Robotics Innovation award výherci ve Španělsku

Po půl roce plánování, montování, pájení a programovaní byl náš robot připraven vyrazit na Spain Championship v univerzitním městečku Vic u Barcelony. Dostat dvanácti kilového robota tak daleko, byla výzva sama o sobě. Obaleného měkkými ručníky v bedně pro křehké hudební nástroje jsme ho odevzdali do speciálních zavazadel na letišti.

Naštěstí jsme všichni dorazili na místo v jednom kuse a další den jsme byli připraveni na uvítací kolo soutěže. První den jsme se seznámili s ostatními týmy ze zemí jako Rumunsko, Nizozemsko nebo USA a společně jsme trénovali na následující den. Poměrně rychle jsme však zjistili, že pole na soutěži se v několika detailech lišilo od našeho pole doma a omezovalo tak plný potenciál našeho robota. Bez 3d tiskárny a jen s omezeným nářadím jsme vychytávali tyto detaily až do dvou do rána.

Naštěstí atmosféra soutěže nám další den dodala energii a plně jsme si ji byli schopni užít. Vozili jsme obří lego kostky z jedné strany hřiště na druhou a skládali na sebe. Po několika úspěšných věží z kostek jsme skončili v semi-finale. Spokojeni ze svým výsledkem jsme si užili i finální ceremonii, kde jsme dokonce dostali cenu za nejvíce inovativní design a provedení robota. V soutěži se totiž nehodnotilo jenom, kdo se umístí první, ale i provedení robota a zdokumentování v takzvaném ‘engineering notebook’ neboli inženýrské portfolium.

Nadšení výkonem jsme se vraceli zpět do Česka s novými poznatky a hned připraveni vylepšovat robota na další turnaj.

Bertram Škařupa, Petr Dobiáš, Jáchym Doležal, Fabián Rott a mentor Daniel Lessner