Studenti Open Gate debatními mistry světa!

V posledních dvou měsících se Šimon Podhajský a Václav Soukup účastnili spolu s dalšími dvěma českými studenty, Jakubem Langrem z The McCallie School v Tenessee a Lenkou Habětínovou z Gymnázia Nad Alejí v Praze, mistrovství světa v online debatování, kterého se účastnilo dvacet osm národních týmů z pěti kontinentů. Během své spanilé jízdy, při níž ztratili až ve finále jediný rozhodcovský hlas, porazili mj. týmy USA, Mongolska a Kanady; v souboji s týmem Nového Zélandu vybojovali titul mistrů světa.

Formát online debat je jednoduchý. Všechny debaty probíhají na serveru Debatewise. Pro každou debatu je v pondělí oznámeno téma; tým, který tezi zastává, má 24 hodin na zformulování podpůrné argumentace a její uložení na serveru. Opoziční tým má zase den na to, aby vyvrátil propoziční argumentaci a vytvořil svoji – a tak dále až do pátku, kdy oba týmy píšou shrnovací řeč. Debatu potom rozhodnou kvalifikovaní rozhodčí z International Debate Education Association.

"Účast na mistrovství byla opravdu výzva. Strávit celý týden debatou, aniž byste zanedbávali školu, je velmi těžké. My jsme to ale zvládli," říká Lenka Habětínová. Co bylo největší překážkou, kterou museli Češi na cestě za zlatem překonat? "Kromě velmi zajímavých témat, na jejichž podrobné pochopení jsme měli jen 24 hodin, jsme vždy bojovali s omezením na počet slov. Vytvořit dobrý argument podpořený kvalitními zdroji dvěma tisíci znaky je opravdu obtížné. Určitě jsme se ale naučili jasně vyjadřovat a pracovat se zdroji," svěřuje se zase Šimon Podhajský.

Celé mistrovství bylo pro český tým objevováním nových způsobů, jak zvládat věci, které by ještě před deseti lety zněly zcela utopicky. "Každý večer jsme se přes Skype domlouvali s Kubou Langrem, který nyní po získání stipendia studuje na východním pobřeží USA. Jelikož máme každý jiné časové pásmo, práci jsme si dělili večer a ráno jsme dokončovali, co bylo třeba. V posledních dnech už jsme ale prostě neměli na vybranou a zůstávali vzhůru do třetí hodiny ranní, abychom spolu mohli spolupracovat co nejdelší dobu," prozrazuje Václav Soukup českou strategii. "Je sice náročné si v takovém režimu udržet analytické schopnosti, které jsou pro debatu nepostradatelné, ale jinak to nešlo." Zvládli to sami? "Místy jsme sice některé záležitosti konzultovali s Irenou Kotíkovou a Matějem Pilátem z Asociace debatních klubů; přestože nám pomohli, nakonec všechno záleželo především na našem odhodlání dát tomu všechno," dodává Jakub Langr.

Tito studenti dosáhli debatních úspěchů již v minulosti; kromě bronzu z letního mistrovství světa v debatě formátu Karl Popper se v posledních třech letech zúčastnili mistrovství světa ve Washingtonu DC, Aténách a katarském Dauhá. Vašek, Šimon, Lenka i Jakub se v současné době ucházejí o přijetí na prestižní anglické a americké univerzity.

Přečtěte si také zprávu na serveru ADK.

Šimon Podhajský