Předprázdninový pozdrav ze základní školy

Vážení rodiče, zákonní zástupci, přátelé školy,

právě čtete poslední páteční dopis tohoto školního roku. Velmi dobře si vybavuji, jak jsem Vám v srpnu, čerstvě po příchodu do nové školy, psal úplně poprvé a snažil se vyjádřit svá očekávání. Přál jsem si, abychom školní rok 2020/2021 prožili tak, jak jsme ho s kolegy během prázdnin naplánovali. V tuto chvíli mohu dát trochu pobaveně za pravdu Woody Allenovi, který kdysi řekl: „Pokud chcete rozesmát Boha, řekněte mu o svých plánech“ („If you want to make God laugh, tell him about your plans“). Končí školní rok, jehož reálný průběh jsem si já ani mí kolegové nedovedli představit ani ve snu. Byl to ten nejpodivnější a současně nejnáročnější školní rok, který jsme kdy v našem profesním a osobním životě prožili.

Mým skvělým kolegyním a kolegům děkuji za to, že i v těchto nesmírně náročných podmínkách dokázali děti provést školním rokem s grácií, že ke své práci vždy přistupovali s maximálním elánem a nasazením, že s lehkostí a samozřejmostí pro děti dělali “něco navíc”, aniž by to za “něco navíc” považovali. A děti si vedly také znamenitě! Plánované učivo zvládly i přes neustále se měnící podmínky, v prezenčním, distančním i online režimu. Mimořádnou podporu jsme po celý rok cítili i od Vás - rodičů. Především při distanční výuce jste nám byli partnery, na které jsme se vždy mohli spolehnout. Děkujeme za to.

Kdyby naše školní budova mohla mluvit, jistě bychom se od ní dozvěděli, že si svoje desáté narozeniny představovala malinko jinak. Ale my jsme se po celý rok opravdu snažili, aby jí oslavy udělaly radost! Děti pro ni kreslily, psaly, četly, setkávaly se se zajímavými hosty nebo sportovaly. V tuto chvíli si nejspíš naše slečna Škola v duchu říká, kdy už konečně bude ta party s dortem? Bylo by nám líto, kdybyste jí nemohli popřát i Vy, proto jsme se rozhodli, že narozeninovou zahradní slavnost uskutečníme v září. Zároveň je to i dobrý důvod pro návrat našich současných páťáků na jejich základku, protože už teď se nám po nich stýská.

A nejen ve školním životě stále něco končí a něco nového začíná. Náš tým se od září také lehce pozmění, některé cesty se na chvilku rozejdou, jiné povedou na jiná místa, další se k nám připojují. Terezka září štěstím, přejeme jí, aby si svou novou maminkovskou roli užila v radosti a ve zdraví a moc jí za vše děkujeme.

Felizardova cesta vede za novými výzvami a my mu děkujeme za práci, přátelství a úsměvy, kterými obohatil náš Open Gate a přejeme mu, aby se mu na té cestě líbilo a dařilo.

Na budoucí prvňáčky se už těší naše nová kolegyně Barbora Beharová. Jsme si jisti, že zúročí své zkušenosti a prvňákům se stane báječným průvodcem světem vzdělávání. Bára získala v roce 2000 magisterský titul na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v oboru speciální pedagogika. Od roku 2005 působila jako speciální pedagožka a poradkyně ve Středisku rané péče Tamtam. V roce 2006 začala vyučovat na prvním a druhém stupni ZŠ Mnichovice. Dalších dvanáct let strávila v ZŠ Magic Hill, kde učila převážně děti v první a druhé třídě. Během své učitelské praxe absolvovala celou řadu rozšiřujících kurzů, například Kurz mentoringu na PedF UK, kurzy i letní školy vzdělávacích programů Začít spolu, Čtením a psaním ke kritickému myšlení a mnohé další, včetně kurzů pro manažery. Bára bude v první třídě spolupracovat s Clarou a Monikou.

Clara se ve spolupráci s Terezou Čtvrtečkovou bude starat i o naše druháky. Angličtinou budou třeťáky, čtvrťáky a páťáky provázet Luke, Eric a Jerry. Neochvějným tandemem ve třetí třídě budou naše Sašenky. Čtvrťáky bude doprovázet Marie s Martinem a Andrejkou. Páťákům budou krýt záda Standa s Pavlem a Andrejkou, v enrichmentu je pomordují Petra a Marie. V rámci speciálně pedagogické péče se o naše děti postará Bára Veselá.

Jak vidíte, tak přestože školní rok sotva skončil, již se chystáme na začátek příštího. Ale ten přijde až po prázdninách - tedy Vám, Vašim dětem a blízkým přejeme krásné, dlouhé, pohodové prázdniny plné slunce a dobré nálady a moc se těšíme v září na Vás všechny, na shledanou!

Váš tým ZŠ