​Proč chybí čtyři studenti v sextě?

V pondělí 24. dubna jsme já (Tea), Adéla, Vašek a Terka odjeli za dobrodružstvím do Bretaně. Po cestě jsme se taky zastavili na den v Paříži, kde jsme si ve francouzštině objednali kafe a pizzu. K večeru jsme nastoupili do TGV a rychlostí 200 km/h se ubírali směr Rostrenen, kde na nás čekali naši korespondenti.

Čas tu ubíhá nějak rychleji, protože je pořád co dělat. Hned první den jsme zvládli lekci francouzštiny, hodinu matematiky a angličtiny. Setkali jsme se se studenty, kteří nedávno navštívili naši školu. Odpoledne jsme pak skrze hru učili malé děti ze základní školy základy angličtiny. Přitom byla i chvíle dozvědět se zajímavé informace o francouzském školství a odpovídat na zvídavé dětské otázky typu „Máte v Česku velryby?”. Věděli jste například, že i ti nejmladší francouzští žáci musí být každý den ve škole až do pěti hodin nebo že se na francouzské základní škole nechodí ve středu do školy? Nakonec jsme navštívili dvě třídy, z nichž v jedné se polovinu dne vyučuje bretonština.

Přece jen chodit celý týden do školy od osmi do pěti hodin je pro nás Čechy vcelku náročné, a tak jsme si pobyt zpestřili výletem na ostrov Ile de Batz, kde jsme si užili slunný den v nádherné botanické zahradě.

V následujících dnech jsme snědli nespočet baget a taky palačinek se slaným karamelem či vejci a sýrem. Kromě poznávání bretaňské kultury skrze jídlo jsme si na lekci francouzštiny přečetli článek o víně (tento rok bude hlavně burgundské víno) a naučili jsme se slovíčka spojená s tradičním bretaňským oblékáním. Získané poznatky o zdejší kultuře jsme si pak na vlastní kůži vyzkoušeli v sobotu večer, kdy se slavilo 70 let od založení Cercle Celtique de Rostrenen, místního sdružení tradičního bretaňského tance.

Víkendy v rodinách každý tráví po svém. Já jsem zažila pravé francouzské tříhodinové stolování s debatou o politice, Terka byla na fotbalovém zápase a Adéla během sobotní večeře poznala snad všechny rodinné známé a kamarády. Vašek naši skupinu opustil a odjel společně s paní Trnkovou zpět do Čech,

Už se moc těšíme na nadcházející týden plný zážitků, tentokrát s paní Perekopskou.

Tea Vulasová