Výprava za sv. Václavem

28. 9. je všem (nebo aspoň těm, kdo dávají na hodinách dějepisu pozor) známo, že v tento den se slaví státní svátek: svátek sv. Václava.

Většinou je ve školách den volna. Někdo ho využije k línému povalování, jiný ke sportu, úkolům či četbě. Někdo vyrazí na výlet, tak jako to udělali studenti horní oranžové a dolní modré koleje a jejich kmenoví vychovatelé – Vlaďka a Vojta.

Cílem naší cesty byly pražské Loděnice Vltava, kde nám byla poskytnuta úžasná a nezapomenutelná možnost vyjet na kánoích nádhernou vodou Vltavy. Při této cestě jsme narazili na nevzhledné území odpadků, které jsme museli doslova propádlovat. Na konci cesty měli ještě někteří z nás sílu a chuť táhnout kánoi pěšky přes mělčinu a poté se svést po proudu říčky Rokytky.

Po návštěvě slepého ramene této říčky jsme soutěžili na cestě zpátky. Poté co jsme se všichni zkoušeli naráz (avšak bezúspěšně) vylodit, jsme zaplnili naše hladové žaludky obědem. Velice jsme ocenili to, že nám Vlaďka, s vynaložením veškerého úsilí, ještě o půlnoci uvařila výborný guláš, který jsme si dokonce několikrát přidávali. Také jsme velice vděční našemu dávnému pravěkému předkovi za vynález ohně jako dobrého služebníka. Bez něj bychom naše buřty jedli studené.

Po krátké přestávce jsme se rozdělili na dvě skupiny:

První skupina hrála deskové hry, druhá lezla (a padala) venku v lanovém centru. Během lezení po lanech jsme se svým padajícím spolužákům vydatně nasmáli. Pak jsme se bohužel postupně všichni ocitali v situacích přesně opačných, a to když jsme viseli absolutně bezmocní na lanech a naslouchali symfonii smějících se hlasů našich přátel. V tu chvíli jsme se jen těšili na okamžik, až jim budeme moci smích oplatit.

Po nádherném celodenním výletu pro nás přijel tzv. „Party bus“, jak jsme ho nazvali. Žlutý školní autobus ve stylu 70. let nám pozvedl náladu až na vrchol. Cestou jsme mávali na kolemjdoucí. Pokaždé, když nám zamávali zpět, otřáslo autobusem ohlušující a radostné „JOOOOOOO!“.

A co na to účastníci našeho zájezdu?

Míša, 3. B: Jelikož jsem vše fotografovala, nedokážu přesně určit, co pro mě bylo nejzajímavější. Ale s jistotou ti povím, že nejzábavnější byly vaše výrazy. Zejména na lanech.

Albert, 3. A: Nejvíce se mi líbily lodě. Hlavně to, že jsme se málem převrhli.

Gabča, 1. B: Nejlepší byly asi kánoe. Zejména ta nádherná cesta odpadky.

Bea, 1. B: Můj nejlepší zážitek byl Vlaďčin guláš.

Výlet se opravdu vydařil a myslím si, že kdykoliv zazní slovní spojení „svátek sv. Václava“, všem 20 zúčastněným kolejním studentům, Vlaďce a Vojtovi se vybaví nejen sv. Václav, ale také svěží sprška na Vltavě, „vůně“ odpadků, smích našich přátel a především to, jak jsme se zasekli v lanech.

Za tuto úžasnou akci děkujeme Martinovi, vedoucímu Loděnice Vltava, Vaškovi z Dětského občanského sdružení za pomoc při realizaci a především Vladimírce a Vojtovi za to, že si dali tu práci a našli si čas celou akci zorganizovat. Všichni se už moc těšíme na další výlet a nové zážitky na celý život!

Několik fotografií naleznete ZDE

Sofie Popova, 2. A, Andrea Pokorná, 1. A