Slavnostní předávání certifikátů DofE je za námi

V polovině března proběhlo v Černínském paláci v Praze slavnostní předávání zlatých certifikátů Duke of Edinburgh Award. Čtyři naši studenti, kteří v uplynulém roce dosáhli zlaté úrovně DofE, na této významné události samozřejmě nechyběli. Cenný diplom jim předal princ Edward, vévoda z Wessexu, nejmladší syn královny Alžběty II.

Součástí celého ceremoniálu, jenž byl monitorován i českými médii (zde vlož odkazy), byl také doprovodný program. Během něj vystoupila s jazzovou skladbou zahranou na klarinet oktavánka Zuzana Leopoldová. Někteří z našich žáků se také účastnili slavnostní večeře, na níž se setkali nejen s princem Edwardem a jeho chotí, ale i významnými českými politiky, zástupci umělců a podnikatelů.

Samozřejmě nás zajímalo, jak na tuto mimořádnou událost vzpomínají samotní studenti, a proto jsme jim položili tři otázky. Jejich odpovědi jsou velmi poutavé a vypovídají o tom, jaký dopad má DofE na samotné účastníky.

 

1. Co pro vás byl nejsilnější zážitek z předávání certifikátů?

Zuzana: Nejsilnějším zážitkem pro mě samozřejmě bylo setkání se členem britské královské rodiny, princem Edwardem. Setkání s ostatními účastníky zlaté ceny v průběhu Gala Dinner ovšem považuji také za velmi přínosné, protože jsme touto cestou měli  možnost porovnat naše zkušenosti a předat si různé rady do budoucna.

Filip: Největším zážitkem pro mě bylo samotné předávání certifikátů a příležitost podat si ruku s princem.

Kristýna: Nejsilnější zážitek pro mě byl krátký rozhovor s Jeho Výsostí během recepce. Princ mně a mým rodičům vyprávěl o tom, jak on sám dostal zlaté ocenění přímo od svého otce, vévody z Edinburghu. Jelikož sám prošel tímto náročným programem, dokáže nyní ocenit všechny aktivity, které jsme dělali my.

Nikol: Během předávání certifikátů jsem si konečně uvědomila, že je celý projekt za mnou a že jsem ho dokázala úspěšně absolvovat, čemuž jsem úplně od začátku nevěřila. Spíše než setkání s princem či návštěva bytu Jana Masaryka byl pro mě nejsilnějším zážitkem můj vnitřní pocit z odvedené práce. Přemýšlela jsem o tom, co všechno jsme, především během zlaté expedice, zažili a kolik času jsme s programem strávili.

 

2. Jaké jsou vaše osobní dojmy ze setkání s princem Edwardem?

Zuzana: Princ Edward se navzdory našim předpokladům, že bude působit namyšleně a odtažitě, jevil jako velice sympatický muž. On i jeho manželka mají skvělý smysl pro humor a úžasně se doplňují.

Filip: Ze setkání s princem jsem měl velikou radost. Kromě toho tato akce vzbudila vlnu ohlasů, takže se mě spousta lidí z mého okolí na DofE neustále ptalo a ptá.

Kristýna: Nejdříve jsem si myslela, že prince samotné předávání příliš nezajímá a přijel pouze z povinnosti, ale poté jsem zjistila, že je opravdu rád, že nám může předat zlaté certifikáty.

Nikol: Upřímně ani nevím, co mi princ Edward během předávání diplomu říkal, neboť jsem se soustředila hlavně na to, co nám kladly na srdce organizátorky akce. Nicméně si pamatuji, že měl velmi pevný stisk ruky a byl vskutku milý a příjemný. Po oficiálním předávání certifikátů se s námi snažil i konverzovat a opravdu ho zajímalo, jak se nám DofE Award líbí. Myslím, že na setkání s princem Edwardem nikdy nezapomenu, zvlášť kvůli tomu, že už asi nebudu mít jinou možnost setkat se s členem královské rodiny.

 

3. Co nejcennějšího vám program DofE Award přinesl?

Zuzana:  Program DofE mi přinesl řadu nezapomenutelných zážitků s mými spolužáky. Kromě toho mi také umožnil navštívit místa, na která bych se za normálních okolností nejspíše nepodívala.

Filip: Byla to příležitost strávit hezký čas se spolužáky mimo školu. První dvě úrovně, podle mého názoru, nebyly moc náročné, a tak se ze závěrečných expedic stal spíše příjemný výlet. Dále jsem rád, že jsem mohl navštívit Slovensko. I když  je to naše sousední země, ještě jsem neměl příležitost jet se tam podívat.

Kristýna: Program DofE Award mi umožnil poznat své fyzické i psychické schopnosti. Během tří let, kdy jsem program plnila, jsem si vyzkoušela mnoho různých aktivit od florbalu až po vaření a zároveň jsem se zúčastnila tří expedic, které jsem pomáhala plánovat.

Nikol: Díky programu jsem zažila věci, do kterých bych se sama od sebe nikdy nepustila - konkrétně mám na mysli expedici. Musím přiznat, že chození po horách s batohem na zádech a spaní na karimatce není zrovna můj velký koníček, ale v rámci DofE Award jsem byla prakticky donucena takovou cestu absolvovat a nyní toho rozhodně nelituji a doufám, že někdy se svými kamarády podniknu něco podobného. Cena mi přinesla mnoho nových zkušeností a především nezapomenutelných zážitků. Díky společným aktivitám jsem se také více sblížila se svými spolužáky a naučila jsem se s nimi komunikovat i ve vypjatých situacích.

 

Reportáž Karolíny Horské čtěte zde.

 

Sestavil Luděk Michalik