Studenti septimy se prošli kurzem první pomoci

V rámci projektu Zlatý EDIE se dne 21. 4. naše skupina, ve složení: Zuzana Leopoldová, Kristýna Hříbalová, Nikol Chadimová a Filip Chalupa, zúčastnila dvanáctihodinového kurzu první pomoci, který v Praze pořádal Červený kříž. Výcvik v základních dovednostech týkajících se první pomoci je povinnou součástí příprav na zlatou expedici. Je možné, že během týdne, který strávíme chozením po slovenských horách, se dostaneme do nepříjemné situace a budeme muset některému členovi expedice poskytnout první pomoc. Nemluvíme o resuscitaci či stabilizování otevřené zlomeniny, ale o ošetření častých zranění, jež se mohou přihodit při jakékoli procházce do přírody. Je důležité si umět poradit i s takovou banální záležitostí, jakou je například vytahování klíštěte či ošetření popáleniny prvního stupně způsobené špatným zacházením s plynovým vařičem.  

Kurz probíhal po celý den v jednotlivých etapách a byl veden zdravotními sestrami, které této organizaci pravidelně pomáhají. Na začátku jsme byli seznámeni s tím, co vlastně pojem „první pomoc“ znamená a poté se probírala jednotlivá témata podle příručky, kterou jsme dostali na začátku kurzu. Je samozřejmostí, že výuka nebyla pouze teoretického rázu, ale zahrnovala i praktickou část; například uložení kamaráda a batolete do stabilizované polohy, používání tlakového obvazu a trojcípého šátku nebo resuscitaci jak dospělého, tak batolete.  U poslední činnosti jsme se pořádně zapotili – přece jenom stlačit hruď dospělému člověku do hloubky 5 centimetrů není žádná legrace. Výuku jsme zakončili 25 otázkovým testem, ve kterém jsme dopadli velice dobře; měli jsme maximálně dvě chybičky.

Společně doufáme, že naše nově nabyté znalosti nebudeme muset využít a navzájem si budeme ošetřovat nanejvýš odřená kolena a puchýře na patách. 

Nikol Chadimová