​Retrospektiva

Debata je aktivita, kterou člověk buď miluje, nebo nenávidí. Avšak pro ty, co si vyberou první z možností, se zde otevírá naprosto nový svět. Svět dešifrování informací, analytického myšlení a v neposlední řadě využívání potenciálu verbální komunikace. Protože se již letošní debatní sezóna chýlí ke konci, stálo by za to pozastavit se nad nesčetnými úspěchy našich debatérů.

Nejdříve se zaměříme na českou část Debatní ligy, počínaje prvním turnajem, který se uskutečnil v České Třebové. Zde se hned na rozjezd umístil náš tým 50 shades of great (Thea Kratochvílová, Václav Loula, Alžběta Janečková, Viktor Říha) na 3. místě a titul nejlepšího řečníka turnaje získala Thea Kratochvílová. Dále náš tým Palonga (Veronika Vařáková, Sára Latif) vážil dlouhou cestu až do Ostravy, aby obhájil předešlé úspěchy a vybojoval 1. místo. Posledním letošním českým turnajem vyjma finále byl ten v Nové Pace, (mimo kvalitních debat zde byl i obzvláště lahodný kebab, který se stal naším oblíbeným důkazem v rámci teze o integraci muslimů). Zde se týmu 50 shades of great podařilo vybojovat 1. místo a Thea Kratochvílová opět získala titul nejlepšího řečníka turnaje.

V anglické části jsme si počínali stejně úspěšně jako v té české. Hned na začátku roku na turnaji v Jaroměři tým OMG (Viktor Říha, James Alexander Carr) s drtivým náskokem získal 1. místo a Viktor Říha se stal čtvrtým nejlepším řečníkem. Svůj úspěch si tým OMG zopakoval v České Třebové, kde zaujal třetí místo, a teď pro změnu byl čtvrtým nejlepším řečníkem James Alexandr Carr. V Pardubicích byl tým 50 shades of great obohacen o nového člena Adama Polánka, který výrazně dopomohl k stříbrné medaili. Na posledním klání v Nové Pace tým OMG vybojoval zlato a tým 50 shades of great stříbro. Pak už zbývá jen dodat, že 2. nejlepším řečníkem se stal James Alexander Carr.

Tolik tedy ke shrnutí debatního roku 2016/2017, po nadcházejícím tříměsíčním odpočinku věříme, že naši debatéři budou o to více plni elánu, schopni opět podávat maximální výkony, vedoucí k dechberoucím vítězstvím.

Natan Kratochvíla