Tým Open Gate na Běhu okolo Džbánu

Dne 3. října 2017 se konal 28. ročník “Běh okolo Džbánu” v přírodní rezervaci Divoká Šárka na Praze 6. Tohoto tradičního přespolního běhu se zúčastnil i tým běžců z naší školy, ačkoli jsme věděli, že i když vyhrajeme, nedostaneme takové odměny (poháry) jako “místní” sportovci. Tento závod je totiž zároveň přeborem městské části Prahy 6. My “přespolní” se nejeli pouze zúčastnit, my jsme přijeli reprezentovat OG a bojovat o co nejlepší výsledky.

Jako obvykle naše cesta začala před základní školou Open Gate, kde jsme se za vydatného deště nalodili do školního autobusu. I přesto, že cesta trvala déle než obvykle, nikoho nepřekvapí důvod - dopravní zácpa, byla atmosféra uvnitř autobusu po celou dobu výborná. Z “repráků” nám hrála hudba, všichni si vesele povídali a dokonce se zdálo, že se závodu nikdo nebojí, ba naopak se někteří dokonce i těší! Po více než hodinové cestě jsme dorazili na místo konání. Zatímco nás pan učitel Klauz šel zaregistrovat, šli jsme se rozběhat, obhlédnout rozmáčený terén a trasu závodu.

Za silného deště na trať dlouhou 900 m jako první vyběhly mladší žákyně, za které nás reprezentovala Bea Faltysová. Ta si závod opravdu užila, poznala při něm, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Poté vyrazily na stejně dlouhou trať starší žákyně, kde za OG běžely Kristina Kolářová, Šárka Neumannová, Markéta Malcová a Adéla Archalousová. Poslední jmenovaná po souboji v cílové rovince skončila na nevděčném, a přesto krásném čtvrtém místě!

Ihned po doběhu žákyň se za neutuchajícího deště na start seřadili mladší žáci. V této kategorii měla Open Gate nejsilnější zastoupení, co se nejen počtu běžců týče. Vedle primánů Rostislava Janovského, Adama Ledvinky a Tadeáše Týce zde byli také sekundáni Kryštof Kadaník a Richard Česnek, vítěz minulého ročníku. Ten nezklamal a první místo obhájil! Jako další se na startovní čáru postavili starší žáci. Z našich běželi Petr Bartoš a Martin Kubíček, kteří obsadili desáté a dvanácté místo.

Zejména z důvodu špatného počasí a velké časové prodlevy mezi starty žáků a juniorů byla jako poslední dopolední kategorie odstartována vložená speciální juniorská kategorie na 3700 m. Tu tvořili jen žáci OG: Daniel Archalous, Filip Haltmar a Lucie Míšková.

Ve vysoké konkurenci a velice náročném bahnitém terénu jsme podali výborné výkony, mezi které patří zejména již zmíněné obhájení prvenství v mladších žácích Richardem Česnekem.

Po vyhlášení a společném focení jsme všichni nasedli do autobusu a vydali se na zpáteční cestu do školy. Plní zážitků, dojmů a nově nabytých zkušeností z tohoto závodu se už někteří z nás těší na tradiční Velkou Kunratickou.

Richard Česnek & Michal Klauz