​Předávání zlatých certifikátů DofE

Jednou ročně se v nádherném prostředí Thunovského paláce a přilehlých zahrad, kde sídlí britská ambasáda, slavnostně předávají úspěšným absolventům zlaté úrovně Mezinárodní ceny vévody z Edinburgu (The Duke od Edinburgh's International Award - DofE) diplomy a zlaté odznaky dosvědčující, že se úspěšně popasovali se všemi výzvami, které před ně kladla nejnáročnější varianta tohoto mládežnického programu. Slavnostní punc dodává celému ceremoniálu nejen nádherné prostředí, ve kterém se odehrává, ale i ten fakt, že oceňovaní přebírají své certifikáty z rukou britské velvyslankyně a setkávají se zde se zajímavými osobnostmi. Bylo vidět, že sympatická britská velvyslankyně, paní Jan Thompsonová má k aktivitám DofE blízko: vyšlhala na Kilimandžáro, cestovala po Himalájích a po svém loňském nástupu do Prahy si snad po vzoru trabantisty Dana Přibáně (dalšího spolupacovníka DofE) pořídila embéčko, se kterým hodlá objet celé Česko. V úterý byl na místě kromě velvyslankyně i Jakub Vágner, který kvůli své vášni, rybaření, objel celý svět na natočil řadu zajímavých dokumentů.

Nuže tito pozoruhodní lidé předávali asi 25 mladým lidem z celého Česka zlaté certifikáty. Open Gate je v programu více než dobře zapsána, naši studenti patří mezi nejčastější "sběratele" ocenění a s jejich příběhy a zkušenostmi se můžete setkat i na oficiálním webu programu www.dofe.cz. A kdo byli ti vyznamenaní? Eva Eőllösová, Tomáš Kulík, Viktorie Licková a Martin Svoboda absolvovali svou zlatou expedici vloni v rumunském Banátu, Lucie Krumpholcová se vypravila do Irska. Na ambasádě vládla příjemná, neformální nálada a všichni oceňovaní, jejich vedoucí i hosté si slavnost skutečně užili.

Co dodat? Snad je to, že ani zlatým certifikátem to končit nemusí. DofE zakládá Alumni Club, kde setkávají úspěšní absolventi. Příští setkání bude ve Slovinsku a pojedou tam i někteří naši bývalí studenti. Anebo je tu možnost projít školením a stát se například školitelem a hodnotitelem expedice a dál tak šířit myšlenky DofE. Do toho se hodlá pustit Anežka Svobodová, která zlato získala před třemi lety.

Fotogalerii z ceremoniálu si můžete prohlédnout zde.

Michal Kašpar