy

Vážení rodiče a přítelé naší - Vaší školy,

hned pondělní odpoledne nám zaplnily umělecké zážitky. Na recitační přehlídce v divadle vystoupilo z každé třídy několik recitátorů. Všichni nás obohatili svými skvělými uměleckými výkony, proto bylo pro porotu obtížné rozhodnout, kdo postoupí dál do okresního kola přehlídky. Velmi děkujeme všem recitátorům i jejich spolužákům, kteří jim byli oporou a povzbuzujícím publikem. Držíme palce postupujícím, aby uspěli i v dalších kolech a věříme, že si z této zkušenosti odnesou spoustu nových poznatků a zážitků.

V týdnu jsme obdrželi další krásnou zprávu – v tradiční Tříkrálové sbírce se nám letos podařilo do kasičky vybrat přes 12 tisíc korun. Tříkrálová sbírka je největší charitativní sbírkovou akcí v ČR. Na jejím průběhu se podílejí tisíce dobrovolníků, výnos putuje na pomoc lidem v nouzi prostřednictvím Charity Česká republika, která je pořadatelem sbírky. Jsme rádi, že jsme se i my mohli letos připojit a podpořit tak dobrou věc. Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat a budovat tak v dětech pocit solidarity.

Jak prožily další týden děti v jednotlivých třídách či na svazích v okolí Pece? Pojďme opět pootevřít dveře a nahlédnout:
 

1. třída
Krásný a zážitků plný týden je za námi. Zažili jsme napětí, legraci i smích. V pondělí jsme si poměřili síly v recitační soutěži a drželi jsme palce našim kamarádům. Ve středu byla u prvňáků velká party. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá. Ve středu to bylo právě 100 dnů, co jsme se stali opravdovými školáky. Den jsme si parádně užili a nechyběla ani diskotéka. Čtvrtek prověřil naše bruslařské umění na zimním stadionu v Říčanech. Šlo nám to jedna báseň. V pátek jsme opět strávili oázu s Dominikou z Poradenského centra a žabákem Ferdou z Emušákova. Tentokrát jsme si četli příběh o odvaze překonat náš strach, a pak si povídali o tom, jak se často společně objevují zvědavost, strach a odvaha. Poté už jsme si popřáli krásné prázdniny a rozletěli jsme se do všech koutů světa.
Tak na viděnou! Krásné prázdniny přejí prvňáci, Andrea, Clara, Sašenka a Ilonka.
What a week Class 1 had! This week we celebrated 100 days of school! It is amazing how quickly the time has gone by. We also learned some new family words and can now talk about our extended family. Finally, we closed out the week with an exciting ice-skating adventure to Ricany.

2. třída
V pondělí se druháci v divadle sešli s ostatními spolužáky prvního stupně, aby ve finále básnické soutěže podpořili své kamarády a zjistili, kdo pojede naše třídy reprezentovat do Prahy. Gratulace výhercům! Držíme pěsti. Na hudební výchově jsme se vybili s boomwhackery. Úterní dopoledne jsme strávili v říčanském muzeu, kde jsme si povídali o starých řemeslech a sami si vyzkoušeli, jak uplést provázky, utkat kobereček a postavit džber. Ve středu jsme si nanečisto napsali testy z Klokana a odpoledne oslavili stý den školy pořádnou hostinou. Zasportovali jsme si ve čtvrtek dopoledne, kdy jsme s prvňáky jeli do Říčan na brusle a všichni jsme se na ledě udrželi. Uf…
Za tým druhé třídy Bára, Hedvika a Nela.
Class 2 is preparing for their Spelling Bee by practising their short /e/ words.  We have some enthusiastic spellers in our class, and I can’t wait to see how they do in our Class Spelling Bee after Spring Break. We also celebrated 100 days of school! TO mark the occasion, we explored 100 different ways to get to 100. Finally, we finished our celebratory week with a quick visit to the ice rink in Ricany to enjoy an action-packed morning of ice skating.

3. třída
V mrazivém týdnu mezi prázdninami nám ve třetí třídě bohužel zbylo pouze jedenáct (ano, čtete dobře, jedenáct!) statečných. S torzem třídy jsme se tedy vrhli na hry, soutěže a opakování všeho, co se nám po jarních prázdninách bude hodit. V matematice je to malá násobilka a v českém jazyce mluvnické kategorie podstatných jmen a sloves. Také jsme se zúčastnili dvou celozákladkových akcí, konkrétně recitační soutěže a také jsme na říčanském zimním stadionu vyzkoušeli, jak se dělají trojité vozembouchy a čtverné roztrhgatě. V hudební výchově jsme se také na natáčení dalších hudebních klipů z vyjmenovaných slov. Ale stejně se nejvíce těšíme na jarní prázdniny! Přejeme Všem krásné volno a spoustu zimních radovánek. Vaši třeťáci
In preparation for our holiday, we finished our unit 3 on camping. The grammar check was breeze for our super 3rd graders! This week we started our monthly project about Fables. We began reading Czech fables such a Nico (Mikeš) in English during our morning oasis. We also started our reading diaries by reading some Aesop’s fables in English. On Thursday we had a BLAST ice skating in Ricany! Everyone was so helpful to those who didn’t know how to skate so well (me….Raechel.). We are all looking forward to a nice spring break! Remember to send some postcards!

4. třída
I čtvrťáci v pondělí odpoledne podpořili pět úžasných recitátorů z naší třídy, kteří třídu reprezentovali ve školním kole uměleckého přednesu. Všichni si vedli skvěle a jsme na ně pyšní. Hned v úterý si čtvrťáci vyzkoušeli vědomostní „marathon“ s Petrou Kobrovou a rozhodně se nemají za co stydět. Kromě matematických dovedností si prověřili i znalosti not a procvičili si metrum, tempo a dynamiku. Ve středu jsme si povídali s Katkou o zdraví i nemocech a započali jsme vědecký pokus, který nám může ukázat souvislost mezi šířením plísně a špinavýma rukama. Tak jsme moc zvědaví, jak to dopadne. Čtvrteční dopoledne bylo ve znamení zimních sportů, tentokrát jsme bruslili na ledě a moc jsme si to užili. Prima byla i angličtina s Pavlem. Jelikož nás po celý týden provázela oázami pohádka, páteční školní den jsme zakončili vypravováním své vlastní pohádky. Snad se nám povedla.
Těšíme se na jarní prázdniny, užijte si je také! Čtvrťáci, Saša, Sašenka, Kačka a Beáta.
This week the 4th graders were practicing the use of the past simple tense. We played a few fun games, we learned how to ask questions, we read articles and put the verbs into past tense and vice versa. On Friday, the students wrote into their writing journals about their ice-skating experience they had on Thursday, using the past simple tense, of course. We also practiced for The Spelling Bee contest and the children got a chance to be in the role of the judge.

5. třída
S páťáky jsme strávili celý týden v Peci a blízkém okolí. Kromě týdne naplněného lyžováním a zimními radovánkami jsme se pilně připravovali na přijímací zkoušky. Rozebrali jsme spoustu problematických matematických úloh, hráli společenské hry a tmelili kolektiv. V půli týdne jsme se již tradičně vydali na celodenní výlet a projeli snad všechny sjezdovky a tratě v okolí naší chaty. Trénovali jsme i na blížící se Spelling Bee, soutěžili v Kahoot kvízu, tančili, zpívali a smáli se. Celý týden nám utekl jako voda a teď už nás čekají prázdniny.
I my všem přejeme zážitků plné dny a těšíme se po prázdninách na viděnou!
Vaši páťáci, Marie, Eric, Martin a instruktorka Martina, které patří naše obří díky za její čas a péči. ????
This week our Class 5 students strapped on their ski (and snowboard) boots and took Krkonoše by storm. We had a full week of sunshine to make up for the extra frigid weather. We used those beautiful rays of light to warm our bones as we skied, slipped and slid down the  slopes around Pec Pod Sněžkou. We learned a lot about skiing from our wonderful instructors Martina and Martin. We also hit the books hard doing some prep for enrichment lessons and even prep for our Spelling Bee. It was go, go, go all week long to pack in the fun and formalities, but it has all been well worth. The children return home mentally and physically exhausted, but with smiles smeared across their faces. Thanks for an awesome week, Class 5 skiers!

Milí rodiče, milé děti, i za celý tým základní školy přejeme všem překrásné dny volna, ať už je plánujete trávit na svahu, pláži či v teple u rodinného krbu.

Těšíme se v pondělí 20. února na viděnou opět ve škole! 

Vaše základka

Marie Zicháčková