Pravidelný předprázdninový pozdrav z Vaší - naší základní školy

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší školy,

v úvodu Vám přinášíme malé ohlédnutí za Tříkrálovou sbírkou. V letošním roce se nám podařilo vybrat rekordní částku 13.195, -Kč. Peníze poputují k maminkám samoživitelkám, starým lidem, nemocným dětem, do dětských domovů a hendikepovaným. Všem velkým i malým dárcům srdečně děkujeme.

Ve čtvrtek ráno se naši florbaloví reprezentanti ze 4. a 5. třídy vydali do Říčan na turnaj pořádaný místními Draky. V silné konkurenci deseti týmů se naše družstvo umístilo na krásném pátém místě. Našim hráčům patří velký dík nejenom za obětavý a bojovný výkon na palubovce, ale také za sportovní chování, za které si navíc vysloužili i pochvalu pořadatelů. Nezbývá než zakřičet z plných plic - Hoši, děkujem!

Čtvrteční odpoledne bylo naplněné uměleckými zážitky v divadle na školním kole recitační přehlídky. Recitátoři napříč všemi třídami nám na jevišti přednesli své básně či povídky. Všichni nás obohatili svými skvělými uměleckými výkony, proto bylo pro porotu obtížné rozhodnout, kdo postoupí dál do okresního kola přehlídky. Velmi děkujeme všem recitátorům i jejich spolužákům, kteří jim byli oporou a povzbuzujícím publikem. Držíme palce postupujícím, aby uspěli i v dalších kolech a věříme, že si z této zkušenosti odnesou spoustu nových poznatků a zážitků.

Pojďme se nyní podívat, co zažili naši žáci a jejich průvodci tento týden v jednotlivých třídách:

1. třída
Prvňáci mají za sebou náročný týden plný zábavy. V tomto týdnu jsme zpíváním písniček a veselým průvodem kolem návsi oslavili Masopust v Babicích. Od paní starostky jsme dostali teplý čaj a koblihy. Všichni ocenili naše ručně vyráběné škrabošky. Středeční den byl výjimečný nejen tím, že jsme mohli do školy přijít v barevném oblečení, ale hlavně se jednalo o stý den naší školní docházky. Sepsali jsme sto slov, sto příkladů, spočítali sto tvarů a zhlédli přehlídku sbírek po stovce. Nakonec jsme vyrobili stovkové brýle a na oslavu snědli pizzu. Pro lidi nám milé jsme vyrobili valentýnská přáníčka. Ve čtvrtek jsme na přehlídce mladých recitátorů podpořili zástupce naší třídy a moc jsme si to užili. Stihli jsme i malá písmenka v češtině a nové prostředí autobus v matematice. Jsme na sebe právem hrdí!
Za tým první třídy Bára
What an eventful week it has been for our first graders! This week, our little ones celebrated Masopust with a delightful costume parade, spreading joy and laughter to all. In honor of reaching the 100th day of school, our students engaged in 100 focused activities, showcasing their growing knowledge and skills. Additionally, we embraced the Valentine's Day spirit by dressing in shades of pink, white, red, and purple, adding vibrant colors to our day. Amidst the festivities, we delved into new learning experiences, introducing our students to the vocabulary of family members such as aunt, uncle, and cousin. As we bid farewell to this bustling week, we look forward to a well-deserved and restful spring break.

2. třída
Rádi bychom se s vámi podělili o náš týden plný aktivit. Začali jsme masopustním průvodem, který byl plný barev a veselí. Ve čtvrtek jsme i my podpořili naše kamarády v recitační soutěži. Bylo krásné vidět, jak přednášejí básně s citem a nadšením. Byli jsme na ně hrdí. V týdnu se také uskutečnilo třídní kolo soutěže Spelling Bee, kde naši druháčci ukázali své znalosti v angličtině.  Svátek svatého Valentýna přinesl příležitost vyjádřit si navzájem přátelství prostřednictvím valentýnských přáníček. Byl to den plný radosti a úsměvů. Nezapomněli jsme ani na akademické stránky – zopakovali jsme si češtinu i matematiku, což nám pomohlo posílit naše znalosti. Nyní, po týdnu plném nových zkušeností, se těšíme na příležitost odpočinout si během nadcházejících prázdnin. Je to šance nabrat nové síly a připravit se na další výzvy.
Druháci, Andrea a Beátka
It has been an eventful week in Class 2, filled with memorable milestones and joyful activities. Our students celebrated the 100th day of school by engaging in various activities centered around the number 100, showcasing their creativity and numeracy skills. In the spirit of Valentine's Day, our classroom was adorned with shades of pink, red, white, and purple as we created heartfelt valentines for our loved ones. To culminate the week, our students showcased their spelling prowess in the class round spelling bee, with three top spellers earning a well-deserved spot in the upcoming school Spelling Bee on March 1st. As we eagerly anticipate a refreshing spring break, we reflect on the abundant accomplishments of this week.

3. třída
Pojďme se ohlédnout za uplynulým týdnem, který byl nabitý učením, recitací, novými výzvami i zábavou. Hned na začátku týdne jsme začali pracovat s našimi deníky – čtenářským a zážitkovým. V pondělí bylo odpoledne věnováno živé a neživé přírodě. Zaujala nás práce na prezentacích. K vyhledávání informací jsme používali nejen knihy, vypůjčené v naší knihovně, ale i iPady. Práce se nám dařila, ale ještě na ní musíme trošku zapracovat, aby výsledek odpovídal zadaným kritériím. Vzhledem k tomu, že v úterý byl mezinárodní den sebelásky, věnovali jsme se tomuto tématu. Vznikly nám opravdu krásné práce. Otázka zněla, ZA CO SE MÁM RÁD/RÁDA?
Mám se rád, protože se rád učím. Protože jsem na sebe hodný. Já se mám ráda, protože umím zpívat, mám talent na hudbu a ráda tančím. Líbí se mi prostě jaký jsem. Mám se ráda, protože žiji. Já se mám ráda, protože se dobře učím. Také jsem na sebe hrdá, když se mi něco povede. Mám se ráda, protože se snažím pomáhat přírodě a ostatním.
Středou nás provedl svatý Valentýn. Při čtení zajímavostí o tomto svátku jsme se seznámili s procenty, zlomky, literaturou… Už víme, že svátek vznikl cca před 1600 lety, jako přáníčka se posílají valentýnky, více než dvě třetiny Čechů slaví tento svátek a mnoho dalších informací.
Ve čtvrtek proběhlo školní kolo recitační soutěže. Reprezentovali nás Vali, Anetka, Sára a Mark. Mark postupuje do dalšího kola. Moc mu gratulujeme k úspěchu.
A přibyl nám další kamarád Emo. Je to plyšový psík, který nám bude pomáhat s našimi emocemi.
Příští týden nás čekají jarní prázdniny, tak si je všichni užijte a už nyní nám chybíte.
Kačka, Martin a Ilonka a Vaši třeťáci.
On Monday, the class continued with unit 4 in their Incredible English books and continued preparing for their assembly at the end of the month. On Wednesday, the groups had completed their skits for the assembly and began rehearsing. On Friday, the students continued with their informational unit in writing, and had the class round of the Spelling Bee.

4. třída
Tento týden jsme si ve čtvrté třídě připomněli konec masopustu i hlavní tradice, které se k právě skončenému období vztahují. Poznávali jsme masky, bez kterých se neobejde žádný masopustní průvod, víme, proč se pochovává basa a i to, že Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Půst se však nebude týkat učiva, které nám naopak přibyde a budeme si ho užívat do sytosti. Společně se čtvrťáky jsme začali skloňovat podstatná jména rodu ženského a v matematice jsme prohlubovali učivo o zlomcích. Velkým tématem se stal svátek sv. Valentýna a každý si v hodině výtvarné výchovy vyrobil vlastní originální přáníčko pro své blízké. To je ze 4. A vše a nyní už hurá na jarní prázdniny!
This week in English, students began Unit 4 of Incredible English which focuses on irregular verbs and marine life vocabulary. Students and I worked together to complete two pages from the Activity Book, and students also learned a new vowel team (-oa) and the accompanying spelling rule and worked in more depth with their new spelling words (-oa vowel team). Moreover, we talked about 3 main Czech Dynasties as part of February's monthly theme for Grade 4. Furthermore, students are working in 3 different groups and each student has been assigned a different historical figure from one of the aforementioned CZ Dynasties. Children practiced some research/translation skills as they used their Czech textbooks to find and record relevant information in English. Ultimately, students will create an interactive and informative scripts for the English Assembly at the end of this month. This monthly English Club activity is good as it reinforces things like reading for specific information, writing composition, peer-to-peer collaboration and using the students various speaking abilities and emergent vocabulary to further their own English-language development. And it's fun! We will continue to work on Incredible English Unit 5 after the Spring Break Holiday and students should work with their -oa spelling words before the spelling quiz in March.

5. třída
Více než týdenní vyhledávání a třídění informací o vybraných evropských zemích jsme zakončili mini prezentacemi ve dvojicích. Podívali jsme se společně k moři, na hory i do velkoměst. Dozvěděli jsme se zajímavosti o významných osobnostech, světoznámých produktech i sportovních úspěších. Vyslechli jsme tipy pro turisty, což bylo před jarními prázdninami více než užitečné. Páťáci získávají při prezentování svých zjištění větší jistotu, zvládají práci s hlasem, udržují oční kontakt a reagují na své publikum. Skvěle si vedou i v matematice. V tomto týdnu jsme krátili a porovnávali zlomky a zaokrouhlovali desetinná čísla. Blíže se seznamujeme s tělesy a pustili jsme se do výpočtů povrchu krychle a kvádru. Procvičili jsme pravopis přídavných jmen tvrdých a měkkých a napsali si pravidelný diktát. Po prázdninách se vrhneme na pravopis přídavných jmen přivlastňovacích. Dočetli jsme knihu na pokračování o složitých vztazích mezi spolužáky Prázdniny za všechny prachy a po delší době jsme si připomenuli techniku volného psaní. Páťáci popisovali svůj ideální školní den! Přejeme si hodně ideálních dnů ve škole, a hlavně prima jarní prázdniny.
Saša, Pavel a páťáci.
This week in English, students received their new phonics soft (r-controlled vowels), and we discussed the specific sound and spelling rule. Moreover, we learned about the February theme for English Club (Czech inventors and inventions). We decided to divide the class up into groups based on Century and Invention. Students refined their research skills, reading comprehension, and writing composition by creating funny, informative, and interactive performances. Students will perform in small groups at the English Assembly at the end of this month. I will record it and Saša will post it to Facebook for you all to keep. As we spoke about in the class meeting earlier this week, we are in the midst of our persuasive writing unit which will culminate with at least one completed persuasive writing piece, if not additional essays. Furthermore, we're beginning Unit 6 of Incredible English which puts us on track to finish the 5th book in the IE series by the end of this school year. Additionally, we will start a whole class novel study within the next month or so, so please be prepared for children to meet basic reading deadlines. All of which will be communicated via the weekly plan and to children when necessary.

Vážení rodiče, děkujeme za hojnou účast na pondělních třídních schůzkách a přejeme Vám i všem dětem krásné jarní prázdniny, ať už se chystáte za teplem, sněhem či na procházku po blízkém okolí. V pondělí 26. února na viděnou!

Vaše základka