Víte, co nosí primáni ve školních batozích?

O tom, že přírodní vědy mohou být zajímavé, se naši primáni přesvědčují skutečně často. V posledním čtvrtletí si tak kromě učebnicových znalostí zkoušeli v rámci různých projektů i spoustu neobvyklých aktivit.

Tušíte například, kolik měří stůl v šíři lidských vlasů nebo kolik je výška studenta měřena na rohlíky? V učebně PV také můžete najít neobvyklou periodickou soustavu prvků. Ano, existují univerzální školní pomůcky, ale daleko zajímavější je, když si tabulku vyrobí primáni sami. Každý ze studentů zpracoval svůj prvek ve formátu A3, přidal nějakou zajímavost a značku vyrobil z materiálu připomínající samotný prvek.

Po novém roce to pak v hodinách vypadalo jako u soudu. I když tolik rovnoramenných vah – symbolů spravedlnosti – asi v žádné soudní síni nenajdete. To si jen naši primáni zkoušeli, že je opravdu složité vyrobit rovnoramenné váhy.

Ale zřejmě nejzajímavější byl projekt, ve kterém při procvičování měření hmotnosti primáni zkoumali, jak těžké jsou jejich školní tašky a kolik zbytečných věcí v nich vlastně nosí. Věděli jste, že prázdný batoh průměrného primána váží pouze necelý kilogram? Nicméně naplněný primánský batoh váží v průměru téměř 7 kilogramů, z toho průměrně více než 1 kg tvoří úplně zbytečné věci! Víte, kolik z učebnic, které nejmladší gymnazisté v batozích nosí, také skutečně potřebují? Možná o důvod víc, proč se občas svým dětem do školních batohů podívat…

Kateřina Michaliková