V měsíci září se v OG zastavila řada zajímavých hostů

V září naši školu navštívili nejen reprezentanti ze zahraničních univerzit, ale především mohli naši studenti přijít pozdravit OG absolventy, kteří studují v současné době v zahraničí.

V měsíci září měli studenti možnost navštívit řadu zajímavých schůzek. Hned začátkem tohoto měsíce se v Open Gate objevil OG absolvent Ján Michalčák, který v současnosti studuje obor Politics and East European Studies na University College London (UCL). Honzovi se na univerzitě daří velmi dobře, v této chvíli nastupuje do třetího, tedy závěrečného ročníku bakalářského programu. Kromě studia na univerzitě povyprávěl i o slastech a strastech života v centru Londýna.

Z téže třídy absolventů (jen o dva týdny později) do naší školy přijeli Andrea Mikulandová a Tomáš Titěra. Andrea studuje obor Mathematics and Philosophy na Durham University ve Velké Británii. Bylo až nakažlivé, jak Andrea sršela stálým optimismem a nadšením pro své studium, univerzitu a také obrovské množství mimoškolních aktivit, kterým se věnuje. Je zářným příkladem toho, jak lze využít studium v zahraničí se vším všudy. Tomáš Titěra naproti tomu studuje obor Communication and Media na Erasmus Universiteit Rotterdam v Nizozemí. Zájemci o studium v Nizozemí měli možnost dozvědět se informace o přijímacím procesu na nizozemské univerzity, o výhodách i nevýhodách studia v této destinaci. Příště nám Tomáš bude moci povyprávět o semestru stráveném ve Vídni, kam se za několik týdnu vydá na Erasmus program.

Kromě těchto schůzek mohli studenti navštívit informativní přednášku s manželi Mertovými o možnostech získání stipendií v USA. Manželé Mertovi se dlouhodobě soustřeďují především na pomoc studentům – sportovcům (a možnosti udělení sportovního stipendia), ale mladším studentům byli schopni poradit, na co se mají do budoucna soustředit, pokud chtějí uvažovat o studiu v této zámořské destinaci a navíc získat finanční pomoc od vybraných univerzit.

Další setkání na půdě Open Gate proběhlo s paní Marie-Anne Martin, která přijela představit vysokou školu New College of the Humanities (NCH) v Londýně. Tato londýnská univerzita nabízí obory jako např. Art History, Creative Writing, Economics, Philosophy, Law a řadu dalších. Jednou z hlavních výhod NCH je systém výuky formou osobních konzultací (podobně jako např. na University of Oxford) a také velmi intenzivní forma přípravy na trh práce a podpora budování dovedností, které jsou v dnešní době pro potenciální zaměstnavatele atraktivní. Paní Martin byla v naší škole vůbec poprvé, velmi ji zaujal OG kampus a pochvalovala si komunikativnost a otevřenost studentů.

Těšíme se na podobné akce v příštích měsících. V současnosti je plánovaná schůzka s reprezentantem z Yale-NUS College (Singapur).


-Lenka Chárová Zahořová-