​Slavnostní předávání DofE Award

Studenti sexty a septimy se zúčastnili předávání Mezinárodních cen vévody z Edinburghu. Tento slavnostní akt, během něhož bylo oceněno více než 120 českých studentů, se uskutečnil ve středu 19. listopadu v Kongresovém centru na pražském Vyšehradě.

Z celkového počtu osmnácti sextánů jich podmínky pro udělení bronzového certifikátu splnilo patnáct. V septimě bylo oceněných studentů o něco méně. Projít všemi nezbytnostmi pro získání stříbrného ocenění je totiž náročnější. Pro devět septimánů to ovšem byla výzva, kterou bez problémů splnili.

Ocenění studenti na ceremonii potkali mnoho osobností, které by je mohly do budoucna inspirovat. Mezi těmi, kteří předávali ceny, byl výkonný ředitel OKIN GROUP, a.s. Michal Jelínek, zástupce britské velvyslankyně v ČR a absolvent programu DofE Tim Voase, kulturolog, fotograf a publicista Petr Mikšíček a v neposlední řadě i cestovatel Dan Přibáň. Velkou radost udělal vedoucím a koordinátorům programu jednotlivých škol posledně jmenovaný, Dan Přibáň, který jim daroval DVD s filmem Trabantem až na konec světa.

Dle slov našich studentů byla velkým zážitkem hra na skotské dudy. Vyslechli jsme si několik skladeb, a to jak britských, tak českých. Ti studenti, kteří se ze zdravotních nebo jiných důvodů předávání nezúčastnili, můžou pouze závidět.

Doufáme, že Open Gate bude mít ještě mnoho studentů, kteří mají rádi dobrodružství, chtějí pomáhat v dobrovolnické činnosti a rádi na sobě pracují v mimoškolních aktivitách. Cena DofE pro ně může být takovou třešničkou na dortu za celou jejich snahu.

Ľubica Knížková