Slepičí Ňamka Day

V pořadí druhý letošní Ňamka Day se nesl v jarním duchu. Studenti a studentky dostali za úkol z dostupných ingrediencí připravit tu nejlepší „slepičí“ pomazánku. Čtenáři, kterým možná teď zaskočilo, se nemusí bát, ani jedna slepice během této akce nepřišla o život. Hlavní ingrediencí receptu byla totiž jen slepičí vejce.

Originalitě se meze rozhodně nekladly a kuchaři i kuchařky se mohli kreativně vyřádit jak v postupu a celkové chuti, tak i po stránce vzhledu. Ve srovnání s předchozí soutěží, kdy bylo za úkol vytvořit bramborové lokše s povidly, se může jarní slepičí pomazánka zdát jako lehká mise. Opak je ale pravdou! Do hodnocení naší odborné poroty se totiž promítly body za kreativitu, kvalitu receptu, za jeho estetickou prezentaci, ale i kvantitu, tedy konečný počet připravených chlebíčků. Za své snažení si pak první tři místa odnesla velikonoční nadílku. Soutěžící na čtvrté příčce také neodešli s prázdnou, jelikož dostali čokovajíčka útěchy.

Dlouho očekávaná gastronomická podívaná odstartovala ve čtvrtek v 16:00 v hale kolejí. Čtyři soutěžní týmy amatérských kuchtíků a kuchtiček si do svých gastronomických laboratoří odnesly totožné ingredience, ze kterých se pokusily vykouzlit to nejlepší. Časový limit, hodina a půl, který se zprvu zdál naprosto dostačující, se pro tým s názvem Patrikova dvojčata stal nakonec osudným. Svůj výtvor dvojčata odevzdala skandálních 15 minut po konci časového limitu, a to porota neodpouští. Zbylé týmy zvládly své ukázkové talíře odevzdat načas a hodnocení tedy mohlo začít. Svědomitá porota nenechala nic náhodě. Pečlivě ochutnávala, očuchávala a bodovala. Po dlouhém a vyčerpávajícím hodnocení se gastronomické konkláve usneslo. Na výsledek si však týmy musely počkat. V tento den se zajisté všem členům týmů zdál PREP time mučivě dlouhý. Ve 20:00 se všichni účastníci a účastnice sešli v hale kolejí na grandiózní finále. Výrok poroty zněl jasně: první místo obsadil tým nadaných šéfkuchařek s názvem Miss Sporty, který porotu učaroval svými salámovými růžemi a zároveň odevzdal nejvíce chlebíčků. Získal tedy plusové body za kvantitu. Na druhém místě stanul tým Nevym, jenž přeci jen trochu věděl a odevzdal delikatesní dávku chlebíčků. Na nejnižším stupni vítězů se umístil tým Moravští kuchtíci s velmi originálně pojatým zadáním: chlebíčky vytvořil rovnou ve dvou verzích, jedny byly obalované a smažené ve vajíčku, druhé klasičtější, ale zato precizně ozdobené.

Členové týmů, porotci a porotkyně, nadšení diváci i náhodní kolemjdoucí si pak po úspěšně završené soutěži mohli v hale kolejí pochutnat na vydařených chlebíčcích. Kulinářské akce sice pro tento školní rok skončily, my všichni se však těšíme, co přinese následující týden i měsíc. Není toho málo, kvapem se blíží například populární přehlídka nesmírné krásy – Miššák roku.