První letošní pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče,

zdravím vás touto cestou poprvé v roce 2019 a přeji všem úspěšný a pohodový celý rok. První školní týden tohoto kalendářního roku se pomalu blíží ke konci. Zahrnul nás poměrně velkou dávkou sněhové nadílky a také již mnoha školními aktivitami.

Přestávky trávily děti bobováním či sáňkováním na našem vršku na dvorku a moc si to užívaly. Prosím, pokud vaše dítě patří mezi tyto vyznavače zimních sportů, aby ve škole měly na přestávky patřičné oblečení. Nicméně předpověď na víkend a další dny ukazuje, že teplota bude nad bodem mrazu (i když dnešních ranních mínus osm tomu nenapovídá), a tak uvidíme, zda dětem příznivé podmínky vydrží.

V pondělí hned po vánočních prázdninách jsme se opět podíleli na charitní Tříkrálové sbírce ve spolupráci s Charitou při Domově seniorů v Mukařově. Podrobnosti naleznete na i-klíčence. Jinak ve všech třídách začal již standardní výukový program. V pondělí jsme se v oázách ale pochopitelně ještě vrátili k vánočnímu času. Děti se předháněly v tom, kdo bude vyprávět. Byla to velmi pestrá vyprávění a každému o Vánocích přineslo radost něco jiného. Osobně mě moc potěšila výpověď žákyně čtvrté třídy, která velmi poutavě přiblížila, jak na dovolené v Indonésii sledovala chudé lidi, jak se dokáží radovat ze života. Myslím, že to je hezké poselství do nového roku pro všechny.

Procházel jsem hned v úterý dopoledne třídy a viděl jsem, jak prvňáci čitelně píší, psalo se i ve druhé třídě. Třeťáci četli poměrně složitý anglický text, ve čtvrté třídě se zaměřovali na koncovky podstatných jmen a páťáci kontrolovali anglický test. Ve všech třídách se pracovalo velmi intenzivně. Obsah výuky můžete najít v týdenních plánech, které dostáváte od učitelů v pátek odpoledne. Je dobré, když se o něj zajímáte (i když je mi jasné, že na to často nemusíte mít vzhledem ke svým pracovním povinnostem), můžete tak s dětmi snáze začínat komunikaci na téma školní práce, můžete se konkrétně ptát, podpořit je v přípravě. V týdenních plánech navíc najdete často důležité informace k organizaci dalších akcí.   

V úterý příštího týdne nás čeká Morning Oasis Assembly, při kterém přivítáme dalšího letošního hosta v rámci projektu Pošli to dál. Tentokráte jím bude pan Daniel Bína, závodní jachtař, který je ale po autohavárii upoután na invalidní vozík. K jachtingu se vrátil po 14 letech od úrazu. Chcete-li si přijít poslechnout zajímavé povídání, jste zváni i vy rodiče. Jeho příběh bude jistě inspirativní pro všechny.

Blíží se konec pololetí školního roku a s tím také spojené opakovací práce, které budou v následujících týdnech v jednotlivých třídách probíhat.  

Vážení rodiče, přeji vám krásný víkend

za ZŠ Open Gate