Předadventní pozdrav ze základní školy

Milí rodiče a přátelé Vaší - naší základní školy,

tento týden byl ve znamení sněhové nadílky. Nakolik způsobil obrovskou radost všem dětem, natolik potrápil mnohé dospělé na silnicích. Hned v pondělí 27.11. se vybraní žáci ZŠ zúčastnili okresního kola turnaje ve florbalu, který se konal pod záštitou sportovní asociace ČEPS. Bohužel kvůli stávce veřejných škol nedorazili všichni původně nahlášení sportovci. Atmosféra byla i přesto skvělá a naše družstvo si vedlo výborně. Florbalisté OG nakonec vybojovali krásné třetí místo. Gratulujeme!

V družině se již těšíme na další společné setkání, tentokrát při výrobě nepečeného cukroví. Cukroví budeme vyrábět ve dvou skupinách 13. prosince, a to od 15.30 do 16.20 a od 16.30 do 17.20. Sraz s rodiči u vchodu do sportovní haly v 15.30 a v 16.30. Přihlášení na tuto akci probíhá pomocí formuláře.

Jak prožily tento týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme odhrnout sníh, tradičně pootevřít dveře a nahlédnout!

1. třída
Tento týden nás v první třídě nadchlo zimní počasí. A co teprve první sníh! Užili jsme si stavění sněhuláků a bobování plné radosti a zábavy. Učili jsme se správné čtení a psaní písmen K a V a slov, ve kterých jsou obsažená. V rámci matematiky jsme se zabývali hlavně rozdělováním počtu za pomoci víček, ale také sčítáním a odčítáním do 7. Moc nás potěšila návštěva žáků třetí třídy, kteří s námi přišli sdílet svá vysněná povolání. Vánoční atmosféru nám do třídy vnesla první adventní oáza, při které jsme si ozdobili stromeček, vytvořili adventní věnec a zapálili první svíčku.
Klidný adventní čas Vám za tým první třídy přejí
Bára a Hedvika
This week Class 1 had a fun filled week! We presented our family projects to one another. We made sure to use eye contact, speak loud enough for our peers to hear and to keep our hands still. Some of us might have been a little bit nervous but in the end, everyone did a fantastic job presenting! We were also lucky to receive some visitors to our class this week. The 3rd graders came to tell us all about occupations. They told us about the skills needed to be artists, authors, bankers, and veterinarians. We ended the week with some fun and games. We set up our very own toy store and practised using “How much is the…? It’s….”

2. třída
Naše třídní loď se ocitla na bílé planetě plné sněhu! Druháci – malí astronauti provedli průzkum a stavěli sněhuláky. Také jsme se vydali na misi objevovat záhady písmen U, Ů, Ú. Naše malé hvězdy se ponořily do neznámých slovních galaxií, odhalujíce tajemství těchto písmen s odvahou pravých vesmírných průzkumníků. Navigovali jsme i mezi asteroidy čísel a rovnic s přesností zkušených astronautů. Každý nový příklad byl vzrušující misí, kterou jsme zvládli. Nakonec jsme vstoupili do adventního časoprostoru, kde jsme si připravili adventní věnec a také si zapálili první svíčku.
Příští týden se těšte na další zprávy plné hvězdných dobrodružství z naší vesmírné třídy, kde každý den přináší novou misi.
S vesmírným pozdravem Andrea, Beátka a druháci
This week Class 2 put on their thinking caps. They looked for the phonetic patterns in their spelling words and added some new toy vocabulary to their repertoire. Our 2nd graders are becoming great independent readers and are putting their new vocabulary words to great use. This week we also worked very hard on our Christmas play. We are starting to learn our lines by heart and are deciding on the finishing touches of our performance. It was another busy week for us and we are looking forward to a restful weekend.
This week in English, students practiced different types of writing composition. We learned to write statements about who and what we're thankful for (as it relates to Thanksgiving). We also spent time creating a surprise Christmas present for families of 2nd graders. We also finished our November theme about Family. Students created different pieces of writing and creative works to further their knowledge.

3. třída
Zasněžený, mrazivý týden jsme věnovali přípravám na besídku. Nechyběla ani čtenářská dílna, návštěva knihovny a pisatelská dílna. Adventní atmosféra nám provoněla třídu na páteční oáze. Bylo to zase fajn. Příští týden nás čekají dílničky, už se na vás moc těšíme.
Krásný víkend všem i z třetí třídy!
The students’ focus for this week was completing their jobs and professions project. For the project, each student chose a profession which they found interesting and completed a fact file about it. In their fact file, students describe the job, skills needed for the job, and what they find interesting about it. On Wednesday, the class had the opportunity to visit the 1st grade class and shared what they had learned with the 1st graders. On Friday, the students continued examining characters when reading and practiced using “have got” when asking questions.

4. třída
U čtvrťáků se tento týden hlavně nacvičovalo. Hlavní část tvořilo opakování známých koled, které příští pondělí zazní v domově důchodců v Mukařově, kam pojedeme potěšit návštěvou tamější obyvatele a předat jim drobné dárky. Kromě toho jsme si lehce nadhodili téma vánoční besídky a od následujícího týdne budeme pilovat texty, choreografii a zpěvy. V matematice jsme se zaměřili hlavně na měření, odhady, převody jednotek délky a také na násobení deseti, stem a tisícem. V českém jazyce jsme napsali dopis Ježíškovi, aby měl dostatek času všechno v klidu vyřídit. V hodině informatiky děti popisovaly dům svých snů a samy si generovaly obrázky pomocí umělé inteligence. A nejkrásnější chvíle? Ta přišla až v závěru týdne, proběhla totiž první slavnostní adventní oáza, při které jsme vytvořili vlastní věnec a také jsme zahájili hru „Na pastýře a ovečky“. Přejeme všem krásný víkend a šťastný advent bez vánočního shonu a šílenství!
Saša, Standa a čtvrťáci
This week we wrapped up our unit on health! During English lessons, we got our heart rate up when learning about our pulse and how it changes based on the activity we are doing. It was fun to see which activities get our heart rate pumping and how to calculate our heart rates. During Art, we began practicing for our Christmas show and got started preparing the sets. On Friday was our first advent which was magical as always. Our students received their first present of the season: a book titled "A Boy Called Christmas” by Matt Haig. During our English lessons we will read this book as we prepare for Christmas’ arrival!

5. třída
Sněhová nadílka udělala radost i páťákům a společně s Pavlem si užili spoustu báječných chvil na sněhu i pod sněhem. V matematice jsme se naučili dělit bochníky chleba jako staří Egypťané. Pracovali jsme se zlomky a hledali podobnosti s desetinnými čísly. Rýsovali jsme složitější konstrukční úlohy samostatně i v týmu. Od popisu věci jsme přešli k popisu živé bytosti. V písemném projevu se stále zlepšujeme a děláme pokroky. Členíme text na odstavce a používáme přirovnání i metafory. Navzájem si dáváme zpětnou vazbu. Na chvíli jsme si odpočinuli od historie naší země a zastavili jsme se v Evropě. Vyhledáváme informace v atlasech a mapách a vytváříme mapy vlastní. I my se pomalu začínáme připravovat na vánoční show i vánoční trhy. V informatice jsme se dozvěděli, co jsou to pixely a novou vědomost jsme hned využili v praxi. Pomocí čtvercové sítě a pixelů jsme si připravili návrhy na vánoční tvoření, na které se už moc těšíme.
Krásné adventní období přejí i páťáci, Pavel a Saša
This week in English, students continued to learn about Civics and the various Principles of Democracy. We created short informative speeches about Rights, Rules, Laws, and Responsibilities. Students worked in pairs or small groups to define and give examples of each terminology. Students then performed their informative speeches to the lower primary classes. Moreover, we are continuing to work on our narrative rough draft. Students are revising and embellishing what they're already written in order to increase the descriptiveness of their work. We will publish before the Christmas break. Lastly, we've been working on our Christmas song and performance for the 18th of December!

Milí rodiče, v předstihu bychom Vás rádi informovali o organizaci posledních dní tohoto roku – tedy předvánočního týdne. Jak jsme zmiňovali v minulém pozdravu, hned v pondělí 18. prosince se bude konat tradiční vánoční večeře pro žáky a pedagogy v naší famózní jídelně. V tento den by děti měly přijít ve slavnostních uniformách. Po večeři se děti půjdou převléknout do kostýmů, které budou potřebovat na svá vystoupení na Vánoční revue. Ta začne v 18 hodin ve sportovní hale a jste na ni všichni srdečně zváni. V rámci besídky bude probíhat i tradiční prodej výrobků dětí, z jehož výtěžku s dětmi podpoříme vybrané projekty jednotlivých tříd.
V úterý 19. prosince budeme mít běžnou výuku, za to ve středu 20. se společně vydáme na tradiční pouť do Mukařovského kostela.
Ve čtvrtek se uskuteční třídní besídky, výuka bude končit jako v pátek, tedy 1. a 2. třída v 11,30 a žáci 3. – 5. třídy ve 12,20 hodin. Družina bude též zkrácena do 15ti hodin.
Po celý týden nebudou probíhat kroužky.

Jak opakovaně zaznělo z jednotlivých tříd – přejeme Vám překrásný první adventní víkend, pevné zdraví a aby se k Vám spolu s adventem dostavila ta pravá předvánoční atmosféra!

Vaše základka