Rozhovor Alberta a Martina

Martin k nám nastoupil do primy v září 2019. S Albertem se ale poznali už o dva roky dříve. Oba totiž žijí v pěstounské rodině a společně se potkávali na akcích organizace Rozum a cit, která těmto rodinám pomáhá. Slovo dalo slovo a Albert se stal Martinovým průvodcem prvním rokem na Open Gate.      

Co vás napadne jako první, když se řekne Buddy program?
Martin | Je to vlastně náhradní tělo, které se ti snaží ve všem pomáhat. 

Albert | Já to beru jako pomoc novým studentům, například zapadnout do kolektivu nebo jim pomoci pochopit, jak to tady na Open Gate chodí, co se smí a čeho by se měli vyvarovat.
 
Alberte, proč jsi se stal Buddym? A co Tě na práci s Martinem nejvíce baví?
Baví mě pomáhat lidem, ať už studentům nebo někomu jinému. Když přijdete do nového prostředí,  prostě nevíte, jak to tam chodí, na koho se s konkrétními otázkami obrátit. Navíc s Martinem nás pojí to, že oba žijeme v pěstounské rodině. Potkali jsme se již před dvěma roky v organizaci Rozum a Cit, která doprovází pěstounské rodiny. Když se Martin dozvěděl, že je přijatý na Open Gate, domluvili jsme se, že se tady o něj postarám, tedy že budu jeho buddy. Nejvíce mě baví Martinovo zapálení pro věc. Když něco začne a baví ho to, tak udělá cokoliv, aby splnil svůj cíl.
 
Martine, jaký je Albert, co na něm oceňuješ? A v čem ti Albert nejvíc pomohl?
Albert je můj dorý kamarád, snaží se mi ve všem pomoct. Oceňuji na něm to, že i když nemá  moc času, tak si ho udělá, aby mi pomohl, ať už se školou nebo s kamarády. Nejvíce mi pomohl, když jsem potřeboval udělat laboratorní práci a nevěděl jsem, co mám udělat. Tak mi to Albert vysvětlil a pomohl mi s tím. 
 
Alberte, jaký je Martin, co na něm oceňuješ?
Martin je chytrý, milý a hlavně hodně aktivní. Už je to sice půl rok, ale mám pocit, jako kdyby to bylo včera, co jsme se potkali v září v divadle. Už za první měsíc se Martin přihlásil na různé kroužky. Hodně dobře mu jde robotika a dokonce se přihlásil i na lekce osvětlení v divadle, a to na něm nejvíce oceňuji.
 
Na společné tričko jste si měli vymyslet slogan. Co jste vybrali a proč?
Vybrali jsme si slogan "...a my jsme realisté". Pro nás to znamená, že i když je dobré snít, je občas žádoucí se i tzv. “uzemnit”.