Prvňáci, druháci a deskové hry

I v druhém pololetí pokračuje volitelný předmět, ve kterém se děti z první a druhé třídy seznamují s různými deskovými, karetními a logickými hrami. Je zajímavé sledovat, jak se postupně rozvíjí spolupráce mezi prvňáky a druháky. Ani na začátku nebyla znát nějaká vzájemná stydlivost, ale starší děti byly přeci jen spíše v roli průvodců a pomocníků, když prvňákům pomáhaly (nejen) s hrami, pro které bylo důležité čtení či počítání. Jenže i ti nejmladší školáci nám rostou, učí se a už teď v únoru je vidět, že mohou být zdatnými soupeři.

Vzhledem k tomu, že nepovinný předmět má dotaci čtyřicet pěti minut, děti postupně zjišťují, jaké hry volit, zda stihnou celou hru dohrát až do konce, případně kolik kol mohou zvládnout. Téměř každý pátek dostanou do nabídky novou hru, zároveň jsou k dispozici nejoblíbenější hry z minulých hodin. A které to jsou? Samozřejmě obecně populární Dobble, pexesa v mnoha provedeních, kvarteta s nejrůznějšími náměty, které využíváme pro přebíjenou, a také starším generacím dobře známý Logik. Ujaly se ale také méně známé a rozšířené hry jako Bobří banda, Tripollo, Dodelido, Myší království či Zoologic. Z nabídky je patrné, že každý může zvolit, zda si chce zahrát společnou hru s několika kamarády, nebo má zrovna náladu pustit se sám do řešení nějakého hlavolamu.

Některé hry dostanou určitě druhou šanci a další nové do konce školního roku ještě představíme. Část zmíněných her je dětem k dispozici v naší úžasné školní knihovně, další pak v družině.