Velká tercie na Malé Skále

Minulý čtvrtek se naše tercie A vrátila ze školního výletu. Štípance a odřeniny jsou již ošetřeny, a proto vám přinášíme krátký komentář.

Již na počátku jsme na sebe upoutali pozornost, když se žáci rozhodli nabídnout osazenstvu vagonu domácí koblihy od paní Ivanové (za všech 150 děkujeme!!!). Cestující si nás sice zpočátku pletli s vlakovým personálem nebo brigádníky nejmenovaného politického hnutí, ale nakonec všem výborně chutnalo. Včetně kolegyně Perekopské, což dokazuje úvodní fotografie v galerii.

Jelikož se Malá Skála nachází v krásném údolí, museli jsme na počátku každé túry zdolávat několik nepříjemných kopců. Nicméně žáci alespoň ocenili, jak je příjemné "chodit po vrstevnici". Zároveň jsme celý výlet pojali jako trénink na horolezecký výcvik, který nás čeká v kvartě. Bude zapotřebí výdrž a odhodlání ujít větší vzdálenost bez brblání (ještě na tom zapracujeme). Navštívili jsme romanticky přestavěnou zříceninu hradu Vranov, kde děcka poznala, jak si jeden geek v 19. století zařizoval hrad k obrazu svému. Nechyběla romantická jeskyně starodávných Germánů, palác v podobě gotického kostela, který vlastně nikdy kostelem nebyl, nebo síť tří vítězů nad Napoleonem. Tak to dopadá, když má někdo mnoho peněz a ještě více fantazie. Po menší zacházce ke hradu Frýdštejn před námi stanul úkol uvařit mostecko-pražský guláš (mostecký, když se nepovede, pražský, když ano). Žáci se ve třech týmech přesvědčili, jak je důležitá komunikace, zvláště když jde o večeři. Musím konstatovat, že až na pár drobných renonců se tři kotlíky podařily, nebo byly alespoň poživatelné (ověřeno panem Michalikem). Po již tradiční albánské pohádce jsme se vydali na kutě.

Druhý den následoval výstup ke skalnímu bludišti Kalich - Chléviště. Skály byly za protireformace útočištěm pronásledovaných nekatolíků. Připomíná je vytesaný kalich s letopočtem 1634. Našli jsme tu mimo jiné i jeskyni exulanta V. Sadovského. Romanticko-mýtická atmosféra celého místa přímo vybízela k parádní honičce nebo parkourovému tréninku. Odpoledne nás čekalo lanové centrum, kde žáci v rekordním čase zlezli všechny nachystané překážky. Kvůli velikému vedru následovalo koupání na jezu, kde třída svedla bitvu o vor s vetřelci z Turnova. O průběhu a metodách boje však historie (raději) nic nezaznamenala. Někdy je lepší některé věci prostě nevědět. Vedro ovšem večer vystřídal déšť a třída musela uspořádat Blitz-Abendbrot. Opékání buřtů muselo kmitat, ale nakonec se opět až na pár drobných přešlapů vše povedlo. Večer se část žáků rozhodla spát pod širákem.

Poslední den zbýval čas už jenom pro výstup na Drábovnu, místo nejstaršího osídlení celého regionu... kupodivu jsme tam našli i pár kamenů na sobě. Žáci tercie A se na výletě naučili pár užitečných věcí. Předně ocenit jídlo, které si sami uvaří, dokázali se v případě nouze postarat o kamarádku nebo spolupracovat za deště při vaření i závěrečném uklízení.