Úspěchy v debatování 2013

V uplynulém pololetí se debatéři z Open Gate zúčastnili různých debatních akcí jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Ve velké konkurenci se mnohokrát probojovali až na přední příčky.

Debata je souboj dobře promyšlených argumentů, které musí být podloženy mnoha důkazy. Celý argument pak musí být logicky spojen a doveden do nějakého praktického závěru, například že zákaz pití alkoholu povede ke zdravější společnosti. Debatéři se musí zamýšlet nad všemi implikacemi rozmanitých tezí, což rozvíjí jejich kritické myšlení. Základem přípravy však není jen vymýšlení vlastních argumentů, ale také snaha předvídat, s čím přijde protivník a pokusit se vymyslet příslušně reakce. Proces přípravy na debatu může zabrat i několik týdnů, ale debatéři musejí být schopni jednat i velmi pohotově, a to v případě tezí nepřipravených, kdy jsou týmy s tématem obeznámeny pouhou hodinu před debatou. V neposlední řadě je také nutné procvičovat mluvený projev, jelikož i výborné argumenty mohou ztroskotat na špatné prezentaci.

Pro naši školu se debatování stalo již tradicí. Účastníme se všech turnajů a jen zřídka se stává, že bychom se neumístili mezi prvními třemi týmy či řečníky. A nyní už k úspěchům tohoto školního roku:

První turnaj letošní sezóny byl pouze zahřívací, tedy „Open“, což znamená, že se jeho výsledky nezapočítávají do sezónní soutěže. Turnaj hostovala naše škola, takže jsme byli rádi, že debatujeme v domácím prostředí. Na Open Gate Open jsme nakonec obsadili první místo s týmem ve složení Alžběta Novosadová, Mariana Scholzová a Thea Kratochvílová. Souběžně s turnajem probíhalo tradiční školení nových rozhodčích, kde mnoho našich zkušených debatérů získalo akreditaci: Tereza Janková a Jakub Zajíček.

Na prvním ligovém turnaji v Pardubicích reprezentovaly Open Gate týmy nejen v českém, ale i v anglickém jazyce. V anglické větvi turnaje se na prvním místě umístil tým Primus inter pares složený ze studentů různých gymnázií, ve kterém debatovala i naše studentka tercie Thea Kratochvílová. Třetí místo vybojoval náš tým Haters make us famous ve složení Jakub Zajíček, Tereza Janková a Tomislav Procházka. Čtvrté místo také obsadili debatéři z Open Gate We did start the fire následovaní dalším Open Gate týmem na místě pátém: Madness team.

Na následujícím nymburském turnaji v listopadu obsadily anglické týmy Open Gate všechny vrchní příčky. Adam Polánek, Mariana Scholzová, Michaela Flegrová tento turnaj vyhráli. Denisa Nová, Andrea Kulaviaková, Alex Binder, Adéla Zíková si odvezly diplom za druhé místo a na třetí místo se probojoval tým ve složení Andrea Mikulandová, Debora Poštulková, Johan Rott. Na české lize tým Primus inter pares (Jakub Zajíček, Tomislav Procházka) vybojoval třetí místo.

Poslední turnaj tohoto roku ve Vysokém Mýtě se nesl ve vánočním duchu a byl pouze v angličtině. Primus inter pares skončili první (Jakub Zajíček, Tomislav Procházka) a třetí místo obhájil opět tým Open Gate I will do dishes for you (Tereza Janková, Alžběta Novosadová, Adéla Zíková a Thea Kratochvílová).

Úspěchy jsme měli i na mezinárodním listopadovém turnaji ve Stuttgartu, kde se naše debatérské týmy probojovaly až do postupových kol. Jakub Zajíček se s českým národním týmem dostali až do semifinále, kde bohužel prohráli proti týmu z Kanady. Do osmifinále se prodebatovali Tereza Janková, Adam Polánek a Michaela Flegrová. Mezinárodní turnaje jsou samozřejmě trochu odlišné od našich národních, jelikož zde můžete potkat ty nejlepší mluvčí ze zemí jako je Kanada, kterým se lze jen těžko rovnat v jejich mateřském jazyce. Přesto si naše týmy vedly velice dobře a obhájily vysoké příčky.

Jakub Zajíček a Tereza Janková se navíc zúčastnili Mikulášského turnaje, což je turnaj organizovaný Debatním klubem Univerzity Karlovy (DKUK) pro vysokoškoláky. I zde dosáhli naši debatéři úctyhodných výsledků. Jakub Zajíček se se svým týmem probojoval až do semifinále a skončil na pátém místě v řečnických bodech. Tereza Janková se se svým týmem dostala do finále, ve kterém po dlouhém napětí zvítězil tým ze Slovenska.

To by bylo vše za uplynulý školní půlrok. Doufáme, že se nám bude dařit stejně dobře, ne-li lépe, i v druhé polovině školního roku. Hodně štěstí všem našim týmům!