Vajíčkobraní aneb jak na kolejích slavíme Velikonoce

Hola, hola, jaro volá,
čokolád plný košíček
přines‘ nám velikonoční zajíček.

Tyto verše by mohly být mottem pro kolejní aktivity ve čtvrtek 7. dubna. Odpoledne, které jsme věnovali naší tradiční akci – Velikonočním dílnám, přineslo mnoho příležitostí pro všechny studenty, kteří rádi tvoří i rádi se pitvoří, kteří se chtějí naladit na blížící se jarní svátky, ochutnat velikonoční speciality, hrát si nebo se jen pobavit.

Z jakých programů konkrétně si studenti vybírali? Nabídka byla pestrá. Někdo se nechal zlákat na Šišaté štěstí, aby posléze zjistil, že se jedná o zdobení (a následné snědení) velikonočních perníčků s vychovatelkou Martinou, které je na kolejích velmi populární, protože zkuste odolat laskominám…

Ti, co toužili po větším množství adrenalinu, nemohli vynechat Velikonoční střelnici s Luckou a Soňou. Děti se zde učily bezpečné manipulaci se zbraní a střelbě na terč.  To vše s vidinou výhry v podobě čokoládového bonbónu, nebo velikonočního kuponu, ovšem nikoliv toho do Tesca. Náš kupon opravňoval šťastné držitele k pátraní v místní zeleni, kde se ukrývalo 19 čokoládových zajíčků. Všichni zajíci nakonec našli svůj domov, bonbónů jsme rozdali nepočítaně.

Kdo o Velikonočním pondělí ošlehán živým vrbovým proutím jest, ten omládne a získá energii na celý rok. Toto lidové přísloví vyznávají pravděpodobně všichni, kdo se zúčastnili Milanovy Velikonoční pomlázky-omlázky. Díky jednomu našemu studentíkovi, který se svým tátou navezl velký balík vrbového proutí, si mohli kluci i holky uplést svou pomlázku. Děvčata kouzlu pomlázek zcela propadla a upletla pomlázky i do zásoby – pro tátu, pro bratra, pro strejdu... Dívky dokonce pletly pomlázky po večerech, aby je před Velikonocemi mohly za finanční příspěvek nabízet veřejnosti. Výtěžek věnovaly do sbírky pro Ukrajinu.

Křížkování neboli velikonoční luštění křížovek s Michalem mělo letos méně zájemců, tříletý covidový výpadek velikonočních dílen v nás zanechal stopy. Největším bourákem byl Maty Kubín, na svůj věk velmi bystrý, sečtělý a přemýšlivý žák. Křížovku vyluštil za padesát minut! Banda oktavánů zjevně odsouvala své ostatní povinnosti, protože dotyční maturanti dokázali i v sedmi lidech luštit tři hodiny. A že z nich padala moudra, například jsme slyšeli: „Hýkavec na čtyři? Napiš tam orel.“ Nevzdali se a před večerkou vyčerpaní odevzdali tajenku.

Některé dílny byly určené šikovným ručičkám, milovníkům přírody a estétům zároveň. Pro tyto osoby bylo to pravé ořechové Aranžování velikonočních misek s mistryní v daném oboru Dragou. Bonusem bylo, že jsme se při této aktivitě nádherně zrelaxovali a na chvíli z našich hlaviček léčebně vytěsnili strasti všedního dne.

Při Zajíčkování s Alenou jsme si pocvičili jemnou motoriku a práci s nůžkami a papírem. Tak vznikla velikonoční girlanda, která veselými zajíčky ozdobila naši kolejní halu.

Aby nám při té veškeré práci a zábavě nevyhládlo, spořádali jsme báječnou velikonoční nádivku – dílo naší zdravotnice Aleny.

Kdo jste se našich dílen zúčastnit nemohl, pokochejte se alespoň fotografiemi Patrika. A těšte se společně s námi na Velikonoce i na jaro!