​Tvořivá kvarta B

Sítotisk, též „šablonový tisk“ nebo „průtisk“, je grafická technika. Název byl formulován protagonistou této techniky C. Zigrosserem. V mezinárodním značení má symbol S. Umělecký sítotisk se nazývá serigrafie. Používá se na potisk triček, hedvábí, v grafice i průmyslu. To je stručný popis této grafické metody z Wikipedie.

Sítotisk je výmysl lidstva, díky kterému si můžete vytvořit libovolný motiv a vytisknout si ho na tričko, tašku nebo jakoukoliv látku. Barvy, které se používají, obsahují plast a z ruky jdou umýt pouze ředidlem a to dost zapáchá. Výsledek je ovšem krásný, a když si dáte záležet, máte v ruce nástroj pro rozvoj fantazie. To vše si prožili kvartáni v úterý 31. 10. na workshopu v říčanském muzeu.

Studenti si vytvořili vlastní motiv s obrázkem stromu a nápisem hlášky z hodiny biologie. Během workshopu si potiskli tašky nebo trička a potom si nacpali břicha kebabem na náměstí. Kluci si prohlédli řeznictví a dozvěděli se, kolik stojí párky či jestli se ještě prodává koňský salám. Holky zašly do cukrárny a potom si nakoupily opravdu pěkné kousky v nejbližším sekáči. Všichni měli dobrou náladu a byli rádi, že spolu strávili nějaký čas mimo výuku. Možná by bylo fajn ještě někam spolu vyrazit. Uvidíme, co nám přinese jaro.

Ľubica Knížková, Kristýna Drábková