Stříbro od vévody z Edinburghu

Ve středu 6. 11. 2019 se v prostorách Vlasteneckého sálu v Karolinu uskutečnilo slavnostní předávání cen vévody z Edinburghu, konkrétně jejich stříbrné úrovně. The Duke of Edinburgh Award, zkráceně DofE, je mezinárodně uznávaným oceněním, které je udělováno mladým lidem za rozvoj jejich talentů, praktikovaní dobrovolnické činnosti a za sportovní aktivity. DofE se na Open Gate stalo už téměř tradiční záležitostí, do které se s chutí vrhá nemálo studentů. Dosažení stříbrné úrovně trvá přes šest měsíců, během nichž pravidelně plníte tři aktivity v již zmíněných kategoriích, a je zakončeno třídenní dobrodružnou expedicí.

Při slavnostní ceremonii, která se odehrála mezi desátou a jedenáctou hodinou, převzalo po krátkém úvodu stříbrnou cenu a diplom z rukou profesora Karlovy univerzity a představitelky britského velvyslanectví přes čtyřicet účastníků ze středních škol v Ostravě, Vysokém Mýtě a v Praze. Za Open Gate si pro své stříbro osobně přišlo osm studentů septimy. Ceremonie byla následně ukončena hudebním vystoupením jedné z naších studentek, vynikající zpěvačky Pavlíny Hrachovcové, o němž jeden ze zástupců kanceláře DofE v České republice později prohlásil, že mu dokonce vehnalo slzy do očí.  Poté následovalo ocenění regionálních a školních koordinátorů DofE, bez nichž by vlastně nebylo možné tuto akci uskutečnit. Čerství držitelé stříbrné ceny se hromadně vyfotografovali, hrdí na svoje úspěchy a nově nabyté zkušenosti.  

Po oficiální části následoval pestrý raut ve foyer, kde mohli studenti ochutnat vybrané lahůdky, například jednohubky, sladká lízátka z brownies s čokoládovou polevou nebo sendviče s vynikajícím kozím sýrem a sušeným ovocem. K dispozici byla i káva, čaj, ovocné džusy či lehká mátová limonáda. Dále bylo možné si pořídit fotografii s nejrůznějšími rekvizitami v oblíbeném Smileboxu, který studenti Open Gate oblehli a udělali si sérii svých osobních i vtipných fotek. Po skončení akce byli všichni ocenění plni dojmů a z jejich úsměvů a reakcí je možné konstatovat, že se předávání vydařilo.