První páteční dopis roku 2020 ze ZŠ

Dear Parents,

I hope you are all well and that you and all your family had an enjoyable Christmas and New Year! In Ireland during the Christmas period the average temperature was about 12 or 13 degrees each day which is not far off being summer for us. Even my Christmas Day swim was quite pleasant and not the usual horrific shock to the system!

We are all settled back into school after the first week, ready for the New Year and the new decade.

We have started doing a bit of practise for this year’s spelling bee which I know some of the students have been looking forward to. We will send more details about the spelling bee and relevant dates next week. Different students often are stronger at different areas of English whether it is speaking, reading, writing or spelling and for some of the students who are particularly fond of spelling, it will be a great opportunity for them to showcase their talents! Even for students who are not so keen on spelling, it is a good opportunity to develop a better understanding of spelling in English which as we all know can be frustrating, even for native speakers!

Zdravíme Vás poprvé v roce 2020, na konci týdne, který orámovaly události spojené s neúnavnou snahou Ilonky Vuchtrlové a dalších pedagogů využít sílu komunity Open Gate k pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují. V pondělí základní školou i gymnáziem prošli Tři králové. Potěšili nás svým zpěvem a získali příspěvky pro Charitu Česká republika. V pátek pak prvňáci vyrazili do Naděje pro čtyři packy do Opřetic. Předali dárky ze stromu sv. Zdislavy a peníze z vánočních trhů. Děkujeme všem dárcům, kteří nám opět pomohli pomáhat!

Celý týden se nesl v duchu ohlížení se za vánočními svátky a překlápění pozornosti směrem k závěru prvního pololetí. Ano, je to tak, do konce prvního pololetí už zbývají jen tři týdny. V následujících dvou týdnech tedy děti čekají srovnávací zkoušky. U páťáků navíc nabývá na intenzitě příprava směřující k přijímacím zkouškám na gymnázium.

I proto jsme pro vás na úterý 21. ledna 2020 od 16 hodin připravili rodičovskou kavárnu na téma hodnocení a vysvědčení. Těší se na vás Petra Kobrová: Blíží se konec prvního pololetí a s tím spojené vysvědčení, tedy zhodnocení práce a pokroku dětí. Co se naučily? Co již zvládly, umí a co zatím ne? Co mohou udělat pro to, aby se posunuly? Prvňáci dostanou své první školní vysvědčení a mnozí z nás si jistě vzpomenou, s jakým napětím jsme jako děti i rodiče čekali, kolik jedniček, dvojek či (nedejbože) něčeho dalšího se objeví na tiskopisu – nesměl se ohnout, zmazat, natož ztratit! Tak od tohoto modelu se již školství posunulo. Dnes je hodnocení zaměřené zejména na to, aby dětem pomáhalo efektivně se učit, zpětnou vazbu dostávají děti (i vy, rodiče) průběžně. Nejde při tom o to, aby dítě získalo co nejlepší známku (hodnocení), ale dopracovalo se  k co nejlepšímu výsledku učení. To nemusí být totéž. Jak tedy „číst vysvědčení“? Je F jednička a E dvojka? Jak můžete se svou ratolestí probrat, co se daří a kam je dobré napřít energii? Zvu Vás na Kavárnu pro rodiče zaměřenou na hodnocení, kde Vás seznámím s hodnocením obecně, se specifiky hodnocení na ZŠ OG a jistě bude čas i na kávu.

Přejeme příjemně prožitý a klidný víkend.

za pedagogický tým ZŠ Open Gate,