Reportáže z bronzových expedic DofE

Program DofE se v Open Gate docela slušně zabydlel. Každoročně úspěšně dokončí některou z úrovní programu okolo 35 studentů, pod taktovkou Luďka Michalika působí na naší škole sehraný tým školitelů, hodnotitelů a vedoucích, z nichž právě jejich šéf školí ostatní školitele, hodnotitele a vedoucí nejenom po vlastech českých. Není tedy divu, že jak z hlediska kvantity, tak kvality si naše školní organizace DofE vydobyla slušné renomé a patří mezi špičkové poskytovatele v Česku.

U nás je součástí všech úrovní programu reportáž pro naše webové stránky a assembly pro mladší či starší studenty. A protože „bronzoví“ uchazeči měli svou expedici až poslední týden minulého školního roku, přinášíme jejich reportáže až nyní.

À propos, vzpomínáte si ještě, jaké počasí panovalo na konci června? Vzhledem k pozdějším rekordním vedrům se to zdá až k nevíře, ale konec června propršel a teploty se jen s obtížemi šplhaly nad 10°C. Tedy alespoň v Českém ráji, jímž křižovaly trasy dvou bronzových expedic. Počasí bylo skutečně tak nevlídné, že účastníky litoval i jejich hodnotitel Luděk Michalik, jinak známý necita. Michal Kašpar, autor těchto řádků a měkkosrdcatý školitel obou skupin, projevoval soucit daleko, daleko větší. Ale nedalo se nic dělat, časový i místní plán expedic nahlásili účastníci v řádném termínu, tedy dva měsíce dopředu, a tak museli volky nevolky vyrazit vstříc blátu, vlhku a mlze. Opět se ukázalo, že DofE je jen pro celé muže, případně ženy. Jak pochopíte při čtení reportáží, nakonec to vlastně bylo moc fajn, byla legrace a účastníci si přes všechny nástrahy dokázali, že na to mají. Jen fotek moc nečekejte…

Členové první skupiny během expedice sledovali svůj psychický a fyzický stav při hraní postřehové hry Jungle Speed v závislosti na měnících se vnějších podmínkách (tedy náročnosti terénu a počasí). Jejich reportáž a statisticky zpracované výsledky měření si přečtěte zde. Poetická skupina Chillerino chtěla v průběhu cesty opěvovat krásy Českého ráje. Dopadlo to trochu jinak, reportáž i s básní naleznete zde.

Michal Kašpar