Příběhy fotek aneb Jak vyhrát chytrý telefon

Představte si ten pocit, že vás na celoškolním ceremoniálu zavolají na pódium s tím, že jste vyhráli dárek. Zmateně se rozhlížíte a doufáte, že to utrpení stát před zraky celé školy rychle přejde. Co nejnenápadněji (i když na vás prakticky zírá celá škola) se snažíte zvednout a dojít až k pódiu. Skromně stojíte, čekáte, co se bude dít dál a najednou v rukou držíte nový Samsung Galaxy J5 a s vámi další čtyři spolužáci, a tři pak aspoň sluneční brýle a tužku. No řekněte, očekávali byste něco takového? Já teda ne. Jak se teda nám, několika tehdy terciánům, tohle vůbec podařilo?

To jsme takhle na jaře 2018 přišli na hodinu češtiny a pan Šrůta na vás vybalil, že dostaneme nějaký „hrozně záživný” dobrovolný domácí úkol. Budeme natáčet film. Kdyby nějaký horor, to potom jo, to by nás bralo, ale rozhovor s babčou o nějaké její černobílé fotce na ošoupaném papíru? Doma jsem s nepředstíraným nezájmem oznámila, co je náplní úkolu, a že se s ním nehodlám zaneprázdňovat. To byla osudová chyba, přátelé. Nedůvěřujte rodičům. Hned druhý den mi volá bábinka, že by i věděla, kde má album s jejími nejoblíbenějšími fotkami, a že se se mnou ráda hned vrhne do natáčení. Má idea víkendu strávenému v peřinách se rychle rozplynula.

Půl dne jsme strávily dohadováním se a plánováním a zbytek natáčením. Kupodivu z toho opravdu něco vzešlo a místy to bylo dokonce i vtipné. Byznys bych s tím asi neudělala, ale hlavně že jsem něco měla, stejně to bylo jen dobrovolné.

Film putoval na Festival RE:PUBLIKA v Brně. Probíhal zde projekt zvaný Příběhy fotek. Spočíval v tom zaznamenat vyprávění našich rodinných příslušníků o nějaké osobní události nebo okamžiku z uplynulých sta let naší republiky a doložit k příběhu fotografii. Festival probíhal od 26. 5. do 17. 6. na Výstavišti Brno. Následně se hlasovalo o nejlepší videa a jednou z cen byl právě mobilní telefon.

Kdo by to byl čekal, že zrovna naše prostá videa zaujmou. Každopádně nestěžujeme si. Naopak, ještě teď jsme unešení euforií, že jsme opravdu uspěli. A proto, milí studenti, se poučte z této naší zkušenosti a nezanevírejte na dobrovolné domácí úkoly. Kdo ví, co vám přinesou!