Předvánoční páteční pozdrav z Vaší - naší vánočně naladěné základní školy

Milí rodiče,

období adventu se chýlí ke svému konci a my jsme již tradičně, letos poněkud “netradičně”, oslavili společně Vánoce.

Po chodbách se linuly melodie koled a atmosféra ve všech třídách byla po celý týden opravdu vánoční. Od pondělí pobíhali po chodbách elfové, skřítci, sobi, andělé i pomocníci Santy. Navzdory tomu, jehož jméno se nesmí vyslovit, proběhly ve všech třídách besídky i vánoční večeře, vydali jsme se na pouť do krásného kostela v Mukařově a předali si dárečky v rámci tříd. Na adventním věnci jsme dnes zapálili čtvrtou, poslední fialovou svíčku. Ne nadarmo je nazývána „andělská“ a představuje mír a pokoj.

Teď už všem přejeme klidné a usměvavé Vánoce a hodně radosti a zdraví do roku 2022!

Už teď se na vás i děti MOOOOOC těšíme!

Vaše základka :-)

Jak prožívaly celý tento nejen Vánoci nabitý týden jednotlivé třídy? Pojďte nahlédnout a tak trochu více se vánočně naladit:

1. třída:

V první třídě jsme si užili další intenzívní týden plný příprav na Vánoce. První polovinu týdne jsme poctivě nacvičovali, abychom Vám na středeční besídce mohli předvést básničky Jiřího Žáčka, písničky Ryba rybě a We Wish You a Merry Christmas a také náš elfí tanec All I Want For Christmas Is You. Doufáme, že jste si její sledování užili stejně jako my. Při slavnostní vánoční večeři jsme si pochutnali na řízku s bramborovým salátem. Ve čtvrtek jsme se pěšky přes les vydali do kostela v Mukařově, kde jsme si zapálili svíčky na adventním věnci a zazpívali koledy. Ve čtvrtek nás zavedla hvězda do betlémské jeskyně. Spolu s Bárou z poradenského centra jsme si vyprávěli příběh starý 2 tisíce let. Příběh o naději, která prozáří každou temnotu. Na závěr jsme každý dostali hvězdičku, která nám bude o Vánocích připomínat, že i my můžeme být světlem pro ostatní. V pátek jsme si rozdali dárky a s dětmi ze školy Smiling Crocodile jsme si zazpívali a zatančili při společné besídce prostřednictvím MS Teams. Moc nás potěšilo, jakou radost dětem naše dárky udělaly.
Krásné svátky Vám za tým první třídy přeje Bára

Class 1 had a wonderfully Christmassy week. After many practise sessions we shared our lovely Christmas show with our families and friends.  We also gifted our lovely handmade Christmas cards to our families and are looking forward to a peaceful holiday break.

2. třída:

Tento týden byl I pro nás ve znamení Vánoc. V pondělí jsme si ještě zaplavali a od úterý jsme žili besídkou. Ve středu jsme si s Barunkou prošli i my cestu z Nazareta do Betléma. Na cestě jsme  prožívali všemožná nebezpečí a dobrodružství, ale i radostná setkání. Každý jsme se zamysleli nad svou cestou v uplynulém roce. Řekli jsme si, co bylo tím těžkým kamínkem a co nám naopak dělalo radost. Odpoledne jsme i přes menší technické potíže nakonec besídku zvládli odvysílat. Pak už nás čekala zasloužená vánoční večeře. Ve čtvrtek jsme řízky vyběhali cestou do kostela v Mukařově, kde jsme si zazpívali koledy. Odpoledne jsme se utkali ve futsale a moc jsme si to užili. Pátek už byla jen třídní pohoda, loučení před Vánoci a vzájemné obdarovávání.
Tak na viděnou v dalším roce.
Vaši druháci.

This week Class 2 put in a great effort to get ready for our Christmas show. We practised one of our favourite Christmas carols  (Jingle Bells) and shared an excellent boom whacker rendition with our families and friends. We finished the week with a classroom Christmas celebration and we are now all looking forward to a joy filled holiday break.

3. třída:

Jdeme do finále! Zpíváme koledy, píšeme Ježíškovi, zdobíme stromeček. Ladíme se na Vánoce a chceme alespoň trochu z toho, co se děje na „základce“, předat našim rodičům, prarodičům, sourozencům, kamarádům. Ve středu si s námi Bára z poradenského centra povídala o Betlémě s velkým B a o betlémě s malým b. Navštívili jsme jeskyni Ježíšova narození a přenesli se do doby před 2 tisíci lety, kdy se začaly psát dějiny křesťanské civilizace. Prostřednictvím MS Teams jsme během odpoledne mohli nakouknout do domácností našich blízkých a potěšit je vánočním příběhem,  písní, tancem a přednesem. Ve čtvrtek jsme se vydali do mukařovského kostela a společně jsme zapálili tři svíčky na adventním věnci. Na chvíli jsme se zastavili a načerpali energii a sílu do dalšího roku. Odpolední futsal byl už jen třešničkou na dortu pro všechny zúčastněné. Děkujeme Sašence, Pavlovi a Ericovi za to, že sportovní přátelské klání připravili. V pátek se pod naším vánočním stromečkem objevila nadílka. Ale pšt, to je tajné!
Prima Vánoce přejí třeťáci, Saša a Sašenka 

Keeping with the Christmas spirit, class 3 students took a look at an excerpt from the Christmas classic ballet The Nutcracker. We learned about the basic storyline and drew our own nutcrackers. You can view some of them in the Christmas newspaper edition.

It was such a pleasure watching all of Class 3's Christmas preparation come to fruition this week. They have been working very hard over the past month or more, and I think their hard work really showed with such a joyful Christmas presentation. I hope you all enjoyed it and the holiday cheer will carry on in your homes throughout the Christmas and New Year celebrations. I hope you all have a wonderful time with lots of good food, family, friends and health. We'll see each other again in 2022! 

4. třída:

Čtvrťáci, čtvrťáci, kdopak vám dal hlas? J Náš hlas tedy rozhodně máte.
Jsme opravdu časodějná třída, neb jsme se zvládli během přepínání z online výuky do prezenční připravit na vánoční besídku. Někteří zkoušeli na dálku a jiní dokonce na dálku vystupovali. Výkony všech byly naprosto famózní a naše společná večeře byla opravdu zaslouženou odměnou.  Celý týden byl i ve čtvrté třídě ve znamení příchodu Vánoc. Většina dětí si prý Ježíška představuje jako ježečka. Ten, co donesl dárečky na páteční třídní Vánoce, by musel být velký asi jako…..jako Říčany. ???? Vyslali jsme do vesmíru svá přání. Přejeme si být zdraví, usměvaví, společně si užívat různorodá dobrodružství a totéž přejeme i vám všem!
Vaši čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. :-)

We were as busy as bees in preparation for the upcoming virtual Christmas performance. We brainstormed and came up with hip dance moves with the help of Eric and Jerry. A job well done in my book considering the limited time the class had to prepare. On Thursday, we took a walk to Mukarov to sing some Christmas carols in the local church and enjoy a chat with hot tea. Friday, we had our class parties and said our goodbyes till 2022!

In class 4, we finished the Christmas cards we were making and then on Tuesday, we went around the Open Gate campus to give out the cards to thank all the people who work so hard to keep the school running so well every day. (LR) 

5. třída:

Poslední předvánoční týden se i u páťáků nesl ve slavnostním duchu. V pondělí si s námi Bára z poradenského centra povídala o tom, jak se adventní doba slavila dříve a jak nyní. Společně jsme se zamýšleli nad tím, jak tuto dobu co nejlépe prožít. Dozvěděli jsme se, odkud k nám každoročně putuje betlémské světlo a proč se mu říká světlo přátelství a že každý z nás může být plamínek, který předá jiskru naděje lidem kolem nás. V prvních dvou dnech jsme hodně času věnovali nácviku třídní besídky a ve středu nastal den D, kdy jsme celé představení natáčeli. I když to bylo chvílemi velice hektické, vše se nakonec povedlo a po odpoledním online přenosu jsme spolu konečně zasedli ke slavnostní vánoční večeři, kterou jsme si náramně užili.  Ve čtvrtek pak nechybělo tradiční putování do mukařovského kostela a v pátek jsme vše zakončili rozdáním dárků a rozuzlením hry "Pastýři a ovečky". 
Všem Vám přejeme krásně strávené prázdniny a do nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí a splněných přání. 
Páťáci

In class 5 this week, we rocked out Christmas show with some fantastic performances, the boys sang Rockin’ Around the Christmas Tree and the girls sang All I Want for Christmas Is You, and we did some very funny improvised comedy too. On Thursday we relaxed with some quiz games after a lovely walk to Mukarov. (LR)