Rekordní zájem o soutěž mladých géniů. Znalosti poměřilo přes 100 tisíc dětí

Mladí géniové z celého Česka se utkali ve finále Logické olympiády – soutěže pro nadané děti z mateřských, základních i středních škol. Zájem byl letos rekordní. Porovnat vědomosti se rozhodlo více než sto tisíc dětí. Do finále, které se konalo v Poslanecké sněmovně, postoupilo zhruba 200 nejlepších.

Do poslaneckých křesel v pondělí místo zákonodárců zasedlo 200 nejnadanějších dětí ze všech krajů Česka. "Děti dělají psaný test a promítaný test. Vždy pro ně připravujeme dva až tři speciální moduly, kdy si vyzkouší úplně něco nového," uvedla koordinátorka projektu Logická olympiáda Lucie Měchurová.

Olympiáda prověřuje logické myšlení. Naučené znalosti dětem podle organizátorů moc nepomohou. Jeden ze soutěžících prozradil i tajemství úspěchu – ostatně platné je nejen pro Logickou olympiádu. "Důležité je, abych se dobře a dostatečně vyspal a abych měl dobrou náladu," řekl.

Soutěž pořádá Mensa České republiky za dlouholeté podpory nadace The Kellner Family Foundation a školy Open Gate. "S Logickou olympiádou nás pojí děti, které zajímá svět kolem nás a rády řeší obtížné úkoly. Právě díky této soutěži jsme pro školu Open Gate našli hned několik talentů," řekla ředitelka školy Petra Dobešová.

Do letošního 16. ročníku Logické olympiády se přihlásily děti téměř ze čtyř tisíc škol a školek z celého Česka. Organizátoři ocenili deset nejúspěšnějších dětí ze tří soutěžních kategorií. Nejlepší mohou získat i stipendium na prestižním osmiletém gymnáziu Open Gate. Poprvé v historii získali první místa ve všech věkových kategoriích studenti z Prahy.

Videoreportáž TV Nova z finále Logické olympiády najdete zde.

Autorka: Martina Kolačná (TV Nova)